標題: 限量版山T女褔星 (阿林)1/4 手辦 [打印本頁]

作者: Javacup    時間: 30-11-2012 02:02     標題: 限量版山T女褔星 (阿林)1/4 手辦

山T女褔星 (阿林), 1/4 scale, 全新首辦白件,需自行組裝及上色 , 正版小學館授權,限量版!

http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1132957142

作者: ULTRA2020    時間: 1-12-2012 10:06

引用:
原帖由 Javacup 於 30-11-2012 02:02 發表 山T女褔星 (阿林), 1/4 scale, 全新首辦白件,需自行組裝及上色 , 正版小學館授權,限量版!

自己玩了拍買十幾年, 心目中最少想賣到幾多就開幾多底價, 跟著等人bid到幾多賣幾多 ~

但不知為何又要set保留價 ?   

睇心情想試價 ? 想人問價 ? 跟本不想賣 ? 不捨得賣但又想賺盡 ? 驁底價太高比人話 ?

或好似政府賣地噉跟本只想試探市場底價 ?

可能我是一心想賣走東西所以不明白 ~

作者: Javacup    時間: 1-12-2012 11:24

對不起、這個是yahoo給我我們的遊戲規則,如果你覺得或對這規則有什何意見,我建議你去Yahoo拍賣管理層反映,再者如果你對我這物品,有興趣我也歡迎你PM我,我就用你的舉例,表達我意見,如果你對政府賣地規則有問題,你就應該是去搵議員或申訴專員,並不是賣地場中叫喊!我只會給你一個提示,我個拍賣已有6人追蹤緊!

在Ebay上並沒有同樣貨,這個阿Lam也沒有被翻版出現(兔女郎形態就有被翻),當年我我在日本買回來只因收藏,現因就快搬家,想減輕工作。我是可以在Ebay上拍賣,個價也可以提高。我只想方便,才在香港Yahoo 刋登!請你多多包函!

作者: ooo    時間: 2-12-2012 11:56

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 1-12-2012 10:06 發表 自己玩了拍買十幾年, 心目中最少想賣到幾多就開幾多底價, 跟著等人bid到幾多賣幾多 ~ 但不知為何又要set保留價 ?    睇心情想試價 ? 想人問價 ? 跟本不想賣 ? 不捨得賣但又想賺盡 ? 驁底價太高比人話 ...

一般d有set底價嘅拍賣我都唔會參與  。  個別拍賣最初係會有一班人落必 , 但一兩round投唔倒就唔知有幾多人會再投.....
如果得一個人落必 , 就永遠都係出到底價 , 要直接出價 , 就不如問下物主想點賣好過

有d 友係為左果1,2蚊拍賣費 , 開價1 -99蚊 起必...因為唔想俾for幾百and up 嘅服務費 , 反正set左底價都係一樣

有d cheap 友 想開盡100蚊但又唔想俾多1蚊丫烏費 所以開價99.9... 呢d係取巧

遊戲規則內你有選擇 , 有人會咁選擇 , anyway , 賣得倒當然好

呢度係老餅網 , 唔係丫烏 , 歡迎表達依精

作者: Javacup    時間: 2-12-2012 12:36

引用:
原帖由 ooo 於 2-12-2012 11:56 發表 一般d有set底價嘅拍賣我都唔會參與  。  個別拍賣最初係會有一班人落必 , 但一兩round投唔倒就唔知有幾多人會再投.....如果得一個人落必 , 就永遠都係出到底價 , 要直接出價 , 就不如問下物主想點賣 ...

係囉,拍賣網唔係拍賣,只可以有直接買,咁你不如去團購。再或者去玩具店買,Close option 你就說人家Cheap,你不喜歡咁咪唔好落Bid囉,又想要,又怕比貴錢,都唔知你D是什麼邏輯!連拍賣個定義都唔知!這個是你情我願的交易!我又無迫你去bid。只怕有些人想利用出口術來打探底價!到價我咪賣囉!現在有8個人追蹤緊啦!我知道有好多玩具店老闆跟緊,想底收,高出!

要得這盒野的人都一定Over 30歲,比D成熟D表現啦唔該!

作者: ooo    時間: 2-12-2012 14:03

引用:
原帖由 Javacup 於 2-12-2012 12:36 發表 係囉,拍賣網唔係拍賣,只可以有直接買,咁你不如去團購。再或者去玩具店買,Close option 你就說人家Cheap,你不喜歡咁咪唔好落Bid囉,又想要,又怕比貴錢,都唔知你D是什麼邏輯!連拍賣個定義都唔知!這個是你情我 ...

首先我係回應返樓上 , 講下我嘅睇法 , 唔係針對一兩個auction
有無興趣、落唔落必呢d後話啦

呢類set 左底價嘅auction, bid一兩round唔到價就無人會再必 ,咁一
係bidder以"直接出價"落必(唔係你所謂嘅"只可以有直接買" OK ?)
而唔係”自動出價”咁落必 ,因為無其他人落必所以個價永遠唔會up 。
又或者好似你所講任何一方開個價直接買 。  你做嘅講嘅相矛盾你真係
唔知自己講緊/做緊乜 ! 再唔係就final揾另一個acct bid返當sell左lor

想要?怕比貴錢? , "只可以有直接買" , 咁都講得出你就真係連拍賣
個定義係乜都唔知!

有老闆一早翻....啦
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b24046511
cast件不論正/翻個市係點有玩都知啦 , 重成日停留0係以前,自己當係寳...
清醒d啦 !(又或者自XX人
另外玩得丫烏放過野都知d "追蹤緊"好多都係齋睇唔必 , 只係想知賣唔賣
倒姐,會越來越多追蹤tim 重兩次掛係咀邊

幾十歲人成熟d啦  !!!你都識講lor

作者: ooo    時間: 2-12-2012 14:19

引用:
原帖由 Javacup 於 2-12-2012 12:36 發表 係囉,拍賣網唔係拍賣,只可以有直接買,咁你不如去團購。再或者去玩具店買,Close option 你就說人家Cheap,你不喜歡咁咪唔好落Bid囉,又想要,又怕比貴錢,都唔知你D是什麼邏輯!連拍賣個定義都唔知!這個是你情我 ...

我又唔知我邊度有寫過”Close option 就說人家Cheap” ??

同其他我4樓嘅睇法係你睇左唔明定係無睇就回文。。。

作者: Javacup    時間: 2-12-2012 15:49

好多謝你們的提點,我都係第一次在老餅論壇post我的收藏品。原來你們的玩法係唔可以set底價,(不知者不罪,因我不是玩家),我只是一個收藏者,所以我只是set了心目中的底價。

就此拜別!謝謝大家!

(其實我都唔知你地以上的回應係想講乜)
作者: ULTRA2020    時間: 2-12-2012 19:55

免傷和氣 ~

這是討論區, 我只想表達一下對 “保留價” 的看法,
可能我回覆方式較鬼馬又帶d諷刺語氣,
令 Javacup兄對我的回應感覺不太舒服, 或好像針對他 set 底價這做法,
見 Javacup兄回應我時的語氣, 已感覺像對我有點誤會,
所以我才不打算再回應 Javacup兄, 以免誤會我像再要駁嘴爭回一口氣似的 ~

而 "ooo兄" 的回應, 我是十分應同和理解明白的,
短短數句回覆已知 ooo兄對拍賣場玩法已十分有經驗研究,
但見 Javacup兄回應 ooo兄時, 語氣感覺也像是不理解他的分享發言....

所以我覺也應再發言一下表達分享感受 ~
我自問拍賣場經驗不少, 在 HK, Japan, ebay, 淘寶共過千好評價,
見盡大大小小拍賣古靈精怪過案, 
不知 Javacup兄是拍賣場常客或還只是新手,
所以才不太明白我和 ooo兄所討論 “保留價” 的論點和睇法分享 ~

作者: ULTRA2020    時間: 2-12-2012 20:45

引用:
原帖由 Javacup 於 2-12-2012 15:49 發表 好多謝你們的提點,我都係第一次在老餅論壇post我的收藏品。原來你們的玩法係唔可以set底價,(不知者不罪,因我不是玩家),我只是一個收藏者,所以我只是set了心目中的底價。就此拜別!謝謝大家!(其實我都唔知你地以 ...

Javacup兄 ~ 不是我們的玩法係唔可以 set “保留價” ~
只是想和一些 "不知者" 或不是玩開拍賣的餅友分享一下經驗,
往往很多收藏者就是已不知市道或玩法, 而令拍賣品不能賣出或不知市價等問題,
如 set 保留價的話,  即是硬要人 "直接出價" 才有機會 bid 到你的底價,
但只有新人和不知點玩拍賣的人才會做出 "直接出價" 的行為 ! ( 哀d咁講, 只有傻仔才會 "直接出價" 的 ~ )
有拍賣經驗的人一定不會多和你玩,
所以 ooo兄才發表對 "一般d有set底價嘅拍賣都唔會參與" 的感受,
和提醒 Javacup兄 set “保留價” 的不好處,
我覺還應多謝 ooo兄的翻件和對首辨市道的情報 ~
如一心已有底價就最簡單, 一開就是底價,
遇有心人又o岩價的話自然會 bid 或講下價,
咁樣就好易賣出物品, 這就是對拍賣經驗分享之談 ~
老餅論壇所有人都毫無敵意的 ~

作者: 杜劍龍    時間: 3-12-2012 09:23

我都係由有網上拍賣已經開始玩嘅人, 同超人兄一樣, 我永遠唔會落有保留價嘅auction. 真係好有興趣, 會留message比對方直接問佢保留價係咩.

佢唔答, 我就唔會黎, 佢答, 我就當呢個係起步價黎睇. 但以我所見, 有保留價嘅auction一定唔會有好熱烈嘅競投.

我自己放野, 永不用保留價.

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0