標題: 剛剛在微博見到 “矢吹丈” 在優酷做戲 ⋯ [打印本頁]

作者: ULTRA2020    時間: 8-8-2011 20:07     標題: 剛剛在微博見到 “矢吹丈” 在優酷做戲 ⋯

重做晒全套,還有中文字幕,所以唔覺意就睇埋喇,原來真係OK的 ~  

作者: ULTRA2020    時間: 8-8-2011 20:15

唔知你地有冇見過矢吹丈做戲呢 ?

你地覺得他演得好嗎 ?
作者: wwl36    時間: 8-8-2011 20:54

出咗噤快  ?
作者: singingsoul    時間: 9-8-2011 15:00

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 8-8-2011 20:15 發表 唔知你地有冇見過矢吹丈做戲呢 ? 你地覺得他演得好嗎 ?

之前日劇求婚大作戰看過他做主角囉.
矢吹丈角色其實沒有甚麼戲做, 難以說他演技好定壞.
此電影版本則太過簡略, 獨立一套電影來看沒有很大意思. 當FANS service又覺遠不及原作情節的豐富.
有感很多漫畫, 例如鐵拳浪子, 例如最近的美國隊長, 都唔係咁易拍真人版.

作者: superoldcake    時間: 10-8-2011 09:03

呢套2011年 真人演出版 : あしたのジョー.......睇左5mins, 巳唔想再睇

飾演 矢吹 丈 個位近年紅透日本電視圈既 山下 智久, 出拳全無準頭 ( 章法都巳經唔計 ),

打出一通普通直拳竟會全上半身仆前, 無晒重心

大佬呀 依家拍鐵拳浪子, 唔係學園浪子呀 成日垂底個頭擺個七分面post就係矢吹 丈

我情願翻刨動畫版本好過

作者: ULTRA2020    時間: 10-8-2011 16:41

我覺得少年莫少聰加矢吹丈髮型是幾似矢吹丈的 ~

作者: singingsoul    時間: 10-8-2011 17:18

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 10-8-2011 16:41 發表 我覺得少年莫少聰加矢吹丈髮型是幾似矢吹丈的 ~

對此版本矢吹丈無感覺, 因為電影橋段實在拍不出感覺, 我不能投入. 這是劇本, 導演等幕後的責任. 演員非戰之罪.
力石那位演員則成個感覺好近似原作並符合商業地靚仔了80%. Like.

作者: Wildman    時間: 11-8-2011 11:21

引用:
原帖由 singingsoul 於 10-8-2011 17:18 發表 對此版本矢吹丈無感覺, 因為電影橋段實在拍不出感覺, 我不能投入. 這是劇本, 導演等幕後的責任. 演員非戰之罪.力石那位演員則成個感覺好近似原作並符合商業地靚仔了80%. Like.

我無睇過漫畫同動畫,但睇完此片只覺一般,無甚麼感覺,反而覺得飾演力石徹的演員做得很好,最有印象係磅重一幕,為了同矢吹丈打,而減磅至骨瘦如柴,睇見都可憐。

作者: singingsoul    時間: 11-8-2011 16:43

引用:
原帖由 Wildman 於 11-8-2011 11:21 發表 我無睇過漫畫同動畫,但睇完此片只覺一般,無甚麼感覺,反而覺得飾演力石徹的演員做得很好,最有印象係磅重一幕,為了同矢吹丈打,而減磅至骨瘦如柴,睇見都可憐。

握手, 所以我都話力石係這平庸電影的唯一亮點.
Touch, 20世紀少年, 鐵拳浪子, 三套都算我非常喜歡, 評價極高的漫畫, 電影卻幾可說成一文不值.

反而我不欣賞的漫畫死亡筆記電影版上下篇卻非常不俗. 娛樂性足, 獨立成章不是要原作讀者先感受到當中趣味.

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0