標題: 香港史上最大規模多啦A夢展覽 ~ 多啦A夢 誕生前100年祭 [打印本頁]

作者: ULTRA2020    時間: 11-7-2012 22:34     標題: 香港史上最大規模多啦A夢展覽 ~ 多啦A夢 誕生前100年祭

點解?因為多啦A夢係2112年出世,所以2012年就係多啦A夢誕生前倒數第100年喇 !

今年夏天,「你睇!!多啦A夢嚟啦!誕生前100年祭」將於海港城盛大開幕!想知究竟會發生啲乜嘢事,

LIKE呢個官方FACEBOOK專頁,等我地話過你知 ~ !!

http://www.facebook.com/100Doraemon

作者: ULTRA2020    時間: 13-7-2012 17:17

作者: Ahming    時間: 13-7-2012 22:14

說起"多啦A夢",最近見到一段相當抵死的形容詞

作者: itisboring    時間: 22-7-2012 22:14     標題: 叮噹 - 誕生前100年祭

今日係Facebook見到呢個:https://www.facebook.com/100Doraemon

作者: 白鳥    時間: 9-8-2012 12:52     標題: 誕辰前100年紀念

在 1995 年,哆啦A夢的劇場版《2112 年哆啦A夢的誕生》中,敘述了哆啦A夢的誕生過程;因此,哆啦A夢的生日被確定為 2112 年 9 月 3 日。而今年 2012 年,正是故事中哆啦A夢誕生的 100 年前,因此許多廠商都隨之推出了各式的記念活動與商品,包括了 BANDAI 在「ROBOT 魂」系列中推出的「ROBOT 魂 ドラえもん(2112ver.)」、RUNA 公司的哆啦A夢誕生前 100 年記念模型一百種、還有在小田急電車的餐車中販賣的限量哆啦A夢冰淇淋銅鑼燒等。

BANDAI 推出的「ROBOT 魂 ドラえもん(2112ver.)」,售價 4200 日圓。因為哆啦A夢誕生時是黃色的,所以模型本體也是金色鍍膜,另外還有任意門、銅鑼燒、竹蜻蜓、空氣砲、縮小燈、耳朵、兩種表情、四種眼睛等多種多樣的配件。而既然是 ROBOT 魂,那麼全身可動關節也是一定會有的,雖然哆啦A夢的關節不多。此模型正在 BANDAI 的網購網站「プレミアムバンダイ」預售中,預定 12 月出貨。

RUNA 則出在自有的商標「VARIARTS」下,推出了預計總數 100 種的哆啦A夢模型。這系列的名稱是「VARIARTS DORAEMON(ヴァリアーツ ドラえもん)」,目前在 RUNA 的網購網站「ラナタウン」上進行預購,時間至 8 月 19 號為止。在第一彈推出的模型中,會推出編號「No.001」「No.002」兩個一組,售價為 3129 日圓的模型,高度約 7.5 公分。「VARIARTS
  (雖然號稱是以全方位細緻的設計與印刷計術得到業界的高評價,但筆者覺得 RUNA 社的設計有點讓人……,與宣稱的特點怎麼看都對不上去啊…)

作者: Potato    時間: 17-8-2012 23:51

引用:
原帖由 itisboring 於 22-7-2012 22:14 發表 今日係Facebook見到呢個:https://www.facebook.com/100Doraemon

昨天去看了,人多得不得了~~

不過成百個叮噹排晒陣,真是相當壯觀~~

作者: ooo    時間: 18-8-2012 14:12

冇俾風吹走

作者: ULTRA2020    時間: 19-8-2012 00:39

.....

作者: METALELVIS    時間: 19-8-2012 20:48

得返 98隻 有兩隻 叮噹 入咗廠
作者: N__Nobi    時間: 19-8-2012 21:41

今天(星期日)八時左右到達,已有過百人。拍照極為困難,因「大人」、「細路」皆攬着叮儅公仔拍個人照。只是拍公仔的,要把握着一、兩秒的機會。拍張遠望的話,黑色(人頭)多過籃色。
作者: 白鳥    時間: 20-8-2012 01:36

引用:
原帖由 N__Nobi 於 19-8-2012 21:41 發表 今天(星期日)八時左右到達,已有過百人。拍照極為困難,因「大人」、「細路」皆攬着叮儅公仔拍個人照。只是拍公仔的,要把握着一、兩秒的機會。拍張遠望的話,黑色(人頭)多過籃色。
無良友仲踐到叮噹個頭幾個鞋印
作者: kkeeleung    時間: 20-8-2012 13:49

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 19-8-2012 00:39 發表 .....
啲人潮有啲駭人. 有啲得人驚...
作者: whoiambatman    時間: 21-8-2012 15:43

引用:
原帖由 kkeeleung 於 20-8-2012 13:49 發表 啲人潮有啲駭人. 有啲得人驚...
見到這個情景,真是不想去了,只有等大清早或是深夜才可慢慢的欣賞.

作者: Delight986    時間: 24-8-2012 13:36     標題: 《多啦A夢誕生前100年祭》

引用:
原帖由 kkeeleung 於 20-8-2012 13:49 發表 啲人潮有啲駭人. 有啲得人驚...

《多啦A夢誕生前100年祭》
【未來法寶概念展】時光機

【未來法寶概念展】@Harbour City·美術館.
時間至22:00"?
am9:00 開始發籌"?
排隊得黎"?都攞唔倒籌"~啦"
精品又一早售罄"?
有冇搞錯"?

作者: 超人兄弟    時間: 24-8-2012 23:17

引用:
原帖由 whoiambatman 於 21-8-2012 15:43 發表 見到這個情景,真是不想去了,只有等大清早或是深夜才可慢慢的欣賞....

D 字由痕早又早過你,夜又夜過你。

作者: 白鳥    時間: 25-8-2012 11:56

引用:
原帖由 超人兄弟 於 24-8-2012 23:17 發表   D 字由痕早又早過你,夜又夜過你。
封咗場乜痕都影響唔到你影相架, 大哥!
作者: METALELVIS    時間: 26-8-2012 05:01

前後加埋有 6隻 叮噹 入咗廠嘞  不過好似話 26號早上可以全部歸位
作者: ULTRA2020    時間: 3-9-2012 21:37

今日開始,多咗呢一隻 ~ !!

作者: N__Nobi    時間: 3-9-2012 22:53

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 3-9-2012 21:37 發表 今日開始,多咗呢一隻 ~ !!

有道理。

2112年9月3日出生的叮噹是這個模樣。我們熟識的藍色無耳叮噹是幾年後才出現。

作者: moneyismymoney    時間: 6-9-2012 00:20

國產的 
叮噹紀念糖菓

作者: WK1959    時間: 7-9-2012 09:22

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 6-9-2012 00:20 發表 國產的 
加個貼紙又賣得!!

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0