標題: 馬華餐廳(佐敦道) [打印本頁]

作者: singingsoul    時間: 27-8-2011 09:48     標題: 馬華餐廳(佐敦道)

女拔萃對面, 我知肯定有30多年歷史, 唔知佢真正係幾時開業. 隔離的店轉了又轉, 到近年隔離做粗菜館才穩定下來. 兩間我都樂意幫襯.

馬華年前裝修了但那些顏色鮮豔防火板牆身仍在, 舊壁燈仍在, 還保持了昔日氣氛.
食物一路都正正常常, 不求驚喜, 沒有把火就是了. 海南雞飯麻麻, 沙嗲串燒幾好, 咖哩飯好.
伙記還有幾個經典阿叔, 不過近年請多了一些阿姐, 冇咁特色, 不過面口係相對好D的.

作者: kkeeleung    時間: 27-8-2011 11:02

引用:
原帖由 singingsoul 於 27-8-2011 09:48 發表 女拔萃對面, 我知肯定有30多年歷史, 唔知佢真正係幾時開業. 隔離的店轉了又轉, 到近年隔離做粗菜館才穩定下來. 兩間我都樂意幫襯. 馬華年前裝修了但那些顏色鮮豔防火板牆身仍在, 舊壁燈仍在, 還保持了昔日氣氛. 食 ...
以老牌港式西餐廳算OK. 15-16年前食過咖吔西多. 超正. 但係的確好老式.

作者: LouisLee    時間: 27-8-2011 11:30

馬華至少四十幾年, 係我一位 uncle 黎老先生開嘅, 早兩年幫襯過, 問過裡面嘅員工, 知道當年佢仲健在, 大約 105 歲左右, 希望佢家陣仲喺處。

作者: 慢今游    時間: 12-9-2011 16:10

佢D馬來大餐都唔錯, 我最鍾佢個咖喱湯..
作者: tangyukkuenbob    時間: 11-1-2012 16:40

引用:
原帖由 慢今游 於 12-9-2011 16:10 發表 佢D馬來大餐都唔錯, 我最鍾佢個咖喱湯..

我較喜歡吃其牛肉會意粉, 牛肉"業"得很香, 沙爹茄汁很惹味, 麵條亦很嫩滑爽口!

作者: LouisLee    時間: 26-2-2012 02:38

兩星期前入去食咗個咖哩雞飯, 感覺冇以前咁好, 唔知係厨藝差咗定係因為食咗一輪印度咖喱, 再食返馬來咖喱就覺得唔夠正宗???
作者: METALELVIS    時間: 26-2-2012 03:28

小弟我當年仲係出嚟浦嗰陣都成日去"馬華"食嘢架 啲嘢食就冇乜印象嘞,淨係知道一到夜晚十點後,成個餐廳都坐滿晒啲三山五嶽人馬喺度食嘢吹水 好鬼有氣氛架

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0