標題: 至潮電腦USB供電既黑膠碟唱盤!!(可將歌曲錄入PC) 卡式帶都有呀! [打印本頁]

作者: BforBOY    時間: 2-3-2011 00:48     標題: 至潮電腦USB供電既黑膠碟唱盤!!(可將歌曲錄入PC) 卡式帶都有呀!

如果各位老餅家中珍藏大量古董黑膠碟而無用武之地!!

請留意以下介紹!!

特點1:免外置電源(靠電腦USB供電!!)

特點2:可將心愛老歌錄入電腦保存!!

特點3:大細黑膠通殺!! (33 & 45 or 78轉任選!!)

特點4:一個字"平" 只需¥3999日圓

有興趣?比條Link你慢慢硏究!!

http://www.donya.jp/item/19011.html#cat

作者: moneyismymoney    時間: 2-3-2011 01:09

有冇日本通餅友幫到忙呀 ! 我要買.

*
*
*

作者: BforBOY    時間: 2-3-2011 01:15

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 2-3-2011 01:09 發表 有冇日本通餅友幫到忙呀 ! 我要買. ***

錢兄你有好多黑膠碟?

呢架東西係日本出左大約ー星期已經熱賣中!!

係就要快手啦!!

作者: Athena    時間: 3-3-2011 15:09

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 2-3-2011 01:09 發表 有冇日本通餅友幫到忙呀 ! 我要買. ***
淘寶網有隻叫梵音的Usb唱盤,價錢差唔多, 可換唱針,大可慳番日本運費。

http://item.taobao.com/item.htm?id=8837479758

作者: BforBOY    時間: 3-3-2011 20:22

引用:
原帖由 Athena 於 3-3-2011 15:09 發表 淘寶網有隻叫梵音的Usb唱盤,價錢差唔多, 可換唱針,大可慳番日本運費。http://item.taobao.com/item.htm?id=8837479758

Athena小姐妳推介呢款外型更加靚啊!!

果然好眼光!!

作者: Athena    時間: 4-3-2011 00:15

咁啱見到啫。呢款重量有5kg,機身穩定得多。再者,日本那個我估都係祖國出品來,直接買國貨吧啦。
作者: BforBOY    時間: 4-3-2011 00:19

引用:
原帖由 Athena 於 4-3-2011 00:15 發表 咁啱見到啫。呢款重量有5kg,機身穩定得多。再者,日本那個我估都係祖國出品來,直接買國貨吧啦。

Anyway !!  Thank you for your HELP !!

作者: 幻之聖騎士    時間: 4-3-2011 09:51

引用:
原帖由 BforBOY 於 4-3-2011 00:19 發表   Anyway !!  Thank you for your HELP !!

我要一部呀,封印咗20幾年既Orange Road可以重見天日啦。最緊要係可以錄返落電腦。

作者: BforBOY    時間: 4-3-2011 10:02

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 4-3-2011 09:51 發表   我要一部呀,封印咗20幾年既Orange Road可以重見天日啦。最緊要係可以錄返落電腦。

this high-quality product is really GREAT !!

作者: Athena    時間: 4-3-2011 15:33

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 4-3-2011 09:51 發表   我要一部呀,封印咗20幾年既Orange Road可以重見天日啦。最緊要係可以錄返落電腦。
一部人仔498,運費50元,600有找就可到手。你買時記得同個老闆講要錄得音個款,佢標價398係齋唱個隻的價錢。
作者: adamying    時間: 4-3-2011 15:52

引用:
原帖由 Athena 於 4-3-2011 00:15 發表 咁啱見到啫。呢款重量有5kg,機身穩定得多。再者,日本那個我估都係祖國出品來,直接買國貨吧啦。

我都相信好大機會係國貨, 因為D手工都幾差.

作者: adamying    時間: 4-3-2011 15:59

如果有團購, 爭取到好價錢請預我一份, 小弟近來手頭好緊下, 要好節儉, 如果唔係街都出唔到.

作者: East    時間: 4-3-2011 17:07

我估其實兩隻盤係同一間廠做,

支唱擘design外觀係一模一樣的 !!

作者: adamying    時間: 4-3-2011 17:30

引用:
原帖由 East 於 4-3-2011 17:07 發表 我估其實兩隻盤係同一間廠做, 支唱擘design外觀係一模一樣的 !!    

我想唔駛估啦, 係完全同一個盤, 睇返放大相後, 連轉盤都一模一樣, usb, line out 面板又係同一個樣. 只是張個組野直接放去個坐度.

作者: East    時間: 4-3-2011 23:06

引用:
原帖由 adamying 於 4-3-2011 17:30 發表 我想唔駛估啦, 係完全同一個盤, 睇返放大相後, 連轉盤都一模一樣, usb, line out 面板又係同一個樣. 只是張個組野直接放去個坐度.

即係著唔同衫去唔同party !!

作者: BforBOY    時間: 4-3-2011 23:37

引用:
原帖由 East 於 4-3-2011 23:06 發表   即係著唔同衫去唔同party !!

祖國改良型既唱盤外型好睇好多!!

作者: Athena    時間: 4-3-2011 23:40

我未試過淘寶團購架喎,可以幫大家問下嘅。不過要知幾多人先,講價都要有個譜嘛。其次可能係一次過運哂去旺角的集運中心,要約齊過去取貨,因為一個5公斤架,咁多個一次過攞都幾係嘢。
作者: BforBOY    時間: 4-3-2011 23:43

引用:
原帖由 Athena 於 4-3-2011 23:40 發表 我未試過淘寶團購架喎,可以幫大家問下嘅。不過要知幾多人先,講價都要有個譜嘛。其次可能係一次過運哂去旺角的集運中心,要約齊過去取貨,因為一個5公斤架,咁多個一次過攞都幾係嘢。

嘩!! 5公斤咪成包金象米咁重? 莫非係雲石底座?

作者: adamying    時間: 4-3-2011 23:46

引用:
原帖由 East 於 4-3-2011 23:06 發表   即係著唔同衫去唔同party !!

冇錯 ,如果唔係output個位由唱臂旁邊轉去後面, 我真係以為可以就咁分開兩件.

作者: Athena    時間: 5-3-2011 12:07

真係有幾多人要架?我要send 淘寶旺旺過去問個老闆架!
作者: adamying    時間: 5-3-2011 12:36

可以預我一個. 謝謝Athena姐, 麻煩你了.

作者: Athena    時間: 5-3-2011 12:41

問了,最少三個起計,每個450人仔。未包送貨到羅湖集運中心費用,估計20元人仔。
我可以借出我的hoyoyo集運戶口,到時約齊上旺角office收貨,集運到香港的費用約250元人仔。
我無黑膠碟,所以只係為大家服務。唔夠三個的話請自己去連結度買,直接寄到府上,要支付寶幫手的話我可代付(先小人後君子,先收錢作實才會代付!)。

1. 手續費和雜費

手續費:寄香港免收;

2. 運費

物流到香港:人民幣250元/每立方米;

*不足1立方米當1立方米計算

作者: BforBOY    時間: 5-3-2011 13:14

引用:
原帖由 Athena 於 5-3-2011 12:41 發表 問了,最少三個起計,每個450人仔。未包送貨到羅湖集運中心費用,估計20元人仔。我可以借出我的hoyoyo集運戶口,到時約齊上旺角office收貨,但集運到香港的費用要到時至知。1. 手續費和雜費手續費:寄香港免收;2 ...

首先多謝Athena小姐熱心幫助!!

但B仔屋企無黑膠碟而用不著!!

Anyway thank you for your help !!

作者: LouisLee    時間: 5-3-2011 14:12

一睇個樣就知一定衰聲!!!

要 dub 黑膠落 USB 而又要保留黑膠碟應有嘅音色, 應該用個似樣嘅黑膠盤錄落數碼錄音機處, 再 save 落手指, 呢部 Studio 用數碼錄音機最高 resolutionWSD, 即係 DSD / SACD 嘅兩倍, 早排見二手價都係一皮鬆  D:

仲有係要用容量夠大嘅手指。

作者: Athena    時間: 5-3-2011 14:19

引用:
原帖由 LouisLee 於 5-3-2011 14:12 發表 一睇個樣就知一定衰聲!!!   要 dub 黑膠落 USB 而又要保留黑膠碟應有嘅音色, 應該用個似樣嘅黑膠盤錄落數碼錄音機處, 再 save 落手指, 呢部 Studio 用數碼錄音機最高 resolution 係 WSD, 即係 DS ...

二手都要一萬元....

作者: LouisLee    時間: 5-3-2011 14:27

引用:
原帖由 Athena 於 5-3-2011 14:19 發表 二手都要一萬元....

一萬唔得, 至少要萬二三, 呢個價以發燒級器材嚟講係超平, WSD 制式出嚟嘅音效可以好接近黑膠 (就算 DSD /SACD 都有黑膠九成以上質感), 如果用嗰部不倫不類嘅嘢嚟翻黑膠, 壓縮到 D 聲衰衰咁 (最大鑊係要插入 PC 導致嚴重失真), 不如買 CD / SACD 版實際得多。

作者: Athena    時間: 5-3-2011 14:37

萬二三元夠我俾兩個月租...
作者: adamying    時間: 5-3-2011 14:51

引用:
原帖由 LouisLee 於 5-3-2011 14:27 發表   一萬唔得, 至少要萬二三, 呢個價以發燒級器材嚟講係超平, WSD 制式出嚟嘅音效可以好接近黑膠 (就算 DSD /SACD 都有黑膠九成以上質感), 如果用嗰部不倫不類嘅嘢Ý ...

小弟只是想過下癮而已, 呢部都至少二三萬, 咁仲有個盤呢, 跟手又電源濾波, 計下計下咪十萬銀都落唔到樓, 我只是想玩玩下, 聽聽買落的LP.

作者: LouisLee    時間: 5-3-2011 14:54

引用:
原帖由 Athena 於 5-3-2011 14:37 發表 萬二三元夠我俾兩個月租...

樓主介紹部機係好平, 但係我可以肯定當你錄完第一首歌, 將 USB 版同 CD 版一比之下, 你以後都唔會再用佢。 

作者: kkeeleung    時間: 5-3-2011 14:59

引用:
原帖由 LouisLee 於 5-3-2011 14:12 發表 一睇個樣就知一定衰聲!!!   要 dub 黑膠落 USB 而又要保留黑膠碟應有嘅音色, 應該用個似樣嘅黑膠盤錄落數碼錄音機處, 再 save 落手指, 呢部 Studio 用數碼錄音機最高 resolution 係 WSD, 即係 DS ...
有時只係想玩玩而矣, Play 翻隻黑膠已好開心. 效果只係次要. 當然理解完美音響要雄厚經濟 support. 十萬八萬可能只係最低入場費.
作者: LouisLee    時間: 5-3-2011 15:08

引用:
原帖由 adamying 於 5-3-2011 14:51 發表 小弟只是想過下癮而已, 呢部都至少二三萬, 咁仲有個盤呢, 跟手又電源濾波, 計下計下咪十萬銀都落唔到樓, 我只是想玩玩下, 聽聽買落的LP.

經嗰壇嘢錄咗落電腦嘅聲, 就唔再係你張 LP 嘅聲, 其實乜都唔使買, 好多唱片公司有音樂檔案 (有 D 甚至有高解像版)合法 download, 逐首計錢, 你可以搵下有冇你要聽嘅歌。

作者: Athena    時間: 5-3-2011 15:09

預計想買名單:
adamying
幻之聖騎士
$is my $

作者: LouisLee    時間: 5-3-2011 15:12

引用:
原帖由 kkeeleung 於 5-3-2011 14:59 發表 有時只係想玩玩而矣, Play 翻隻黑膠已好開心. 效果只係次要. 當然理解完美音響要雄厚經濟 support. 十萬八萬可能只係最低入場費.

明白你嘅想法, 不過當你聽過嗰件嘢 play 你隻碟發出嚟嘅聲, 你就知我用心良苦!!!

作者: LouisLee    時間: 5-3-2011 15:23

啱啱諗起一個比較經濟嘅 option, 就係呢件 Teac , 可以直接將 LP , Casstte, 甚至電台節目燒落 CDR:

http://www.teac.com/resources/pdf/lp-r450/lp-r450.pdf

至少品牌有保証, 音效可接受 (CD quality), 仲要係 All-in one, 市價大約三千左右。

作者: kkeeleung    時間: 5-3-2011 15:35

引用:
原帖由 LouisLee 於 5-3-2011 15:12 發表   明白你嘅想法, 不過當你聽過嗰件嘢 play 你隻碟發出嚟嘅聲, 你就知我用心良苦!!!
當然明白 Louis兄的意見及提醒. 大家可能只係想玩玩 Play for Fun, 而非 Play the music. 

作者: Athena    時間: 5-3-2011 15:48

淘寶個老闆話可以一次過訂然後寄不同地址,直接到屋企,唔駛集運。每件運費50元人仔。
作者: foureyesfatboy    時間: 5-3-2011 17:27

只是玩吓無妨千其唔好其望太高.....

我用緊類似產品...我真的接受唔到出來的效果  入了電腦後再要調較....

須時之多如果唔做果 D 聲有如過期錄音帶一樣油炸蟹....  做咗又有好多失真..

作者: BforBOY    時間: 5-3-2011 21:28

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 5-3-2011 17:27 發表 只是玩吓無妨千其唔好其望太高..... 我用緊類似產品...我真的接受唔到出來的效果  入了電腦後再要調較.... 須時之多如果唔做果 D 聲有如過期錄音帶一樣油炸蟹....  做咗又有好多失真..

B仔覺得呢部USB唱盤最大既作用,就係令D沉睡已久黑膠碟"投胎轉世"去部PC度!!

當各位再次拿起那張心愛既黑膠碟放上個USB唱盤度!! 開始緩緩地轉.....

再放下唱針那ー刻先至係最Touching啊!!

音色是否完美已經並不重要!!

雙手拿起唱片封套細意回味往日時光!!

雙耳聽着熟悉既音符!!

IS SO GREAT !!

作者: Athena    時間: 6-3-2011 12:40

引用:
原帖由 BforBOY 於 5-3-2011 21:28 發表   B仔覺得呢部USB唱盤最大既作用,就係令D沉睡已久黑膠碟"投胎轉世"去部PC度!! 當各位再次拿起那張心愛既黑膠碟放上個USB唱盤度!! 開始緩緩地轉..... 再放下唱針那ー刻先至係最Touching啊!! 音色 ...

讚成你的看法。
真的玩HIFI的人不會接受這種普通質素USB唱盤,經濟地讓黑膠碟重生,重拾往日感覺才是目的。
相信498個款有返咁上下重身,機身定D,就算油炸蟹都該有個譜掛?網上對這件東東評價不錯的哦。我唔係HIFI友,音質方面無咩研究....

作者: LouisLee    時間: 6-3-2011 15:46

引用:
原帖由 Athena 於 6-3-2011 12:40 發表 讚成你的看法。真的玩HIFI的人不會接受這種普通質素USB唱盤,經濟地讓黑膠碟重生,重拾往日感覺才是目的。相信498個款有返咁上下重身,機身定D,就算油炸蟹都該有個譜掛?網上對這件東東評價不錯的哦。我唔係HIFI友 ...

以下係兩個 1920 年代嘅 78 轉古董錄音, Youtube 樓主用 Technics 中價黑膠盤過落電腦再放上網, 可以出到咁嘅效果:

1925, Let It Rain Let It Pour, Meyer Davis Orch

http://www.youtube.com/watch?v=8VbJJQXwX4o&hd=1

1928, Smiling Skies, Coon Sanders Orch.

http://www.youtube.com/watch?v=TrRy6renLdA&hd=1

各位買咗 USB 黑膠盤嘅, 可以將你地嘅 USB copy 音效同呢個錄音比較一下, 我相信就算唔係 hifi 友都一定聽得出分別。

作者: Athena    時間: 6-3-2011 17:41

Crosley CR6002A-BK Revolution Portable USB Turntable (Black)

呢個美國牌子,折港紙957.6493元一部。
連結: http://www.amazon.com/Crosley-CR6002A-BK-Revolution-Portable-Turntable/dp/B003U8CI9A

Ion TTUSB Turntable with USB Record

港紙778.5621元
連結: http://www.amazon.com/Ion-TTUSB-Turntable-USB-Record/dp/B000BUEMOO

ION PROFILE PRO USB TURNTABLE  

Set Your Old Vinyl Free... Digitally

• Professional quality turntable connects to PC via USB
  • Rip your vinyl directly to mp3 or WAV format
  • Easily transfer your records to iPod or CD
  • Read more...

$99.99 (save 20%) On Sale

$79.99 

In stock

622.8341港元

連結:http://www.thinkgeek.com/electronics/digital-conversion/c7fd/
http://www.usb-turntable.org.uk/

呢D都係USB唱盤,大家都可以考慮吓。

連卡式帶機都有USB!
http://www.thinkgeek.com/electronics/digital-conversion/e6df/

Looks like an old Walkman... turns your tapes into MP3s

$59.99   

467.1061港元

作者: LouisLee    時間: 6-3-2011 23:36

但願淘寶網嘅 USB 黑膠盤唔會出 D 咁嘅聲:

劉家昌《我找到自己 》197X  

http://www.youtube.com/watch?v=3rjxeuF2YcY&hd=1

八十幾年前嘅古董錄音都贏佢九十條街:

1927, That's Who!, Al Lentz Orch.

http://www.youtube.com/watch?v=MTaO2JAxpM4&hd=1

1928, Borneo, Bix, Frankie Trumbauer Orch.

http://www.youtube.com/watch?v=R05g33jYYwY&hd=1

喺處最後一次苦口婆心忠告各位餅友, 三思!!!

作者: 幻之聖騎士    時間: 7-3-2011 10:58

引用:
原帖由 Athena 於 5-3-2011 15:09 發表 預計想買名單:adamying幻之聖騎士$is my $

娜姐,唔好意思,我呢個偉大既動議啱啱被否決......

作者: Athena    時間: 7-3-2011 16:20

唔駛對唔住, 我都係服務大眾而已, 又唔係我賣機....

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0