標題: 桂河橋 [打印本頁]

作者: 紫龍    時間: 26-11-2006 10:31     標題: 桂河橋

爸爸叫我睇,隻主題音樂超正,歌詞唔出街,第二次世界大戰
作者: foureyesfatboy    時間: 7-1-2007 11:04

引用:
原帖由 紫龍 於 26-11-2006 10:31 發表 爸爸叫我睇,隻主題音樂超正,歌詞唔出街,第二次世界大戰
The Bridge on The River Kwai 桂河橋 你係唔係講 Colonel Bogey March 中文細佬你老豆版..... 細個個時時對D同學唱.... 唔知點解本人對威廉何頓好喜歡看...不過他的樣子有點兒"頓"
作者: b8808800    時間: 30-3-2007 10:40

引用:
原帖由 紫龍 於 26-11-2006 10:31 發表 爸爸叫我睇,隻主題音樂超正,歌詞唔出街,第二次世界大戰

就係睇左佢先學吹口哨~~~

作者: WK1959    時間: 2-4-2007 01:22

以前去泰國玩,景點之一......
作者: kitsir935    時間: 14-4-2007 00:08

引用:

果隻口哨我重識吹

作者: 龍劍飛    時間: 15-7-2007 08:38

http://youtube.com/watch?v=iiM5NUOKcSg

作者: Superay2006    時間: 28-12-2007 16:39

細路,你老豆。。。

作者: 杜劍龍    時間: 28-12-2007 17:08

細路, 你老豆生xx,

細路, 你老豆乜都有.......

一首電影配樂可以流行到好多人都唔知出自一套電影,  經典!

相同級數有

Magnificent Seven

Sting

仲有冇?

作者: Superay2006    時間: 14-1-2008 21:48

引用:
原帖由 杜劍龍 於 28-12-2007 17:08 發表 細路, 你老豆生xx, 細路, 你老豆乜都有.......   一首電影配樂可以流行到好多人都唔知出自一套電影,  經典!   相同級數有 Magnificent Seven Sting   仲有冇?  

杜兄你真的很厲害,

七俠蕩寇誌及至尊計狀元才的配樂都記得。。其實當年還有很多的經典配樂呢。。。。比方說。。。時光倒流七十年。。。占士邦。。。奪標。。。午夜快車。。。向日葵。。。傻豹。。。et cetera....et cetera.....et cetera...

作者: 龍劍飛    時間: 16-1-2008 01:24

有無人記得以前有個電視廣告用過桂河橋首音樂 ?
作者: 杜劍龍    時間: 16-1-2008 10:19

引用:
原帖由 Superay2006 於 14-1-2008 21:48 發表     杜兄你真的很厲害,   七俠蕩寇誌及至尊計狀元才的配樂都記得。。其實當年還有很多的經典配樂呢。。。。比方說。。。時光倒流七十年。。。占士邦。。。奪標。。。午夜快車。。。向日 ...

午夜快車絕對係當年我至愛, 不過識既人唔多, 而識既人一定知係出自午夜快車.

The River Kwai, Magnificent Seven,Sting 呢類係人都識但係十個有十個都唔知係出自呢幾套電影既先至利害呀.

其實獨行俠果幾首都好正, 不過識既人大多數都知係出自獨行俠.

作者: londobell2000    時間: 16-1-2008 12:49

引用:
原帖由 杜劍龍 於 16-1-2008 10:19 發表   午夜快車絕對係當年我至愛, 不過識既人唔多, 而識既人一定知係出自午夜快車.   The River Kwai, Magnificent Seven,Sting 呢類係人都識但係十個有十個都唔知係出自呢幾套電影既先至利害呀. ...

Magnificent Seven -----> "呢個係萬寶路既世界..."

sting -----> 無線好鍾意配落d笑片或魔術表演

the river kwai---------->好似曾經用落一d警察既廣告

重有2001 aspace odyssey, 就經常出現係火箭發射同太空既片段

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 24-2-2008 09:42

引用:
原帖由 londobell2000 於 16-1-2008 12:49 發表   Magnificent Seven -----> "呢個係萬寶路既世界..."   sting -----> 無線好鍾意配落d笑片或魔術表演   the river kwai---------->好似曾經用落一d警察既廣告   重有2001 ...
How about these songs:-

1. Andy Williams - MY WAY

2. Andy Williams - Moon River(第凡內早餐)主題曲

3. Andy Williams - Raindrops Keep Falling On My Head-安迪威廉斯

4. 抒情-80年代-第六感生死戀(原聲帶)--Unchained Melody(Andy Williams)

5. 檀島警騎03-the_ventures-hawaii_five-o

6. 史上100首世界電影音樂之最-03-Doctor Zhivago-齊瓦哥醫生

7. 史上100首世界電影音樂之最-08-Gone With The Wind-亂世佳人

8. 西洋老歌-Up Where We Belong(軍官與紳士)

9. 巴黎最後的探戈

10. 黎安萊姆絲-You Light Up My Life你照亮我的生命

11. 萬世電影老情歌-41 SUNRISE SUNSET 屋頂上的提琴手(主題曲)

12. 音樂之最-07-For A Few Dollars More-黃昏雙鏢客

13. 史上100首世界電影音樂之最-07-Romeo And Juliet-殉情記

14. 史上100首世界電影音樂之最-01-The Longest Day-最長的一日

15. 史上100首世界電影音樂之最-10-Lawrence Of Arabia-阿拉伯的勞倫斯

16. 史上100首世界電影音樂之最-05-Raiders Of The Lost Ark-法櫃奇兵

17. 史上100首世界電影音樂之最-06-The Hunchback Of Notre Dame-鐘樓怪人

18. 史上100首世界電影音樂之最-Stagecoach-驛馬車

19. 西洋老歌 - To sir with love吾愛吾師

20. 西洋老歌-Bee Gees- IN THE MORNING( 兩小無猜)

21. 西洋老歌-Rhythm Of The Rain雨中旋律-野人花園(青箭口香糖廣告曲)

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0