標題: 突然有感而發 [打印本頁]

作者: 糯米磁    時間: 30-8-2011 04:09     標題: 突然有感而發

今晚無無聊回想當年,以前老媽買過好多超合金比我,但到今時今日,一件都無留低過,個的超合金最後唔系甩皮甩骨,就系斷手斷腳,個時的盒都嚴左訂!(以前 的套裝真系超大盒)憑記憶,如果所有盒金連盒都可以保留到現在,我想今日放返出去都值唔小錢,(我大約記得以前買高狄安同百獸王都好似系2百幾一套)但系 現在的合金魂,以距地既現在既價錢,我真系唔捨得買,所以我一件都無買過,只系上下網睇下各位朋友都既收藏都已經好滿足啦。

我呀爺以前又買左好多電子遊戲機比我,最記得一部筋肉人坐台式遊戲機,一部casio 既功夫遊戲機,同game and watch ,筋肉人讀小學個時同人交換玩交到無回頭,功夫機趕搭校車而跌左...........呀爺亦仙遊多年,最後只有恨自已,從來唔識珍惜呢兩個字。。。。
作者: foureyesfatboy    時間: 30-8-2011 07:33

引用:
原帖由 糯米磁 於 30-8-2011 04:09 發表 今晚無無聊回想當年,以前老媽買過好多超合金比我,但到今時今日,一件都無留低過,個的超合金最後唔系甩皮甩骨,就系斷手斷腳,個時的盒都嚴左訂!(以前的套裝真系超大盒)憑記憶,如果所有盒金連盒都可以保留到 ...

老肚d講句...不在乎天長地久, 只在乎曾經擁有.   物件會毀壞, 記憶歷久不衰 珍惜現有的回憶.

作者: 糯米磁    時間: 30-8-2011 21:50

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 30-8-2011 07:33 發表 老肚d講句...不在乎天長地久, 只在乎曾經擁有.   物件會毀壞, 記憶歷久不衰 珍惜現有的回憶.

呵呵,四眼肥仔兄~希望我第时唔会有老人痴呆啦~如果唔系所有野都烟消云散架啦~

作者: 超人兄弟    時間: 31-8-2011 00:31

引用:
原帖由 糯米磁 於 30-8-2011 21:50 發表 呵呵,四眼肥仔兄~希望我第时唔会有老人痴呆啦~如果唔系所有野都烟消云散架啦~
hee...hee...所以成日要上老餅網睇番 keep 住...
作者: 糯米磁    時間: 31-8-2011 02:33

引用:
原帖由 超人兄弟 於 31-8-2011 00:31 發表 hee...hee...所以成日要上睇番 keep 住...

唔系卖广告,老饼论坛真系帮到我找返以前既回忆架!

作者: 超人兄弟    時間: 31-8-2011 11:35

引用:
原帖由 糯米磁 於 31-8-2011 02:33 發表 唔系卖广告,老饼论坛真系帮到我找返以前既回忆架!
無錯係呀!
作者: 白鳥    時間: 31-8-2011 20:18

引用:
原帖由 糯米磁 於 30-8-2011 04:09 發表 今晚無無聊回想當年,以前老媽買過好多超合金比我,但到今時今日,一件都無留低過,個的超合金最後唔系甩皮甩骨,就系斷手斷腳,個時的盒都嚴左訂!(以前的套裝真系超大盒)憑記憶,如果所有盒金連盒都可以保留到 ...

細細個, 邊個識得咩叫珍惜, 只有人大咗, 懂性後, 失去過, 先會體驗得到.

你講開合金, 細細個老媽子買過個六神合體俾我, 細隻, 不能變身, 但我都玩得好開心, 大個咗, 有少少錢買到隻合金魂, 問返老媽子, 佢都唔知我UP乜囉.

也許佢唔知道我嘅情懷同對老媽子嘅一啲兒時回憶, 不過每每玩上手時, 都憶起唔少往事.

作者: adamying    時間: 1-9-2011 09:36

我覺得糯米磁兄現在有呢份珍惜既心意已經好足夠, 懷着呢份心意珍惜身邊親人, 開心生活最重要.

作者: East    時間: 1-9-2011 11:34

其實,玩具對小朋友的價值就是被小朋友去玩, 和陪伴小朋友成長。

被小朋友玩到甩皮甩骨, 或成隻拆散晒, 那不代表那小朋友不懂珍惜,

那只是見證著那小朋友的成長過程。

如果一個小朋友叫父母買件好正嘅玩具, 跟著拿回家後一點都不玩, 連盒都唔開。

再用胶袋密封包好, 放在櫃內, 等它升值然後賣了它。

如果你有小朋友, 你想他是後者定前者呢?

作者: 糯米磁    時間: 3-9-2011 18:37

引用:
原帖由 East 於 1-9-2011 11:34 發表 其實,玩具對小朋友的價值就是被小朋友去玩, 和陪伴小朋友成長。 被小朋友玩到甩皮甩骨, 或成隻拆散晒, 那不代表那小朋友不懂珍惜, 那只是見證著那小朋友的成長過程。   如果一個小朋友叫父母買件好正࢚ ...

East兄~你都講得好岩既~如果好似我禁既想法,的玩具就唔可以再用『玩具』來稱呼了。回憶總是最好的!

不過我現在都唔知道現在市場上既懷舊合金點解會保存得禁好既!我見好多套裝真系全部都保留到,最容易唔見既『飛彈』!好多都好原整,整排都無拆過,唔通距地以前一般買兩盒,一盒玩既,一盒來收藏?

作者: East    時間: 3-9-2011 23:00

引用:
原帖由 糯米磁 於 3-9-2011 18:37 發表 East兄~你都講得好岩既~如果好似我禁既想法,的玩具就唔可以再用『玩具』來稱呼了。回憶總是最好的!不過我現在都唔知道現在市場上既懷舊合金點解會保存得禁好既!我見好多套裝真系全部都保留到,最容易唔見既『飛彈 ...

其實, 有一些是在多年前舊玩具店的倉底貨,

後來被一些有眼光的玩具收藏家賣下來保存。

所以當懷舊熱來到時,

那些藏品升值, 於是有些藏品被拿出來賣。

完好的[新品]開始流出市面了。

跟住就越炒越貴了! 

作者: 糯米磁    時間: 7-9-2011 00:23

呵呵,原来如此的,Thank you 晒East既解读~

作者: East    時間: 7-9-2011 10:26

引用:
原帖由 糯米磁 於 7-9-2011 00:23 發表 呵呵,原来如此的,Thank you 晒East既解读~

當年有不少收藏家四處尋寶。

各舊區和大小舊屋村的文具店玩具店都成為了他們去發掘寶藏的好地方。

但不到幾年, 所有的寶藏(倉底貨)都被他們掘走了

作者: kkeeleung    時間: 7-9-2011 17:50

引用:
其實, 假如有個人真的將任何由少到大的事物保留, 100% 要原好無缺, 這又如何, 真的叫珍惜嗎? 人生是活出來的, 沒有擁有, 失去及懷念..統統是過程, 小孩子有那一個不曾玩玩具, 拆散重組係過程. 弄得肢離破碎又係過程, 由新變舊,棄掉, 堅持保留, 都係人生學習過程. 成長路上. 不斷重演, 才有今天的自己.

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0