標題: 尋找廿年前的玩具模型 [打印本頁]

作者: Yuen18    時間: 28-4-2011 22:07     標題: 尋找廿年前的玩具模型

你們好!想問大家有沒有玩過這款Nichimo Battle BanBan 系列的1/48電動坦克呢?邊度還有得賣呢?遍尋很多地方都不見,網上

也找不到。 我有一架不過已經散哂了

作者: lfken    時間: 8-5-2011 22:20

舊式文具店有睇過嗎??
作者: ULTRA2020    時間: 8-5-2011 23:48

引用:
原帖由 Yuen18 於 28-4-2011 22:07 發表 你們好!想問大家有沒有玩過這款Nichimo Battle BanBan 系列的1/48電動坦克呢?邊度還有得賣呢?遍尋很多地方都不見,網上 也找不到。 我有一架不過已經散哂了    

去日本Yahoo拍賣網Bid ~

http://page11.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/n94312177

全個日本Yahoo拍賣網只得這一架 ~

作者: Yuen18    時間: 9-5-2011 22:17

感謝各位!咁難找的玩具都找到

不過我冇日本yahoo account 又唔識日文,

找代bid網手續又鬼咁麻煩 ,

話時話舊式文具店而家邊區還有呢?

作者: lfken    時間: 9-5-2011 23:31

我只係知葵涌荔景村日景樓下面有一間 舊ge高達模型如馬反個d都有 仲有一d好舊ge sd高達 唔怕遠可以搏下

不過間野放d野比較散 要細心d睇睇

其他文具店唔知喇 不過見到有舊式文具店的話真係唔好單單企係門口望 要入去 好細心地睇 (幸運的話可能會找到一d超平ge隱世珍品)

作者: adamying    時間: 10-5-2011 10:05

呢套系列坦克細細個時都見過, 不過冇記錯的話, 當時來說相對都唔平, 所以都係得個睇字.

作者: BforBOY    時間: 11-5-2011 00:28

Yuen18兄你好!! 阿B今日行街見到呢架BB彈坦克車仔!!

雖然唔係你搵個款!! 但係都一樣行得又射得BB彈架!!

或者可以頂住當先!!

作者: ULTRA2020    時間: 11-5-2011 00:59

引用:
原帖由 Yuen18 於 9-5-2011 22:17 發表 感謝各位!咁難找的玩具都找到 不過我冇日本yahoo account 又唔識日文, 找代bid網手續又鬼咁麻煩 , 話時話舊式文具店而家邊區還有呢?

如果想買回當年心頭好, 付出少少難免的 ~

現在很多地方都有代Bid, 300yen的話 ~ 應該 $150 - $200蚊內 OK !            

1989年賣69蚊, 20後年才200蚊真的十分超值 ~

作者: 迷糊桃子    時間: 11-5-2011 16:58

發了個短消息給樓主,請看看有否幫助,不想賣廣告了。

我也曾有過網拍的煩惱,有時有些錢是要給別人賺的,只是多與少的問題。

有些網拍店,又要開戶、又要繳會員費、又要住址,我就不光顧了。

如不是,就只有親身到日本找尋了。

就算懂日文,如沒有日本住址、電話,日本拍賣場是絕不受理的,

又要繳月費,加上很多賣家是不郵寄海外,所以就算有幸有個戶口,

都是沒用的。所以演變出很多代理店,好似某些日文站常出現的

「海外在住煩惱」那間。不過這間不是網拍店,是轉運店,較適合日本人多些。

只能說珍惜機會,覺合理就買,否則一等又好幾年光境。

作者: ULTRA2020    時間: 11-5-2011 18:10

引用:
原帖由 迷糊桃子 於 11-5-2011 16:58 發表 發了個短消息給樓主,請看看有否幫助,不想賣廣告了。 我也曾有過網拍的煩惱,有時有些錢是要給別人賺的,只是多與少的問題。 有些網拍店,又要開戶、又要繳會員費、又要住址,我就不光顧了。 如不是,就只有親身 ...

迷糊桃子大大,可否順便PM埋給我 ~ Thanks

作者: 迷糊桃子    時間: 11-5-2011 20:20

這個站有一樣好,有不少會員會無私幫其他人尋找資料。

講真,在拍賣場找東西,有時都很費神,拍賣是可遇不可求的,只能隨緣。

竟然是同一款,還剛好有人問有人放,真是易中過六合彩。

問價時,只要給予貨品連結給店舖,它便會電郵報價了,

也可親身到店舖直接問價,有門市的。

作者: Yuen18    時間: 11-5-2011 20:32

剛剛email去報價,價錢如ULTRA2020大大估計相約!

但我有疑問,運費方面又唔計唔計埋在內?

貨品如bid到300Yen以上的話,可能高過HK$200的話又點算呢?

作者: ULTRA2020    時間: 11-5-2011 21:04

引用:
原帖由 Yuen18 於 11-5-2011 20:32 發表 剛剛email去報價,價錢如ULTRA2020大大估計相約! 但我有疑問,運費方面又唔計唔計埋在內? 貨品如bid到300Yen以上的話,可能高過HK$200的話又點算呢?

期實Bid野越貴會越平,因為就算件貨 10Yen 都要比足郵費和最低消費,   

平野蝕在郵費和最低消費所至,快d Bid 喇 ~ ! 

保險d Set夠 1100Yen, 應該冇人 bid 的 ~

作者: 迷糊桃子    時間: 12-5-2011 08:59

報價通常已包所有郵費。

情形如下:

1)中標價低過預算標價,收貨時會退還餘額。

2)如投標過程中,已有人出價高過預算標價,公司會來電問是否提高競標價。

如放棄投標,會全數退訂金。如繼續競投並中標,則收貨時加付餘額。

3)其實那些代標公司是集合了幾位客人的訂單,一批貨運過來的,

不是逐件來運的,它們和速遞公司有協議價的。

這些都是曾令我卻步的問題,只是試了兩三間就知道運作了。

如不是競投遊戲中毒者,只是閒來購物,有時投標都較搭飛機便宜,

但就失去琳瑯滿目、被大量恩物包圍的快感。

選公司時,切勿選那些要過很大款項開戶口玩競投遊戲。

我較喜歡單買單賣,報價簡單,還要有門市那些。

其實投標的最大難關是自己心理關口,像這個例子,

當10算,沒有其他競投者,只是$30,何解要付$200來買?6倍有多!

其實費用還有標商利潤、運輸費用,自己有否時間親身去找?

又能否保證找到?對投標公司的信任程度?

當一切達至妥協才能成事。

作者: ULTRA2020    時間: 12-5-2011 12:39

引用:
原帖由 迷糊桃子 於 12-5-2011 08:59 發表 報價通常已包所有郵費。 情形如下: 1)中標價低過預算標價,收貨時會退還餘額。 2)如投標過程中,已有人出價高過預算標價,公司會來電問是否提高競標價。 如放棄投標,會全數退訂金。如繼續競投並中標,則收貨時 ...

只要用簡單心態睇,就以這盒模型舉例 ~

如果在懷舊玩具店見到要200蚊左右一盒,你覺得值得的話就買左佢 ~ !

心頭好和個人情意結之物難求,有時候有錢也買不到的 ~

但真的遇上的話, 當然也要在能力範圍,

如果不值的話,就唔好買 ~

作者: Yuen18    時間: 28-5-2011 00:36

Yes ! 終於代拍成功得到手了!

作品遲些會post上來

作者: ULTRA2020    時間: 28-5-2011 03:33

引用:
原帖由 Yuen18 於 28-5-2011 00:36 發表 Yes ! 終於代拍成功得到手了! 作品遲些會post上來

恭喜 ~ 恭喜 ~

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0