標題: 碧血長天The Longest Day [打印本頁]

作者: 不惑男    時間: 11-6-2011 21:14     標題: 碧血長天The Longest Day

碧血長天The Longest Day是一套1962年上演的美國戰爭片,改編自考李留斯·雷恩1959年的同名歷史書,描述二戰期間盟軍登上諾曼地的第一天(即俗稱D-Day的1944年6月6日)。

電影幕前幕後人員鼎盛,光是導演已有四人:而主要演員則有尊·榮李察·波頓辛·康納利亨利·方達等。還有很多當時已成名及後來成名的天皇鉅星。片長180分鐘,分上下兩部份,當年放映時有15分鐘中場休息時間。

作者: 不惑男    時間: 11-6-2011 21:15

作者: 011072    時間: 23-6-2011 03:28

只有得利公司發行過有彩色版vcd,
其他版本dvd全部都係黑白,
希望會有彩色版blue ray出。

作者: foureyesfatboy    時間: 23-6-2011 03:40

引用:
原帖由 011072 於 23-6-2011 03:28 發表 只有得利公司發行過有彩色版vcd,其他版本dvd全部都係黑白,希望會有彩色版blue ray出。

Bluray 已經出了不過都是 b/w. 如果有都係後期電腦加色好唔自然....

我相信當年vcd個版本原是VHS版. 靚極都有限.

作者: 011072    時間: 26-6-2011 02:54

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 23-6-2011 03:40 發表 Bluray 已經出了不過都是 b/w. 如果有都係後期電腦加色好唔自然.... 我相信當年vcd個版本原是VHS版. 靚極都有限.

1962年荷里活都有彩色拍攝啦!
奈何《碧血長天》咁大製作竟然用黑白菲林拍攝?

作者: luckyrat    時間: 27-6-2011 13:19

引用:
原帖由 011072 於 26-6-2011 02:54 發表 1962年荷里活都有彩色拍攝啦!奈何《碧血長天》咁大製作竟然用黑白菲林拍攝?

好簡單,製作費太大,影片過長,預計將需大量剪接。

明星陣容太大,超過十位掛頭牌的主角演出,包括尊榮(天皇巨星)、羅拔米堪(鐵血將軍)、亨利方達(總統之子)、米路花拉(瀟灑劍俠)、洛史德加(拿破崙)、李察波頓(埃及妖后的情人)、謝夫亨特(偶像巨星)、却佐真斯(The Enemy Below 海底喋血戰)、堅尼夫摩亞(Sink the Bismarck 英國巨星)、羅拔賴恩(坦克大決戰)、羅拔韋納(太平洋浴血戰英俊巨星)等等!後期竄紅之辛康納利(占士邦),名歌星Paul Anka 等除外。

所以最後決定改用黑白菲林拍攝!

作者: foureyesfatboy    時間: 28-6-2011 03:29

引用:
原帖由 011072 於 26-6-2011 02:54 發表 1962年荷里活都有彩色拍攝啦!奈何《碧血長天》咁大製作竟然用黑白菲林拍攝?

011072 兄可能在你個出生後的年代每一樣東西都是彩色賓紛所以對黑白影象的接受有所不同. 我出生於六十年代在成長期間所看的舊電影,相片大多是黑白所以童年時對在我出生前的影象都是黑白, 例如父母年青時的樣貌, 四周環境等等都是黑白... 

碧血長天的黑白版一樣是這樣精彩. 我雖然只有dvd 版 但我相信bluray 的高清令黑白更有層次.

引用:
原帖由 luckyrat 於 27-6-2011 13:19 發表   好簡單,製作費太大,影片過長,預計將需大量剪接。   明星陣容太大,超過十位掛頭牌的主角演出,包括尊榮(天皇巨星)、羅拔米堪(鐵血將軍)、亨利方達(總統之子)、米路花拉(瀟灑劍俠)、洛史德加(拿 ...

Paul Anka 幾 young... 如果唔係我呀哥同我講我都唔知佢有分演出.

作者: 011072    時間: 6-6-2012 13:22

今日係6 月6 日
又係翻煲【碧血長天】嘅日子

作者: mike81920    時間: 8-6-2012 03:08

引用:
原帖由 011072 於 6-6-2012 13:22 發表 今日係6 月6 日又係翻煲【碧血長天】嘅日子

Some TV Stations in US or UK will play The Longest Day on 06JUN evening.

作者: 011072    時間: 9-6-2012 16:36

引用:
原帖由 mike81920 於 8-6-2012 03:08 發表   Some TV Stations in US or UK will play The Longest Day on 06JUN evening.

以前每到哩個日子麗的一定重播一次,
直到亞視由黑白轉到彩色版都有播,
記得和同父親一起睇到三更半夜,
早幾年明珠台亦有播,
是否香港觀眾對哩啲60年代史詩式作品冇咁好耐性睇,
已經冇重播好多年。

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0