標題: 粵語長片快將全面消失 [打印本頁]

作者: ihlfan    時間: 22-11-2011 10:17     標題: 粵語長片快將全面消失

無綫作為香港人多年來的電視台,更是現時唯一仍然播放粵語長片的傳媒,亦可能步亞視後塵停播粵語長片,將來要回味這些港人集體回憶恐怕只有到電影資料館才可觀看。我懷疑一般長者或行動不便人士難有興趣長途跋涉到西灣河購票,只為了看一套舊電影,這些香港人的集體回憶理應放在公眾頻道上讓大家收看,而不是雪藏在電影館倉庫裡令它們不見天日。究竟廿一世紀的香港是否一個沒有記憶的社會,我們既然有長者電台「港台第五台」,政府又說提倡保育戲曲文化,我建議政府應設立長者電視台,由政府管理,播些舊電影或中國戲曲。以香港自命一個多元化的城市,這樣政府理應辦得到fficeffice" />

作者: godrider    時間: 22-11-2011 10:51

If TVB stops the broadcasting of 殘片, it will be a pity news to oldcakes.  
作者: ULTRA2020    時間: 22-11-2011 12:17

但有時有線電視都有播 ~

作者: kkeeleung    時間: 22-11-2011 13:14

其實, 無記若在早上時段播粵語長片仍有市場, 好過深宵兩三點, 老人家始終休息最好嘛.

好過成日交易現場,過期舊片.

作者: actionkamen    時間: 22-11-2011 13:59

如果可以開多個免費頻道做粵語長片都唔錯,起碼唔使限時限刻

作者: East    時間: 22-11-2011 17:18

引用:
原帖由 actionkamen 於 22-11-2011 13:59 發表 如果可以開多個免費頻道做粵語長片都唔錯,起碼唔使限時限刻

開粵語長片免費頻道可行性極低, 無記唔會花錢做D無錢賺的東西的 !

作者: ihlfan    時間: 22-11-2011 17:42

我都唔喺奢望無記開個台專播粵語長片,只喺望佢哋能夠維持現狀,喺午夜時分撥兩粒鐘播吓佢哋手頭嘅粵語片,呢個喺好低微嘅要求姐!我已經向佢哋查詢過,但至今仍未回覆。
作者: 白鳥    時間: 22-11-2011 18:15

引用:
原帖由 ihlfan 於 22-11-2011 17:42 發表 我都唔喺奢望無記開個台專播粵語長片,只喺望佢哋能夠維持現狀,喺午夜時分撥兩粒鐘播吓佢哋手頭嘅粵語片,呢個喺好低微嘅要求姐!我已經向佢哋查詢過 ...

題外話, 語帶相關.

如果J2可抽一個時段播放七八十年代動畫就正啦. 當年要係當年配音版本啦.

哩個可能性應唔係大, 但不妨提議.

作者: gumazsen    時間: 22-11-2011 22:41

引用:
原帖由 白鳥 於 22-11-2011 18:15 發表  題外話, 語帶相關.如果J2可抽一個時段播放七八十年代動畫就正啦. 當年要係當年配音版本啦.哩個可能性應唔係大, 但不妨提議.

好,這個提議非常讚同,呵呵

作者: 白鳥    時間: 23-11-2011 10:47

引用:
原帖由 gumazsen 於 22-11-2011 22:41 發表 好,這個提議非常讚同,呵呵

試想像, 今日返屋企睇到, J2播緊太空堡壘, 太空基地, 六神合體, 未來警察, 三一無敵, 天威勇士, 太空戰士, 機甲艦隊, 太空西遊記...而且仲係當年原汁配音版, 加上日版原裝OP+ED, 幾咁令人熱血沸騰, 乜嘢回憶都返來!

相信香港會有好多餅輩得到共鳴! 並且支持者眾!

作者: 百變小櫻    時間: 23-11-2011 13:36

引用:
原帖由 ihlfan 於 22-11-2011 12:17 發表 無綫作為香港人多年來的電視台,更是現時唯一仍然播放粵語長片的傳媒,亦可能步亞視後塵停播粵語長片,將來要回味這些港人集體回憶恐怕只有到電影資料館才可觀看。我懷疑一般長者或行動不便人士難有興趣長途跋 ...
長途跋涉到電影資料館觀看,好難吸引大眾興趣,由無記貨倉又搬去另一個地方儲存,最後可能得個擺字,不如由政府頭支助,修補帶,大量複印再分派各圖書館,讓市民隨時隨地借看,既做到普及性又可保育經娛樂文化。
作者: kkeeleung    時間: 23-11-2011 13:57

引用:
原帖由 abc 於 23-11-2011 13:36 發表 長途跋 到電影資料館觀看,好難吸引普羅大眾興趣,不如由政府帶頭支助,修補母帶,大量複印再分派各區圖書館,讓市民隨時隨地借看,既做到普及性又可保育舊有文化。
做咁多都無用, 開放廣播頻度, 加入數碼台. 用平價或免費, 供某公司或在規範下, 多播這些另類節目. 安坐家中便可收看.
作者: aiselo    時間: 23-11-2011 20:18

實際D,找那些政黨來做,好有幫助,一定多人支持佢,好過搞到上次咁﹗

作者: foureyesfatboy    時間: 24-11-2011 04:45

粵語長片快將全面消失可以看到時代進步也可以看到我地下一代再無機會看到有道德價值的電影, 只好睇王x,曾x偉的電影. 悲哀.
作者: East    時間: 24-11-2011 10:33

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 24-11-2011 04:45 發表 粵語長片快將全面消失可以看到時代進步也可以看到我地下一代再無機會看到有道德價值的電影, 只好睇王x,曾x偉的電影. 悲哀.

時代是會過去的......正如現在學校都唔會教四書五經!

現世代只是物質進步, 但精神和道德卻是倒退中。

作者: frankie    時間: 24-11-2011 11:41

我地平均花幾多時間睇粵語長片? 其他人係咪每日又花相當時間睇片?

市場主導 , 如果多人睇收視合理電視台自然唔叫都知點做 ,如果單純為左
"
保育? 香港人的集體回憶"而去滿足少數收視咁好難成立.... 電視台
係商業機構係一門生意 ,
無綫亦唔係"中央台".

粵語殘片冇(乜)收視係事實 , 要睇可以上網 , 電影資料館亦有 , 部份vcd
可以買到 , 點會為左咁要私營電視台蝕做 ? 至於因此要港台攪 , 又要成立新台

為左小眾又俾筆$出黎 , 到時咪又一個包袱LOR..
唔係擋箭牌 , 冇市場又要育唔放
資料館放去邊
?

我都幾十歲
, 對自己收藏(保育?)喜好睇得都好大 , 但有D舊野想要都係要自己揾.
又想要又要方便就腳
??又或者理所當然我老 , 我要你地就要俾我 ? 好困難......

香港從來就係一個冇記憶的社會 , 廿一世紀已經算有D進步 , (你睇以前拆尖沙咀火車
站有幾多人出聲 ?) 好多舊野已經跟唔上時代 , 無法子唔走 , 要保育只係可以選擇性 ,
我夠想保留我屋村舊居洛 ! 但佢對我同家人有意義係咪對你地都咁大意
義??保育亦唔
單係我講兩講 跟住要大家科水咁簡單...

作者: East    時間: 24-11-2011 11:53

現實就是這樣, 由其是香港, 香港是一切以錢行先的。

所以, 九成九靚靚而又有特色的舊建築物已經拆晒起高樓大廈了

作者: kkeeleung    時間: 24-11-2011 19:29

引用:
原帖由 East 於 24-11-2011 11:53 發表 現實就是這樣, 由其是香港, 香港是一切以錢行先的。 所以, 九成九靚靚而又有特色的舊建築物已經拆晒起高樓大廈了 。    
不講不知, 好多古蹟舊樓有百年歷史. 但係, 新近三四十年的高樓. 30-40樓高. 反而可能不到五十年, 就拆卸重建, 可能座樓只有60年壽命. 又或者可歴久千年.大家抬頭看100層高樓, 不到五十年, 可能又要重建. 可能在不久多年之後, 世界上只有百年以上舊樓. 再找不到五六十年的樓宇傳世.
作者: 吉吉    時間: 24-11-2011 20:49

引用:
原帖由 kkeeleung 於 24-11-2011 19:29 發表 不講不知, 好多古蹟舊樓有百年歷史. 但係, 新近三四十年的高樓. 30-40樓高. 反而可能不到五十年, 就拆卸重建, 可能座樓只有60年壽命. 又或者可歴久千年.大家抬頭看100層高樓, 不到五十年, 可能又要重建. 可能 ...

銅鑼灣嘅興利中心, 尖東嘅新世界都在重建中

作者: moneyismymoney    時間: 25-11-2011 00:59

引用:
原帖由 吉吉 於 24-11-2011 20:49 發表 銅鑼灣嘅興利中心, 尖東嘅新世界都在重建中
我 o地 o既香港,只有係粵語長片裹面搵番.

作者: East    時間: 25-11-2011 10:05

引用:
原帖由 kkeeleung 於 24-11-2011 19:29 發表 不講不知, 好多古蹟舊樓有百年歷史. 但係, 新近三四十年的高樓. 30-40樓高. 反而可能不到五十年, 就拆卸重建, 可能座樓只有60年壽命. 又或者可歴久千年.大家抬頭看100層高樓, 不到五十年, 可能又要重建. 可能 ...

保留有歷史價值和特色建築物不等如乜樓都唔拆。

最大問題是,香港對於保護歷史建築的政策就很無誠意, 而且來得太遲。

不少有保留價值的歷史建築就早在二三十年前已經拆晒了。

另外, 香港的摩天大廈有一大半以上都是在填海地上建出來的。

如果你有去過澳門, 你會發覺還有很多很有移民地風格特式建築和小廣場。

這些歷史建築本來香港的中環同尖沙咀都有好多, 而且好靚的。

不過, N年前就完全消失了.......

作者: moneyismymoney    時間: 27-12-2012 23:53

引用:
原帖由 ihlfan 於 22-11-2011 10:17 發表 無綫作為香港人多年來的電視台,更是現時唯一仍然播放粵語長片的傳媒,亦可能步亞視後塵停播粵語長片,將來要回味這些港人集體回憶恐怕只有到電影資料館才可觀看。我懷疑一般長者或行動不便人士難有興趣長途跋 ...
毛記冇停播到粵語長片,亞記也開始重播了,高清台也會重播了!

作者: 聰洛多薩比    時間: 3-7-2013 22:07

唏...唔使驚...

仲有VCD同DVD架嘛...

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0