標題: [電影] 2011年 Happy Feet Two 踢躂小企鵝2 [打印本頁]

作者: ULTRA2020    時間: 12-10-2011 02:48     標題: [電影] 2011年 Happy Feet Two 踢躂小企鵝2

作者: East    時間: 12-10-2011 09:25

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 12-10-2011 02:48 發表

唔錯喎!

唔知結局搞得好時好呢!

作者: East    時間: 27-12-2011 12:06

剛剛同家人看了早場, 等我報告下先

全套片雖然只是得冰雪世界同一大班企鵝, 但100mins 都算無冷場。

如上集一樣用歌舞穿插整套電影, 粵語配音版也配得有水準,

而且今次歌曲部份是原裝英文的, 效果反而比一些動畫找本地歌手唱到唔知似乜的好好多

娛樂性豐富, 最搶鏡的不是企鵝仔, 而是兩隻[磷蝦], 對白好搞笑 !

劇情簡單但有意思, 有講全球暖化、父子情、要有信念、同要互相幫助......等等!

絕對適合一家人去睇!

另外, 此片的3D效果做得很不錯, 兩隻[磷蝦] 好像浮在空中一樣, 好有立体感。

完場出字幕時, 刻意做了些 bubble 飛出來, 真的像伸手可及的 。 

作者: ULTRA2020    時間: 27-12-2011 13:00

引用:
原帖由 East 於 27-12-2011 12:06 發表 剛剛同家人看了早場, 等我報告下先 。   全套片雖然只是得冰雪世界同一大班企鵝, 但100mins 都算無冷場。 如上集一樣用歌舞穿插整套電影, 粵語配音版也配得有水準, 而且今次歌曲部份是原裝英文的, 效果反而 ...

Thanks報告 ~ 咁可以同個女去睇下先 ~

作者: East    時間: 27-12-2011 22:25

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 27-12-2011 13:00 發表 Thanks報告 ~ 咁可以同個女去睇下先 ~

不用客氣。

作者: ULTRA2020    時間: 31-12-2011 02:21

引用:
原帖由 East 於 27-12-2011 22:25 發表   不用客氣。  

昨天同老婆女去睇左, 絕對適合一家人去睇 ! +分正面訊息 ~ 讚  ! 讚  ! 讚 !

作者: East    時間: 31-12-2011 10:42

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 31-12-2011 02:21 發表 昨天同老婆女去睇左, 絕對適合一家人去睇 ! +分正面訊息 ~ 讚  ! 讚  ! 讚 !

嘻嘻總算無介紹錯吧 !  

此片真係好適合大人細路看, 一家人一起看就最開心

如果細心看的話, 你會發現片中有好多好有意義的 Messages!

例如:

1) 磷蝦阿威不咁心做磷蝦, 到接納自己是磷蝦, 然後再與其它磷蝦一起做一點點磷蝦可做到的事!

2) 艾力由被人笑, 完全失去信心, 被超凡鼓勵及啟發後, 再在危難時才真正發輝小宇宙, 找到自己的天份和意義!

3) 不同種族不分你我地互相幫助!

4) 有時要放胆及放手讓孩子去發揮,甚至讓他在能力範圍內去冒險, 去磨練他! 除給他們機會外, 還要睇好他們!

5) 要勇於承認錯誤(說了謊), 然後繼續去不求讚賞的去付出幫助, 而不是選擇收埋自己或靜靜離開社群!
.......etc

其實還有好多好多正面的 Messages!

但不知為何 IMDb 的評分只有 5.8/10, 我覺得應該值7.5 或以上呢!

所以,都係嗰句, 唔好盡信影評! 最重要係自己睇下!

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0