標題: 蛇魔 (七十年代- 三色台配音西片電影) [打印本頁]

作者: hkgrasshopper    時間: 3-2-2011 21:42     標題: 蛇魔 (七十年代- 三色台配音西片電影)

大約 1976-1977, 當年三色台在一個星期六晚上播了一套配音西片電影, 片名叫 - 蛇魔.

故事是講一個生物教授, 專門研究蛇, 一天竟瘋狂用慢性藥物, 令女兒的大學男友做實驗, 最後令他變成一條蛇. 有冇人睇過? 同呢套電影的正確英文片名有冇人知???

作者: Potato    時間: 3-2-2011 23:37

引用:
原帖由 hkgrasshopper 於 3-2-2011 21:42 發表 大約 1976-1977, 當年三色台在一個星期六晚上播了一套配音西片電影, 片名叫 - 蛇魔. 故事是講一個生物教授, 專門研究蛇, 一天竟瘋狂用慢性藥物, 令女兒的大學男友做實驗, 最後令他變成一條蛇. 有冇人睇過? 同呢套電 ...

講起就記得,好核突~~

依家仲記得個男友變到半人半蛇,用個好痛苦鼤敞垮璁磾茪k友個樣。

作者: 占四谷    時間: 4-2-2011 17:45

有睇過, 佢慢慢開始脫皮, 最後變成一條蛇, 但故事內容細節唔記得
作者: Potato    時間: 7-2-2011 00:20

好似最後完全變成一條蛇後咬死鱄荓訇癒C

作者: METALELVIS    時間: 7-2-2011 04:24

引用:
原帖由 Potato 於 3-2-2011 23:37 發表 講起就記得,好核突~~ 依家仲記得個男友變到半人半蛇,用個好痛苦鼤敞垮璁磾茪k友個樣。  

個男主角已經係生物教授嘅第二個助手,個教授將之前第一個失敗試驗品(前助手)賣咗去馬戲班 咁啱佢個女去馬戲班玩畀佢見到,而條女認得出隻半人半蛇就係佢老豆個前助手. 不過呢幕真係好核突,隻半人半蛇喺玻璃箱入面用個好痛苦鼤敞咻P埋個口開合開合咁望個女主角想佢救自已咁,簡直係十級驚嚇

作者: METALELVIS    時間: 7-2-2011 04:35

引用:
原帖由 占四谷 於 4-2-2011 17:45 發表 有睇過, 佢慢慢開始脫皮, 最後變成一條蛇, 但故事內容細節唔記得

啱,個教授係用打針方式嚟做實驗 個男主角後期不停蛻皮問點解 個變態教授仲呃佢話係正常反應

作者: METALELVIS    時間: 7-2-2011 04:48

引用:
原帖由 Potato 於 7-2-2011 00:20 發表 好似最後完全變成一條蛇後咬死鱄荓訇癒C

冇錯,個男主角最後完全變成一條眼鏡蛇 女主角想返去制止佢老豆已經嚟唔切,條蛇後咬死鱄蚥傴A教授後,跟住同實驗室入面養鵀獴打起嚟,喺女主角慘叫痛哭聲中散場

作者: 幻之聖騎士    時間: 7-2-2011 12:28

有呀,個大學生係張床上白色咁,典吓典吓咁,變咗條蛇,嚇到個女學生死死吓。
作者: BforBOY    時間: 7-2-2011 12:32

引用:
原帖由 hkgrasshopper 於 3-2-2011 21:42 發表 大約 1976-1977, 當年三色台在一個星期六晚上播了一套配音西片電影, 片名叫 - 蛇魔. 故事是講一個生物教授, 專門研究蛇, 一天竟瘋狂用慢性藥物, 令女兒的大學男友做實驗, 最後令他變成一條蛇. 有冇人睇過? 同呢套電 ...

呢套片應該係1973年既"Sssssss"

睇海報&圖片未夠喉? 比個高清Trailer你睇到笑為止!!

http://www.youtube.com/watch?v=5i_HQJS1DLg&feature=player_embedded

作者: 幻之聖騎士    時間: 7-2-2011 19:24

B兄,重過緊年呀,咪咁啦......
作者: BforBOY    時間: 7-2-2011 19:41

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 7-2-2011 19:24 發表 B兄,重過緊年呀,咪咁啦......

罰我掌嘴一千次!! 啊....哎....喔.....呀!!

作者: kidult    時間: 7-2-2011 20:59

多謝BforBOY兄,呢套戲我都好有印象,細個果陣真係覺得好驚嚇。依家想睇番但又搵唔到。

引用:
原帖由 BforBOY 於 7-2-2011 12:32 發表   呢套片應該係1973年既"Sssssss"   睇海報&圖片未夠喉? 比個高清Trailer你睇到笑為止!! http://www.youtube.com/watch?v=5i_HQJS1DLg&feature=player_embedded  

作者: BforBOY    時間: 8-2-2011 00:07

引用:
原帖由 kidult 於 7-2-2011 20:59 發表 多謝BforBOY兄,呢套戲我都好有印象,細個果陣真係覺得好驚嚇。依家想睇番但又搵唔到。  

呢套片係外國出咗DVD喔!!

作者: METALELVIS    時間: 8-2-2011 00:25

引用:
原帖由 BforBOY 於 7-2-2011 12:32 發表   呢套片應該係1973年既"Sssssss"   睇海報&圖片未夠喉? 比個高清Trailer你睇到笑為止!! http://www.youtube.com/watch?v=5i_HQJS1DLg&feature=player_embedded  

噢,小弟作大咗小小添 睇返條片原來個前助手唔係放喺玻璃箱入面架

作者: BforBOY    時間: 8-2-2011 00:50

引用:
原帖由 METALELVIS 於 8-2-2011 00:25 發表   噢,小弟作大咗小小添 睇返條片原來個前助手唔係放喺玻璃箱入面架

MetalElvis兄你無作大!! 只是無心之失姐!!

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 8-2-2011 07:04

引用:
  嘩 !  正...賀歲猛片    好似港產都有部關於蛇的電影,,,例如蛇形刁手
作者: 幻之聖騎士    時間: 8-2-2011 15:11

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 8-2-2011 07:04 發表   嘩 !  正...賀歲猛片    好似港產都有部關於蛇的電影,,,例如蛇形刁手

好似有部邵氏鹹鹹地既叫蛇魔人。

作者: Potato    時間: 8-2-2011 18:10

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 8-2-2011 15:11 發表   好似有部邵氏鹹鹹地既叫蛇魔人。    

幻兄係咪睇過呢?

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 8-2-2011 21:38

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 8-2-2011 15:11 發表   好似有部邵氏鹹鹹地既叫蛇魔人。    

吃蛇, 人突變“蛇人”

“蛇人”每天要在大缸堿~澡 

體毛脫落渾身長“鱗片” 醫生診斷其患了某種綜合性皮膚病

晨報遼陽訊:千山山脈堛漱@個人,吃了一條蛇。

幾天後,他的身上開始變紫變黑,體毛脫落,長出魚鱗狀的表皮,身上奇癢無比還發光,用手一撓身上表皮嘩嘩地往下脫落,家人每天都能在他的身上刮下半鐵鍬表皮。人們看後驚呼:這個人由於吃蛇而變成了一個“蛇人”。一時間,傳言四起,越傳越神。

昨日,記者見到了這個“蛇人”———遼陽市遼陽縣甜水鄉塔灣村村民韓永波。吃蛇身上長出“鱗片”韓永波居住的塔灣村地處深山之中,與千山山脈接壤,村子旁邊的大山上有很多蛇。據韓永波說,他年輕的時候就很喜歡打蛇並且吃蛇肉。

去年11月的一天晚上,韓永波喝了點酒,在外面不小心受了點風寒,家人也沒放在心上。沒過幾天,他和朋友上山伐完木頭後到一戶村民家休息。這時,主人突然驚叫起來,原來在雞窩上有一條蛇正在吃鴨蛋,是一條“黃花松蛇”,有一米多長,鴨蛋般粗。韓永波上前用棒子將蛇頭壓住,旁邊的人用石頭一下子砸在蛇身上,蛇當時就不動彈了,吃掉的鴨蛋也吐了出來。

隨後,韓永波到河邊把這條蛇扒了皮,取出了蛇膽放進了自己的嘴埵Y了,蛇肉放在水塈N凍了一晚,第二天拿回了家,用開水煮熟後也吃了。兩三天後,韓永波發現身上的皮膚開始逐漸變紫變黑,身上長出魚鱗狀的表皮,並且還不斷脫落,奇癢無比,身上的體毛全部脫落了。十幾天後,他的身上腫脹裂口,皮膚黑得像墨汁一樣,家人每天都能在韓永波的身上刮下半鐵鍬表皮。由於他怕冷,三伏天,他也要穿著皮夾克披著棉襖躺在被窩堙A身體不斷地在炕上蹭來蹭去。

家人為其四處求醫問藥

家人把韓永波送到了遼陽市的一家醫院進行治療,可是治療了一個星期,用了各種藥,就是不見好轉,而且還有加重的跡象,七八天就花費了8000多元錢。全國很多醫師得知消息後,都紛紛來到韓家,但看完他的情況後,又都紛紛搖頭離去。接下來,韓永波的身體開始不斷流黃水,不能走動,整天躺在炕上,腦袋腫的有臉盆大小。

一個偶然的機會,遼陽市中醫付萌露醫生得知情況後,幾次親赴深山。多次檢查後,付醫生把韓永波的病確診為一種綜合性的皮膚病:韓本來受了風寒,得了風濕病,吃蛇後引起中毒,合併成皮膚病,這種病非常罕見。

此後,付醫生幾乎每週兩次走十幾公里的山路為韓永波送藥,針灸,拔火罐。一段時間以後,奇跡出現了,韓永波身上的黑色開始變淺。

但也就在此時發生了意外的情況。

誤信“大仙”差點送命

一位“大仙”對韓的家人說:“韓永波打死並且吃掉的是一對蛇仙中的母蛇,現在公蛇來報復了,附在他的身上,讓他早晚也變成蛇,今年是脫皮的時候,要想病情好轉,就得多燒紙,多向蛇仙謝罪,誠心懺悔。”韓家人信了大仙的話,從此不再配合付醫生的治療。

付醫生為此非常氣憤。停止治療4個月後,韓永波的病情又恢復到當初的慘狀。

由於每天燒香拜佛也沒管用,韓家人再次找到付醫生。看著韓家人苦苦哀求的樣子,付醫生最後還是答應了再次給他治療。

相信科學挽救回一條命

為了避免外界的干擾,付醫生把韓永波接到遼陽市湯河職工療養院進行治療,醫院得知韓的情況後也為其免費治療。付醫生每天精心選藥配藥,下針、拔火罐,上午進行藥療,下午泡溫泉。經過一個多月的治療,韓永波的“怪病”奇跡般的好了。

昨日韓永波和記者交談時,精神也很好,除了皮膚還有些黑之外,身體的其他功能都恢復了正常,頭髮也長出了些,身上的皮屑也沒有了,用手觸摸皮膚也有了彈性。

“付醫生為我的病義務花去了3萬多元錢,沒有她我就沒命了,以後我一定要相信科學。”在結束採訪時,韓永波開心地笑著說。(轉貼)

Source:  http://www.wholehk.com/thread-28251-1-1.html

作者: hkgrasshopper    時間: 9-2-2011 00:02

多謝各位師兄, 原來仲有您哋記得套戲, 我有好多同年幾朋友都冇咩印象....

Thank you very much!!!

作者: 幻之聖騎士    時間: 9-2-2011 10:03

引用:
原帖由 Potato 於 8-2-2011 18:10 發表 幻兄係咪睇過呢?

睇過,不過係小學年代,當時尺度比而家既三級片鬆好多,正所謂"裸女時時有,邵氏特別多"。

作者: METALELVIS    時間: 27-2-2011 15:11

冇記錯的話中段有一幕講男女主角揸車去到湖邊玩,玩玩吓就玩到剝光豬游裸泳 都係果啲老土橋段,喑場交待咗搞過嘢 女主角疑似懐咗蛇種
作者: 白鳥    時間: 27-2-2011 22:03

特技嚟講

喺當年已經做到效果

作者: Fatcat    時間: 27-5-2012 11:07

搵到啦套片係amazon有得買,我當年都比佢嚇親,真係好想睇番!其實仲有一套好似叫蠟像館人魔咁上下名嘅,都係我童年恐怖片回憶中的一部極品,唔知又有冇人有印象?

http://www.amazon.com/gp/aw/d/B00023P4V0/ref=mp_s_a_1?qid=1338087675&sr=8-1

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0