標題: 梁小冰主演舊劇一問 [打印本頁]

作者: Potato    時間: 13-1-2012 13:21     標題: 梁小冰主演舊劇一問

今天突然想起一套TVB武俠劇,由梁小冰主演,講一本武林奇書「洗髓經」可令人永保青春,梁小冰就是練成「洗髓經」的老太婆~

有沒餅友記得叫咩名?

作者: 白鳥    時間: 13-1-2012 14:22

引用:
原帖由 Potato 於 13-1-2012 13:21 發表 今天突然想起一套TVB武俠劇,由梁小冰主演,講一本武林奇書「洗髓經」可令人永保青春,梁小冰就是練成「洗髓經」的老太婆~ 有沒餅友記得叫咩名?
聊齋
作者: 虎榮    時間: 13-1-2012 23:56

引用:
原帖由 Potato 於 13-1-2012 13:21 發表 今天突然想起一套TVB武俠劇,由梁小冰主演,講一本武林奇書「洗髓經」可令人永保青春,梁小冰就是練成「洗髓經」的老太婆~ 有沒餅友記得叫咩名?

應該是1993年的"武尊少林"(好似是年度大製作). 主要參演演員有温兆倫(白世勲), 黎姿(端木家掌珠), 張兆輝(端林家長子), 白彪(清朝大官), 梁小冰(戲中是白彪的髮妻), 羅樂林(雍正), 連體操王子李寧及郭藹明亦有客串, 故事大概是白彪派郭藹明前往少林偷走洗髓經及易筋經, 身為少林弟子的李寧前往追截, 與郭藹明發生一段無結果的感情, 最終因為各為其主而分開, 李寧只尋回易筋經, 回少林後就投身作十八銅人面壁己過, 而郭在交出洗髓經與白彪後亦遭滅口. 由於洗髓經用梵文書寫, 白彪得物無所用, 幸其妻曾學習梵文, 於是他逼其妻子日以繼夜翻譯, 甚至拳打腳踢, 希望可早日上貢朝庭領功, 其妻因不勘壓逼, 早有叛離之心, 於翻譯期間, 她發現洗髓經可令人洗髓換血, 反老還童的功效, 於是暗出照著修練, 並將錯誤的譯稿交與丈夫, 終使其走火入魔, 她亦襯機逃出魔掌, 以年輕容貌化作牧羊女隱居避世, 她有一個秘密就是非常怕貓! 過了數十年, 其夫已官居極品, 她一天無意中遇見白世勲, 白驚為天人, 與她發展了一段刻骨銘心的情綠, 後勲與端木家長子與白彪飾演的大官累生過節, 只好避上少林修練, 其時梁小冰所飾演的妻子已為其夫認出, 千方百計逼其交出洗髓經, 並要脅她再續前緣, 後走漏風聲, 雍正亦加入爭奪行列, 更引出火燒少林的大劫, 後梁的角色將秘密告訴勲, 勲復得高人指點, 將其隔入招式當中, 打敗白彪等人! 二人本一心以為自此可天長地久, 可惜梁角色的年命將盡, 洗髓經雖能使她返老還童, 但不竟並非出於自然, 乃人與天爭, 勉強為之的手段, 不能長久為之, 時限一到, 功力自散, 打回原形, 梁自慚形穢, 最終只好與勲分手, 勲心灰意冷, 於蒲田開創南派少林, 出家為僧!

淨系記得咁多劇情!     

作者: Potato    時間: 14-1-2012 01:22

引用:
原帖由 虎榮 於 13-1-2012 23:56 發表   應該是1993年的"武尊少林"(好似是年度大製作). 主要參演演員有温兆倫(白世勲), 黎姿(端木家掌珠), 張兆輝(端林家長子), 白彪(清朝大官), 梁小冰(戲中是白彪的髮妻), 羅樂林(雍正), 連體操王子 ...

簡直令人拜服,五體投地~~

作者: 白鳥    時間: 14-1-2012 09:50

引用:
原帖由 Potato 於 14-1-2012 01:22 發表 簡直令人拜服,五體投地~~
老餅界實在卧虎藏龍
作者: moneyismymoney    時間: 14-1-2012 23:10

引用:
原帖由 虎榮 於 13-1-2012 23:56 發表   應該是1993年的"武尊少林"(好似是年度大製作). 主要參演演員有温兆倫(白世勲), 黎姿(端木家掌珠), 張兆輝(端林家長子), 白彪(清朝大官), 梁小冰(戲中是白彪的髮妻), 羅樂林(雍正), 連體操王子 ...
 記得少少已經寫 o左幾佰字,記多 d 就可以出書.

作者: Kendama    時間: 15-1-2012 01:37

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 14-1-2012 23:10 發表  記得少少已經寫 o左幾佰字,記多 d 就可以出書.

佢隨手都寫到幾本武林秘笈出嚟啦 ...

咁鬼好記性,你慌唔喺攞 9A 果 D 狀元生咩 ...

梁小冰喺咪拍過梁祝果個?

作者: kkeeleung    時間: 15-1-2012 12:17

引用:
原帖由 Kendama 於 15-1-2012 01:37 發表 佢隨手都寫到幾本武林秘笈出嚟啦 ... 咁鬼好記性,你慌唔喺攞 9A 果 D 狀元生咩 ...   梁小冰喺咪拍過梁祝果個?

佢可能就係當年話自已除了留心聽書同多温習外. 亦會多看電視吸收智識的九優肥仔. 我都有睇, 但係淨係記得後半句...

是的. 同小豬拍梁祝的一位. ......

作者: 虎榮    時間: 16-1-2012 23:53

引用:
原帖由 Potato 於 14-1-2012 01:22 發表 簡直令人拜服,五體投地~~

其實只系咁啱我鐘意睇古裝武俠劇, 又咁啱我睇過, 又咁啱我幾鐘意個劇本, 所以先記得少少, 查實我淨系記得個頭同尾, 重有中間少少情節啫  你睇吓你下次問時裝, 我會唔會識答你吖!

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 14-1-2012 23:10 發表  記得少少已經寫 o左幾佰字,記多 d 就可以出書.

須知化簡為繁, 將d好簡陋o既情節, 包裝美觀複雜化黎扼普羅大眾系我d職業專長

引用:
原帖由 Kendama 於 15-1-2012 01:37 發表 佢隨手都寫到幾本武林秘笈出嚟啦 ... 咁鬼好記性,你慌唔喺攞 9A 果 D 狀元生咩 ...   梁小冰喺咪拍過梁祝果個?

吓, 我系懶人一名, 收夠籌就收工果類人, 攞9A慘過揾命搏, 唔啱我性格, 何況我都無咁好本事! 夠升班咪算lor!

引用:
原帖由 kkeeleung 於 15-1-2012 12:17 發表       佢可能就係當年話自已除了留心聽書同多温習外. 亦會多看電視吸收智識的九優肥仔. 我都有睇, 但係淨係記得後半句...  是的. 同小豬拍梁祝的一位. ......

可惜我d心機同記性用晒黎記電視劇, 九次肥佬就有份!

其實梁小冰都算系我喜歡的演員, 她參演的戲, 劇本都不太差, 好似武尊少林, 清宮氣數錄(羅樂林, 陳松伶, 陳寶生), 幻影神針(温碧霞)等, 我都頗喜歡! 不過我唔喜歡梁祝個故事, 好難頂!

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0