標題: 七星俠鬧爆面具小偷 [打印本頁]

作者: hansolo    時間: 30-7-2011 11:43     標題: 七星俠鬧爆面具小偷

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110730&sec_id=462&subsec_id=465&art_id=15477193

餐廳鎮店之寶被盜
七星俠鬧爆面具小偷

2011年07月30日

於 70年代在香港紅極一時的《鹹蛋超人》系列作《七星俠》( Ultra Seven),廣受當年小朋友愛戴,因這超人戴眼鏡變身後眼睛反而不像鹹蛋,形象突出使其深入民心。然而飾演七星俠的日本老牌男星森次晃嗣,他放在名下餐廳作鎮店之寶的劇中用過的面具日前竟不翼而飛,激到森次破口大罵,鬧犯人絕非 fans所為,並要求他盡快原璧歸趙!

放大圖片

《七星俠》 67年於日本首播, 10年後首度登陸本港。

當年森次同時飾演未變身前的諸星丹,結果一炮而紅。

鑑定值 50萬

森次位於日本神奈川的餐廳,每月有數百人慕名而來幫襯。

在 1967年以藝名森次浩司拍攝《七星俠》的森次晃嗣現年 68歲,除了扮超人外也化身做地球人身份的諸星丹,結果一炮而紅,到 77年已倒閉的香港佳視也洽購版權播放,在本地一度掀起超人熱潮。
88年森次於神奈川縣藤澤市開設餐廳 Joli Chapeau,為吸引影迷捧場便向曾合演古裝劇的《七星俠》產品收藏家京本政樹求助,結果找到片中使用過的手製超人面具,成為餐廳鎮店之寶。森次說:「在電視台的寶物鑑定節目中,它估值 500萬日圓(約 50萬港元)。」
森次前日接受日本報章訪問時憶述案發經過,他指本周日( 24日)仍看見面具,但翌日中午時分發現面具不翼而飛,罩茈扛熙z明膠箱倒在一旁,估計是有生面口的人趁亂偷走面具,並以皮包或紙裝之類載走,不久森次便報警求助。森次有感犯人如同狐狸,早就盯住其面具而來,因店內其他物品和金錢都沒有被偷,而且警方調查後找不到指紋痕[,應是有預謀犯案。

籲交還面具

目前森次非常憤怒,他借傳媒發聲說:「偷去人家如此重要的東西,可能會覺得有趣,但作為《七星俠》產品狂熱者,這人肯定不是 fans。希望你可盡快交還象徵店子的面具,犯人你快點出來!」

作者: celia    時間: 30-7-2011 12:20

會唔會佢其實係一個超級fans所以先淨係偷個面具

不過偷野當然好唔o岩,唔知佢會唔會良心發現拎返出黎

作者: kkeeleung    時間: 30-7-2011 12:51

我估佢未必係 Fans, 一般老七迷都會尊重七爺地位崇高, 不會向其動土與各地fans作對.

我睇一定係專業盜寶者看準寶物出招. 定係對面競爭同業想拆其生招牌, 搶吓生意呢?

作者: 超人兄弟    時間: 30-7-2011 14:59

引用:
原帖由 celia 於 30-7-2011 12:20 發表  會唔會佢其實係一個超級fans所以先淨係偷個面具  不過偷野當然好唔o岩,唔知佢會唔會良心發現拎返出黎

超級fans亦係一個可能性~ !

D 狂熱變態 fans 會唔會好似 john lennon o甘o架....

嘩~我隊冧o左七星俠呀~七星俠係屬於我 gala~哈~....哈~....

其實我o地應該尊重我o地偶像的所有!

作者: frankie    時間: 30-7-2011 22:12

唔明呢句 :
"當年森次同時飾演未變身前的諸星丹"

乜森次演諸星丹之外重着埋戲服演SEVEN ???
作者: ddmmyy    時間: 31-7-2011 20:29

引用:
原帖由 frankie 於 30-7-2011 22:12 發表 唔明呢句 :"當年森次同時飾演未變身前的諸星丹"乜森次演諸星丹之外重着埋戲服演SEVEN ???

這便是武師、替身的悲哀,戲服有佢地ge汗,但戲服永不屬於佢

作者: celia    時間: 1-8-2011 13:01

引用:
原帖由 超人兄弟 於 30-7-2011 14:59 發表 超級fans亦係一個可能性~ ! D 狂熱變態 fans 會唔會好似 john lennon o甘o架.... 嘩~我隊冧o左七星俠呀~七星俠係屬於我 gala~哈~....哈~.... 其實我o地應該尊重我o地偶像的所有!

如果狂熱到咁有傷害性就真係.... 遇到呢D人真係唔好采lor....

作者: 超人兄弟    時間: 1-8-2011 13:41

引用:
原帖由 celia 於 1-8-2011 13:01 發表  如果狂熱到咁有傷害性就真係.... 遇到呢D人真係唔好采lor....

相信今次都係D唔識得尊重偶像o既 fans 所為 !

其實如果呢D人根本無資格做七星俠o既 fans~!

作者: LouisLee    時間: 1-8-2011 14:20

引用:
原帖由 frankie 於 30-7-2011 22:12 發表 唔明呢句 :"當年森次同時飾演未變身前的諸星丹"乜森次演諸星丹之外重着埋戲服演SEVEN ???

即係話呢條報紙佬根本未睇過老七, 亂寫一通!!!

作者: 011072    時間: 1-8-2011 14:29

下次開眼鏡舖囉!

作者: celia    時間: 1-8-2011 14:29

引用:
原帖由 超人兄弟 於 1-8-2011 13:41 發表 相信今次都係D唔識得尊重偶像o既 fans 所為 ! 其實如果呢D人根本無資格做七星俠o既 fans~!

同意... 係咪fans都好都要識尊重

作者: 超人兄弟    時間: 1-8-2011 21:38

引用:
原帖由 celia 於 1-8-2011 14:29 發表  同意... 係咪fans都好都要識尊重
呢句至o岩~!
作者: 超能電子男    時間: 3-8-2011 22:18

冇錯唔理係唔係七星俠Fans都好,偷野係犯法同好嚴重的行為,條友如果良心發現的話,希望條友盡快將面具交番比森次先生,否則佢一世都要帶住 "面具" 做人!
作者: superoldcake    時間: 7-8-2011 03:06

呢位娛記真係要做下資料搜集

扮Ultra-Seven 個武行名叫 : 上西 弘次

特攝片文場同武行係分開拍攝,根本無需要更無可能由主角親身上陣, 萬一因拍制期間受傷而不能演出文戲,點搞 ......至於一砲而紅 , 森次 浩司當年叫做係有人識,但拍時代劇為主, 合作多為松竹 & 東寶吷畫

而較為知名之出演為 TBS週日 19:30時段 不二家劇場 :  美しきチャレンジャー   高峰 明久一角而巳

HK TVB 譯: 紅粉健兒, 女主角為新滕 惠美, 但何曾大紅過? 真係不明所謂

東映特攝既滕岡 弘就係人辦, 一傷就停4,5個月 , 即時要搵佐佐木 岡頂住 唔係rider變 拉柴都有份

作者: Athena    時間: 7-8-2011 23:03

咁夠薑郁七爺?未死過呀?希望快D搵返個面具啦!
作者: 聰洛多薩比    時間: 2-7-2013 20:51

連超人一族既野都敢偷???

超人大哥...你有無幫你兄弟去搵個賊仔出黎呀...

定係你地個族已經發左通輯令呀???

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0