標題: 天威勇士 [打印本頁]

作者: killero    時間: 28-11-2006 17:11     標題: 天威勇士

故事是描述在電子惑星 “古羅斯星”上居住著超機械生命體,主角阿龍是位使用自家門派『天空宙心拳』的高手, 一日邪惡大魔王,為追尋他家世代相傳的家徽『狼印』而拭殺其父,所以為了要報仇的阿龍便聯同著 師兄弟阿積阿力占美與妹妹莉娜,踏上了解開『狼印』之謎的旅程。而阿龍之父臨終前把關係著謎底的 【狼頭劍】託付給他,此一武器暗藏著強大的神秘力量,當阿龍身陷危機之時便可喚出裝甲化身成《劍狼》和 《無敵鐵甲人》,因而解決了不少路上所遇的阻礙。後來故事中期阿龍一行人來到自由都市定居,與當地的 居民合力與敵人對抗,但是隨著如此的發展謎題也跟著浮現,敵我雙方進入了『傳說四寶』的爭奪戰,而其 四寶之中所須湊齊的道具,便就是【毒蛇頭盔】、【獅子盾】、【天龍鎧】及【狼頭劍】。最後雖並未能收 集到以上物品的正方,終於等不及如此惡鬥的拖延,決定以先發制人來終止這場戰爭。而在命運的造化之下 阿龍終於戰勝了強敵三幹部,但是卻遭受了一個另人震驚的事實,敵人之一竟就是從小失散的大哥---加魯威! 因此憤怒至極的阿龍穿上了加魯威身亡前所交出的四寶將邪惡大魔王給打敗了!!此劇尾聲阿龍兄妹兩人 利用了次元傳送,轉生至地球變成人類而留下『天威勇士』的故事給行星上的後人。
作者: killero    時間: 28-11-2006 17:18

加魯威是阿龍的哥哥,他也有另一把寶劍可以匹敵於狼劍,那就是流星劍,狼劍與流星劍雙劍合璧滅邪魔,邪惡大魔王就這麼被阿龍收拾了。
作者: killero    時間: 28-11-2006 17:24     標題: 旁白

阿龍把狼頭劍拋上天空,劍柄便會衝上太空,變成機械人的身軀。 阿龍與它配合後,便為了劍龍。 每當阿龍需要幫忙的時候,狼頭劍就會發出萬丈光芒。 它會越過時空,當阿龍與機械人合體之後,就變成劍龍。 狼頭劍吸引地上所有能量,就產生無窮力量,劍龍就成 為無敵機械人
作者: killero    時間: 28-11-2006 17:28     標題: 我無必要講個名你知

http://www.youtube.com/watch?v=eNN1ftVrzS8
天空宙心拳
http://www.youtube.com/watch?v=qJ2Z5T2TNjM
無敵鐵甲人
http://www.youtube.com/watch?v=M8uYBt3X0Sc
作者: 紫龍    時間: 28-11-2006 19:02

黃鍵強,正
作者: 黑色三連敗    時間: 28-11-2006 19:23

三色台那時叫長生仙藥,分別係龍頭盔,獅子盾牌,鳳凰盔甲同狼頭劍~~~ 阿龍個大哥叫假魯士~~~ 但最受歡迎應該係蓮娜~~~ 阿積給打破太陽眼鏡好經典~~~
作者: killero    時間: 29-11-2006 11:56     標題: 阿龍 阿積 阿力

作者: killero    時間: 29-11-2006 12:02     標題: Video

作者: killero    時間: 29-11-2006 12:03

作者: killero    時間: 29-11-2006 12:05     標題: 狄標撒旦六人組

作者: killero    時間: 29-11-2006 12:14     標題: 阿龍.劍龍.無敵機械人 / 莉娜

作者: killero    時間: 29-11-2006 12:31     標題: 對白

阿龍:「有黑暗的地方就有光明,有邪惡的地方就有正義!」(背著太陽!) 敵人:「邊個?」 阿龍:「我無必要講個名你知!」 阿龍:「天空宙心拳。」 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 狄標撒旦六人組:「有光明的地方就有黑暗,有正義的地方就會有邪惡,我就係狄標撒旦六人組!」
作者: 黑色三連敗    時間: 29-11-2006 13:51

劍狼3好感人,killero有冇睇~~
作者: killero    時間: 30-11-2006 16:23

睇就睇晒 但已經忘記得八八九九
作者: 黑色三連敗    時間: 30-11-2006 17:05

劍狼3,阿龍死前話蓮娜唔係佢親細妹~~~
作者: kubrick    時間: 25-2-2007 17:25

我最喜歡係貨車哥哥,一架黑色貨車。 另外我仲記得那個六人組: 有光明的地方就有黑暗 有正義嘅地方就有罪惡 我地係狄標撒坦六人組。
作者: 黑色三連敗    時間: 8-3-2007 16:07

引用:
原帖由 kubrick 於 25-2-2007 17:25 發表 我最喜歡係貨車哥哥,一架黑色貨車。 另外我仲記得那個六人組: 有光明的地方就有黑暗 有正義嘅地方就有罪惡 我地係狄標撒坦六人組。
佢同那個女壞人'狄安杜拉'有段感情戲~~~ 反而佢細佬,拖車,我真係唔鍾意~~~~
作者: killero    時間: 8-3-2007 16:14

已經好努力咁search 但都係好少圖搵得到
作者: 亞力    時間: 9-3-2007 17:34

引用:
原帖由 killero 於 28-11-2006 17:11 發表 故事是描述在電子惑星 “古羅斯星”上居住著超機械生命體,主角阿龍是位使用自家門派『天空宙心拳』的高手, 一日邪惡大魔王,為追尋他家世代相傳的家徽『狼印』而拭殺其父,所以為了要報仇的阿龍便聯同著 師 ...
『傳說四寶』TVB當年的譯法是如下: 應該是"龍頭盔", "獅子盾牌", "鳳凰盔甲", "柴狼劍"(而且還再三說明那並非龍已經擁有的"狼頭劍").
作者: killero    時間: 9-3-2007 18:12

藍色果把??
作者: 亞力    時間: 10-3-2007 17:33

好似唔係藍色. 記得劍鋒係類似西洋劍, 劍锷係金色.
作者: killero    時間: 11-3-2007 10:43     標題: 成日畀搞錯既狼頭劍+流星劍

作者: killero    時間: 11-3-2007 10:45     標題: 真正

真正的 "龍頭盔", "獅子盾牌", "鳳凰盔甲" 同 "柴狼劍"
作者: 亞力    時間: 11-3-2007 12:28

記得亞龍最後係將狼頭劍同流星劍合埋一齊(好似紅勇士把光刀) K.O.最後大佬 - 姜度拉(TVB譯 根德拉).
作者: 黑色三連敗    時間: 21-3-2007 21:20

引用:
原帖由 亞力 於 11-3-2007 12:28 發表 記得亞龍最後係將狼頭劍同流星劍合埋一齊(好似紅勇士把光刀) K.O.最後大佬 - 姜度拉(TVB譯 根德拉).
最後大佬三色台好似叫'加狄斯',同埋佢好似叫那4件寶物做'長生仙藥'. 有錯請更正~~~
作者: 亞力    時間: 22-3-2007 11:15

引用:
原帖由 黑色三連敗 於 21-3-2007 21:20 發表 最後大佬三色台好似叫'加狄斯',同埋佢好似叫那4件寶物做'長生仙藥'. 有錯請更正~~~
你岩. 根德拉係個宇宙犯罪組織, 領袖就係"加狄斯'". 而4件寶物三色台譯"長生仙藥".
作者: zetagundam    時間: 15-6-2007 14:48

我都記得系叫'加狄斯' 和 '長生仙藥'。 阿龍的出場是前所未有的 "最有型出場場面"..... 一句 "我無必要講個名你知", 有誰可比呢......??
作者: 人仔貓    時間: 22-6-2007 17:35

無敵鐵甲人 終於出 超合金魂~

作者: 黑色三連敗    時間: 23-6-2007 10:24

引用:
原帖由 人仔貓 於 22-6-2007 17:35 發表 無敵鐵甲人 終於出 超合金魂~

真係開心到唔識形容~~~

作者: 人仔貓    時間: 2-7-2007 21:59

超合金魂 [ 天威勇士 ] 彩色設定圖

《請click圖另開原大圖》

作者: 亞力    時間: 3-7-2007 07:38

唔......個結構係同"戰士高迪安"一樣既, 不過線條用返動畫既風格, 可以考慮一下.
作者: celia    時間: 25-7-2007 16:09

以前都幾鐘意睇,經常有阿龍既close-up,好記得配阿龍果把聲,好正氣

之後亞視有播等二輯喎,好似叫新天威勇士

作者: 亞力    時間: 27-7-2007 14:41

引用:
原帖由 celia 於 25-7-2007 16:09 發表   以前都幾鐘意睇,經常有阿龍既close-up,好記得配阿龍果把聲,好正氣   之後亞視有播等二輯喎,好似叫新天威勇士

但係新天威勇士既質素比唔上天威勇士.

作者: 黑色三連敗    時間: 28-7-2007 11:51

引用:
原帖由 celia 於 25-7-2007 16:09 發表   以前都幾鐘意睇,經常有阿龍既close-up,好記得配阿龍果把聲,好正氣   之後亞視有播等二輯喎,好似叫新天威勇士

佢把聲好似係配火龍(六神合体 )個位,不過當俾人打d痛苦叫聲,配得麻麻~~~~

作者: celia    時間: 7-8-2007 02:30

引用:
原帖由 亞力 於 27-7-2007 14:41 發表   但係新天威勇士既質素比唔上天威勇士.

係呀,同天威勇士比真係比左落去,但記得首ED幾好聽

作者: celia    時間: 7-8-2007 02:35

引用:
原帖由 黑色三連敗 於 28-7-2007 11:51 發表   佢把聲好似係配火龍(六神合体 )個位,不過當俾人打d痛苦叫聲,配得麻麻~~~~    

係呀就係六神合体既火龍 叫聲係掙左D...去唔到果D位

好似之後都冇再聽到佢配音了

作者: 亞力    時間: 7-8-2007 11:37

引用:
原帖由 celia 於 7-8-2007 02:30 發表   係呀,同天威勇士比真係比左落去,但記得首ED幾好聽

Celia應該例為超級動畫迷既級別, 連"新天威勇士"既ED都記得. 的確, 呢首歌亦係我對呢出動畫比較印象深刻既, 叫"あと1秒"(還差一秒).

作者: celia    時間: 7-8-2007 11:47

引用:
原帖由 亞力 於 7-8-2007 11:37 發表   Celia應該例為超級動畫迷既級別, 連"新天威勇士"既ED都記得. 的確, 呢首歌亦係我對呢出動畫比較印象深刻既, 叫"あと1秒"(還差一秒).    

yes ar~係呢首la~~  

係!我都對呢首有深刻印象,因為睇都只為期待ED既來臨

Thanks ar~亞力

作者: monoakira    時間: 21-8-2007 10:29     標題: 超合金魂-----彩色實物圖

http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=35016&extra=page%3D1

大脾好粗

作者: LemonAnn    時間: 9-10-2007 09:42

http://zion.cnmsl.net/old/SRW/machine_robo/story.htm

作者: killero    時間: 13-10-2007 13:27

出狄標撒旦六人組呀

作者: killero    時間: 13-10-2007 13:37

都係合金魂圖

作者: 黑色三連敗    時間: 17-10-2007 22:04

引用:
原帖由 killero 於 13-10-2007 13:27 發表 出狄標撒旦六人組呀 http://i142.photobucket.com/albums/r112/killer_o/4%20Words/Machine_Robo/katnic.jpg

呢隻唔出架~~~草圖黎架~~~~

作者: killero    時間: 19-10-2007 03:47

唔識日文 仲以為會出tim

作者: 黑色三連敗    時間: 6-12-2007 22:14

首先回顧一吓劇情先,這套1988年的作品,故事有點走回70年代的路線. 話說宇宙中有一個由根德拉率領的邪惡集團,正向隱藏著"超物質"(長生仙藥)的古羅納斯星伸出魔爪. 由於只有祁拉知道真相,於是命令邪兵追殺祁拉. 祁拉知道長生仙藥如果落在根德拉手中必會生靈塗炭,於是和邪兵同歸於盡. 並把掌握著秘密的狼頭劍交予兒子,阿龍於是便聯同蓮娜,阿積,阿洛和占美一同出發,尋找有狼頭標誌的地方.

時間:二重太陽當空的下午
地點:古羅納斯星某小鎮
開始:岩石怪獸洛邦正在威脅巴多族人說出狼頭標誌的所在.....

洛邦:快d講,狼頭標誌係邊?
吉普車:我....我唔知......
洛邦:可惡,殺左你!!!!

阿龍:停手!!
洛邦:邊個?

阿龍:勇於面對邪惡,不屈於強權的心,我們稱它為正義
洛邦:到底係邊個?

阿龍:我冇必要講個名你知!!!
洛邦:又係你地!!!(其實根德拉都知佢地係邊個~~~  )
阿龍:天空宙心拳 獵頭拳!!

旁白:由於岩石怪獸表面異常堅硬,連天空宙心拳亦起不了作用...
阿龍:可惡!!(把狼頭劍拋上天空)

旁白:狼頭劍發出萬丈光芒,呢把劍會衝上太空,變成機械人o既身軀,阿龍同佢合体之後,就會成為劍龍!!
阿龍:有黑暗o既地方就有光明,有罪惡o既地方就有正義,我係天上o黎o既使者~~~~劍龍!!
旁白:劍龍起初和洛邦打成平手,可惜另一岩石怪獸洛基達o既介入,另劍龍陷於苦戰.

於是阿龍高舉狼頭劍,並拋上天空
阿龍:狼頭劍,狼頭劍,賜我無窮力量

旁白:阿龍需要幫忙o既時候,狼頭劍會發出萬丈光芒,佢會越過時空,當阿龍同佢結合之後,會變成劍龍,狼頭劍吸收地上所有能量,就會產生無窮力量,劍龍就成為無敵鐵甲人.
阿龍:無敵鐵甲人!!
阿龍:天空宙心拳 岩石破!!!
(無敵鐵甲人一出,岩石怪獸便被打敗)

(阿龍一行人係二重太陽下擺出型pose)

旁白:今次阿龍雖然打勝,但係根德拉兵團一定唔會就咁罷手~~~努力呀,阿龍!唔好輸呀,劍龍!戰鬥呀,無敵鐵甲人!

雖然每集都係咁,但呢個亦係天威最有趣之處~~~~

故事結尾:因為根德拉磁力兵器的影響,古羅納斯星的地軸開始移動,於是阿龍連同星上的勇士,向根德拉基地展開了總攻擊,欲奪回四件寶物. 決戰中,蓮娜被捉! 加狄斯,哥羅奧斯雙雙連同長生仙藥被給進根德拉体內. 阿龍用流星劍同狼頭劍使出最後奧義,根德拉被消滅,加狄斯含笑而終. 此時,阿龍發覺自己已穿上了龍頭盔,鳳凰盔甲,手執獅子盾牌和豺狼劍. 跟著阿龍向天揮劍,各地的狼頭標誌發出光芒,包圍了整個星球,地軸回復正常,阿龍和蓮娜向著新的世界進發......

真正的結局 - 劍狼傳說3

黑暗大王和阿龍展開戰鬥,並捉了蓮娜迫使阿龍交出狼頭劍,而且化身成加狄斯使出天空宙心拳. 阿龍雖然陷於苦戰,在使出真正的天空宙心拳後,亦打傷了黑暗大王. 黑暗大王於是一怒之下,將狼頭劍刺向蓮娜,在危急關頭,阿龍挺身而出並當下了這一劍! 阿龍受了重傷,後得阿積協助,成功逃走.

阿龍逃到了安全地方,並用最後一口氣道出了秘密. 原來蓮娜是祁拉從黑暗大王手中救出的唯一一位皇族後人,並吩咐阿龍要好好保護蓮娜. 他/她們並不是親兄妹, 最後阿龍不再用哥哥的身份對蓮娜表白並作出最後的擁抱,跟著消失於空氣中. 蓬娜非常痛苦,並發現原來自己亦從不知何時開始愛上了阿龍.........這時阿龍的幻影出現,鼓勵蓬娜向前,重新振作, 蓮娜重拾被封印的狼頭劍,打敗了化身成黑暗大王的無敵鐵甲人.

由於時間關係,未有時間為大家介紹,劍狼1&2~~~  不過我亦想在此向大家推介mtv"戰場的記憶",不但歌曲非常悅耳,還有趣劇"蓮娜的休日",蓮娜不但穿上各種服飾,還有阿龍掛住吹頭,阿積換太陽眼鏡等...

作者: 牛大俠    時間: 11-12-2007 11:53

如果有電影look,仲正
作者: 任因玖    時間: 12-12-2007 08:06

引用:
原帖由 黑色三連敗 於 6-12-2007 22:14 發表 首先回顧一吓劇情先,這套1988年的作品,故事有點走回70年代的路線. 話說宇宙中有一個由根德拉率領的邪惡集團,正向隱藏著"超物質"(長生仙藥)的古羅納斯星伸出魔爪. 由於只有祁拉知道真相,於是命令邪兵追殺祁 ...

勁到

作者: 323    時間: 17-5-2011 16:13

.....很久沒上來了!

作者: adamying    時間: 18-5-2011 10:15

歡迎回來, 幅圖自己影? 都ok喎.

作者: celia    時間: 18-5-2011 10:32

引用:
原帖由 323 於 17-5-2011 16:13 發表  .....很久沒上來了! 

323....有D熟口熟面喎之前邊度見過

作者: 黑色三連敗    時間: 20-5-2011 12:29

引用:
原帖由 323 於 17-5-2011 16:13 發表  .....很久沒上來了! 

仲乜鬼踩埋上黎~~~  快d post多d好野~~~

作者: 黑色三連敗    時間: 20-5-2011 12:30

引用:
原帖由 adamying 於 18-5-2011 10:15 發表 歡迎回來, 幅圖自己影? 都ok喎.

佢仲有好多好野~~~

作者: celia    時間: 20-5-2011 13:48

引用:
原帖由 黑色三連敗 於 20-5-2011 12:29 發表   仲乜鬼踩埋上黎~~~  快d post多d好野~~~

o夷?您個 friend?

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0