標題: 有冇人記得"飛鴻艦長" 套卡通叫咩名 ? (已解答"宇宙保衛隊") [打印本頁]

作者: 高立    時間: 9-9-2006 17:22     標題: 有冇人記得"飛鴻艦長" 套卡通叫咩名 ? (已解答"宇宙保衛隊")

有冇人記得"飛鴻艦長" 套日本卡通叫咩名 ? , 隊員有橡皮波 (識易容) , 同生鏽鐡等 ! 講星際冒險故事, [ 本帖最後由 高立 於 5-1-2009 10:26 編輯 ]
作者: milmil    時間: 9-9-2006 17:29

好似係"飛甲艦隊" 不過我好記得開場會講"時間係未來, 地點係宇宙"
作者: 高立    時間: 9-9-2006 17:30

mil mil, thanks !
作者: Ricky00893    時間: 9-9-2006 17:50

引用:
原帖由 milmil 於 9-9-2006 17:29 發表 好似係"飛甲艦隊" 不過我好記得開場會講"時間係未來, 地點係宇宙"
係太空保衛隊---飛鴻艦長;人稱卡迪士牛頓。
作者: 高立    時間: 9-9-2006 17:54

引用:
原帖由 Ricky00893 於 9-9-2006 17:50 發表 係太空保衛隊---飛鴻艦長;人稱卡迪士牛頓。
呀 ! ricky 你呢個又似 d噃, 究竟邊個啱呢 ? 救命呀 ! 有冇人幫手呀 ?
作者: Ricky00893    時間: 9-9-2006 18:29

重有部人腦鉄球;西門教授
作者: 高立    時間: 9-9-2006 18:36

ricky, thanks !
作者: milmil    時間: 10-9-2006 10:12

引用:
原帖由 高立 於 9-9-2006 17:54 發表 呀 ! ricky 你呢個又似 d噃, 究竟邊個啱呢 ? 救命呀 ! 有冇人幫手呀 ?
師兄!師兄!去返條link睇1977太空保衛隊, "飛鴻艦長" 呢套開場唔係咁ga bor~ ????? 真係要搵人幫手呀?
作者: 高立    時間: 10-9-2006 10:17

咁搞法都唔知邊個啱 ! 真係要幫手先得 ?
作者: Ricky00893    時間: 10-9-2006 18:05

引用:
原帖由 milmil 於 10-9-2006 10:12 發表 師兄!師兄!去返條link睇1977太空保衛隊, "飛鴻艦長" 呢套開場唔係咁ga bor~ ????? 真係要搵人幫手呀?
條Link個套係太空保衛隊____子母機 ,唔好攪錯。台灣版97年之前出過VCD,我重有兩隻係到,可惜後尾無再出。套片主角叫田雄。 [ 本帖最後由 Ricky00893 於 10-9-2006 18:58 編輯 ]
作者: Ricky00893    時間: 10-9-2006 19:01

原來我都記錯左,正確應該係叫宇宙保衛隊-飛鴻艦長(Cosmo Liner) ;當年曾經出過超合金,可以去Yahoo到找找。
作者: 杜劍龍    時間: 10-9-2006 19:07

"飛鴻艦長" 套野真係唔記得叫咩. 但係應該唔係太空保衛隊. 當年我有太空保衛者超合金, 所以好深刻. "子母機分離, 變身太空保衛者!", 呢套先係太空保衛隊!
作者: TIP    時間: 21-9-2006 14:27

無線星期日早上播出的, 是宇宙保衛隊, 不是太空保衛隊
作者: 高立    時間: 21-9-2006 18:26

引用:
原帖由 TIP 於 21-9-2006 14:27 發表 無線星期日早上播出的, 是宇宙保衛隊, 不是太空保衛隊
呢個名就最似喇 ! 有冇兄弟幫手睇睇 ?
作者: UltraNeo    時間: 22-9-2006 17:47

’宇宙保衛隊’應該就最近磅。因為我記得有另外一部好鬼似既,不過係麗的既,叫做’宇宙保衛團’,即係個機械人係可以同隻金色獅子結合果隻呢!只有一字之差,所以應該是宇宙保衛隊。這部動畫雖由日本出,但聽講原作者係由台灣去的中國人。
作者: toby    時間: 24-9-2006 19:49

本港中文名:"宇宙保衛隊" 日文名:"キャプテンフューチャー" 英文名: "Captain Future" 台灣名:"太空突擊隊" 年份:1978 圖片: 官方網頁:http://www.toei-anim.co.jp/lineup/tv/captain_future/ 片頭:http://youtube.com/watch?v=N9m3JxdvqUc 相關網址: 1.) http://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=1237 2.) Wiki Jap.
作者: 高立    時間: 24-9-2006 20:20

引用:
原帖由 toby 於 24-9-2006 19:49 發表 本港中文名:"宇宙保衛隊" 日文名:"キャプテンフューチャー" 英文名: "Capture Future" 台灣名:"太空 ...
網主即是網主 , 資料果然詳盡 ! thanks !
作者: CKCK    時間: 28-10-2006 02:14

’宇宙保衛隊’ 。由法國小說Captain Future改善的。前所未有的幾集一個故事,而到後期又連接到早期故事。我的最愛之一。
作者: CKCK    時間: 28-10-2006 02:15

當年圖書館有CaptainFuture的小說。
作者: 飛鷹俠    時間: 31-10-2006 20:57

"宇宙保衛隊"既開場白係o甘既 : [時間係未來,地點係宇宙,係哩個黑暗無窮盡既宇宙當中,有一個人正在駕駛著"彗星號"太空艦飛翔緊,佢就係"卡迪士牛頓"o勒,不過人人都叫佢做"飛鴻艦長"既..... 講哩段野既係由配"猛波"既配音員講既.... 仲有, "飛鴻艦長"既OP出現過先後兩個唔同男人唱同一首主題曲,不過歌詞都係一樣.... 錯漏請各位大大補充...
作者: spectreman    時間: 31-10-2006 21:01

每次去到最危急關頭,"波士"就出現。Toby san, you are really 冇得頂!
作者: singingsoul    時間: 28-11-2006 23:48

引用:
原帖由 飛鷹俠 於 31-10-2006 20:57 發表 "飛鴻艦長"既OP出現過先後兩個唔同男人唱同一首主題曲,不過歌詞都係一樣....
OP坊間流通多數是秀夕木版本(電腦奇俠, 白獅子假面, 海王子等主唱者), 另外有一個版本是TAKEKAWA YUKIHIDE(武川行秀)主唱, 他是主唱銀河鐵道999電影版主題曲的GODIEGO成員, 亦是名音樂人, 其他動畫特撮作品如機甲創世紀, 超新星FLASHMAN都是他作曲的.
作者: lilyray2004    時間: 6-12-2006 21:56

i remember the op mv show his spaceship very long .....
作者: East    時間: 20-12-2006 00:15

飛鴻艦長 的英文名為"Captain future" 原作者是鬼佬 "Mort Weisinger" 在 1939年寫的SF小說人物, 是日本仔攞了版權來拍的卡通片. 此SF小說人在外國都很有名, 而且有漫畫出. 日本仔就是看準這點才拍此卡通, 所以片中的人物樣子和造型都很西化, 為的是方便打入外國市場...... 小說&漫畫 http://www.robertweinberg.net/captainfuture.htm 老外的Captain future產品
作者: East    時間: 22-12-2006 15:55

LEGO 彗星號 http://www.1000steine.com/themen/space/010/index.php
作者: 綠寶210    時間: 5-1-2009 04:58

引用:
原帖由 Tyler2 於 28-11-2006 23:48 發表 OP坊間流通多數是秀夕木版本(電腦奇俠, 白獅子假面, 海王子等主唱者), 另外有一個版本是TAKEKAWA YUKIHIDE(武川行秀)主唱, 他是主唱銀河鐵道999電影版主題曲的GODIEGO成員, 亦是名音樂人, 其他動畫特撮作品 ...

キャプテンフューチャーより「夢の舟乗り」
(タケカワユキヒデ)

作者: ddmmyy    時間: 12-3-2009 01:49

引用:
原帖由 飛鷹俠 於 31-10-2006 20:57 發表 "宇宙保衛隊"既開場白係o甘既 : [時間係未來,地點係宇宙,係哩個黑暗無窮盡既宇宙當中,有一個人正在駕駛著"彗星號"太空艦飛翔緊,佢就係"卡迪士牛頓"o勒,不過人人都叫佢做"飛鴻艦長"既..... 講哩段野既係由 ...

厲害,各位大餅資料詳盡,

我真的執到,入到呢個壇,絕對執到寶!

作者: singingsoul    時間: 3-11-2009 11:41

這個是初期TV用版本OP﹐秀夕木(電腦奇俠主唱者)主唱。 不過條片我覺得快了少少的﹐高音了

當年劇組先用秀夕木版本﹐但惹來作曲者大野雄二(魯邦三世79音樂負責人)不滿﹐稱一直以來創作這曲都是打算給Godiego組合的主音武川行秀唱。 所以後來電視都用回武川行秀版。 武川行秀以前唱歌都ok﹐唱腔很輕鬆寫意。近年再上台表演則遜色不不少。秀夕木呢? 則沒有機會看是否不遜當年了﹐因為賣左鹹鴨蛋。
作者: 虎榮    時間: 19-8-2010 00:12

飛鴻艦長法文版本的主題曲!

Immortal Love ! 畫面加埋首歌超正!

A little synopsis :

Act I :

On the roof of the Government Tower, Joan is looking to the moon and she's thinking of him ; their first encounter...

Act II :

Meanwhile, Curtis is looking through the window and he's thinking of her ; the first time she called him "Curtis"...

Act III :

Responding to his thoughts, she returned to him by the window. This time, they're looking to each other ; their thoughts are rejoining...

Act IV :

They're going to a little asteroid. They find their own paradise, just like a garden...

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0