標題: 天師捉妖 The Fearless Vampire Killers [打印本頁]

作者: 不惑男    時間: 10-6-2011 10:34     標題: 天師捉妖 The Fearless Vampire Killers

影片資料
影片年份:1967
出  品  國:USA | UK
出  品:Cadre Films See
劇情簡介
經過影史將近九十年的演進,「吸血鬼」已成為恐怖電影意義最豐富的怪物原型。而波蘭斯基的《天師捉妖》佔有重要一席。劇情描述一心想追獵吸血鬼的老教授,帶著年輕助手動身,吸血鬼還沒見到,下榻的旅館就先出事:老闆女兒被擄,旅店老闆尋女未果被咬成了吸血鬼,還想對女傭下手。而師徒倆尋跡闖入吸血伯爵的巢穴,本想大顯身手,卻鬧出連串笑話。

波蘭斯基的電影,總能把生活的陰影放大成銀幕上的夢魘;有機會拍正宗恐怖片,他卻故意處理成一部優美的黑色喜劇。包括老教授對吸血伯爵瞎掰的蝙蝠理論,以及別出心裁的吸血鬼舞會,甚至在人鬼追逐中偷渡女體崇拜、男同性戀、亂倫與戀屍。就吸血鬼電影的演進而言,波蘭斯基可謂走在時代尖端。作為他個人第一部彩色片,本片在攝影、造型及美術上的成績,亦有目共睹。

波蘭斯基還親自粉墨登場飾演年輕助手,在片中對旅館千金一見鍾情,銀幕下的他後來也和飾演此角的莎朗蒂共結連理。殘酷的是1969年8月8日深夜,身懷六甲的莎朗蒂在自宅與友人慘遭末日教派狂徒殺害;原本再過幾天要從倫敦飛回洛杉磯陪老婆待產的波蘭斯基,竟是趕回送終。《天師捉妖》成了兩人合作的開端與絕響。

[wmv]http://www.youtube.com/watch?v=1q-sukI-ZpU[/wmv]

作者: 不惑男    時間: 10-6-2011 10:48

呢套戲唔係老竇帶我睇o既,係同學介紹然後在灣仔「東方戲院」公餘場欣賞。

這片與先前看過的恐佈片有d唔同,充滿奇幻又喜趣的風格,使得這部在吸血鬼類型電影當中建立重要的風格,也充滿黑色幽默的優美色調!導演波蘭斯基親當主角飾演傻乎乎的學生,配合滑稽教授去消滅殭屍,過程驚險又好笑。莎朗造型十分淒艷。

全片少有冷場,特別係殭屍從墳墓捐出來趕去開party,場面熱鬧又恐怖。

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 10-6-2011 11:33

作者: Ron23    時間: 10-8-2011 23:53

記憶中不是太恐怖的

還有點笑料

作者: houseofthehappy    時間: 27-8-2011 02:07

Saw the movie on TCM once and found it quite dull
作者: foureyesfatboy    時間: 27-8-2011 03:10

引用:
原帖由 houseofthehappy 於 27-8-2011 02:07 發表 Saw the movie on TCM once and found it quite dull

早一段時間我都番睇過一次....都覺得有些悶. 但他都算是 Polanski 開先河的攪笑恐怖片. 在60年代是好新的攪作也是現代老餅回憶.
有時睇舊片不是好唔好睇是他能帶回不少失去及舊有的回憶. 年幾大....加上我地睇戲的口味進步了.

作者: 虎榮    時間: 28-8-2011 19:06

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 27-8-2011 03:10 發表 早一段時間我都番睇過一次....都覺得有些悶. 但他都算是 Polanski 開先河的攪笑恐怖片. 在60年代是好新的攪作也是現代老餅回憶.有時睇舊片不是好唔好睇是他能帶回不少失去及舊有的回憶. 年幾大....加上我地睇戲的口味 ...

四哥你你既然會睇聖魔之血及when hell sing呢兩套卡通, 我估你都好鐘意僵屍片呢種種類!

咁你有無睇blade (tv 版)及preist?

作者: foureyesfatboy    時間: 30-8-2011 07:56

引用:
原帖由 虎榮 於 28-8-2011 19:06 發表   四哥你你既然會睇聖魔之血及when hell sing呢兩套卡通, 我估你都好鐘意僵屍片呢種種類!   咁你有無睇blade (tv 版)及preist?

聖魔之血及when hell sing講起有段故......聖魔之血因為有一次去美國住 motel在當地電視睇了一集想知結局所以回到加拿大見到dvd 立即話好睇超正....叫家姐買 唔洗自己比....縮骨. hellsing 因為多年前在一二手店買了一集vhs...所以 追落去...當時日本卡通在北美好難找.....我不是特別喜歡僵屍片我只是喜歡睇卡通片.  priest 你講漫畫定電影...兩樣都未睇. 乜 blade 有 tv  我不喜歡 blade 電影三套都睇過不過都不喜歡. 反而喜歡 underworld.

作者: 虎榮    時間: 31-8-2011 01:04

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 30-8-2011 07:56 發表 聖魔之血及when hell sing講起有段故......聖魔之血因為有一次去美國住 motel在當地電視睇了一集想知結局所以回到加拿大見到dvd 立即話好睇超正....叫家姐買 唔洗自己比....縮骨. hellsing 因為多年前在一二手店買 ...

我講果套priest系電影版, Maggie Q有份做果套?  我買左碟未睇, 想聽吓口碑先, 香港呢邊票房同口碑都麻麻, 不過我鐘意呢個題材, 所以買黎睇睇! 

Maggie Q 系北美好似有主演全新製作的Nikita, 四哥果邊有冇得睇? 我剛買了season1, 不過又系未睇 希望好似以前套加拿大製作 la famme nikita 咁好睇!

blade tv版都好似都系楓葉國製作wor!  四哥依家系咪要目不轉睛or斜視, 所以無眼睇!   呢套感覺俾電影版細緻好睇, 故事亦不一樣, 可惜得一個season就game over!   

作者: 百變小櫻    時間: 1-9-2011 23:03

引用:
原帖由 虎榮 於 31-8-2011 03:04 發表   我講果套priest系影版電, Maggie Q有份做果套?  我買左碟未睇, 想聽吓口碑先, 香港呢邊票房同口碑都麻麻, 不過我鐘意呢個題材, 所以買黎睇睇!    Maggie Q 系北美好似有主演全新 ...
套priest電影版超悶,劇情老土,各演員自說自話,好彩有3D幫補。Van Helsing (狙魔人),同樣講吸血殭屍,較有戲昧,中段講科學怪人、人狼淵源更加想追落去,Hugh Jackman扮捉妖天師,有型有格,內心戲發揮得唔錯。
作者: 虎榮    時間: 2-9-2011 14:29

引用:
原帖由 abc 於 1-9-2011 23:03 發表 套priest電影版超悶,劇情老土,各演員自說自話,好彩有3D幫補。Van Helsing (狙魔人),同樣講吸血殭屍,較有戲昧,中段講科學怪人、人狼淵源更加想追落去,Hugh Jackman扮捉妖天師,有型有格,內心戲發揮得唔錯。

Thanks abc 兄! Van Helsing 我都有睇, 唔錯, 不過我講果套when hell sing 系卡通黎!  

作者: 百變小櫻    時間: 2-9-2011 21:21

引用:
原帖由 虎榮 於 2-9-2011 16:29 發表     Thanks abc 兄! Van Helsing 我都有睇, 唔錯, 不過我講果套when hell sing 系卡通黎!  
Brother Tiger, 請問套when hell sing卡通講咩? Van Helsing電影又係唔係跟哩個故事改拍呢?

作者: 虎榮    時間: 5-9-2011 00:30

引用:
原帖由 abc 於 2-9-2011 21:21 發表 Brother Tiger, 請問套when hell sing卡通講咩? Van Helsing電影又係唔係跟哩個故事改拍呢?

abc兄不用客氣, Van Helsing 在歐美的確有一套卡通電影, 不過應該是小說的獨立故事, 呢個名字的設計原意的確是 = when hell sing咁解! 我說的 hellsing是另一套日本動漫, 有點像blade + priest + vampire hunter D!

作者: 百變小櫻    時間: 9-9-2011 23:31

引用:
原帖由 虎榮 於 5-9-2011 02:30 發表   abc兄不用客氣, Van Helsing 在歐美的確有一套卡通電影, 不過應該是小說的獨立故事, 呢個名字的設計原意的確是 = when hell sing咁解! 我說的 hellsing是另一套日本動漫, 有點像blade + priest + vampire ...
Thanks brother Tiger!

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0