標題: 噪音 [打印本頁]

作者: hongkongman    時間: 20-1-2011 20:08     標題: 噪音

原來在internet search一吓(噪音)二字............在香港真的好多住在公屋或私樓的受害者苦主的.真不明白香港有這麼多的變態噪音製造者, 而受害者則十分無奈又無助. 有冇oldcake member有此遭遇過呢?
作者: whoiambatman    時間: 20-1-2011 22:48

引用:
原帖由 hongkongman 於 20-1-2011 20:08 發表 原來在internet search一(噪音)二字............在香港真的好多住在公屋或私樓的受害者苦主的.真不明白香港有這麼多的變態噪音製造者, 而受害者則十分無奈又無助. 有冇oldcake member有此遭遇過呢?

在巴士車廂內或者地鐵車廂內或其它...........................長時間,大大聲講電話又算嗎?

作者: hongkongman    時間: 20-1-2011 23:47

引用:
原帖由 whoiambatman 於 20-1-2011 22:48 發表 在巴士車廂內或者地鐵車廂內或其它...........................長時間,大大聲講電話又算嗎?
在 巴士或地鐵車廂內200%算是噪音,最慘是在屋內樓上或住在樓下發出的不停的拉椅,趺野落地,唱karaoke的掛speaker在牆上的振動歌聲........ 阿woo兄也最了解和明白的.
作者: 白鳥    時間: 20-1-2011 23:48

引用:
原帖由 whoiambatman 於 20-1-2011 22:48 發表 在巴士車廂內或者地鐵車廂內或其它...........................長時間,大大聲講電話又算嗎?

哩個未算

最乞人憎係 有人喺巴士上開大部手機/遊戲機嚟聽歌或打機

哩啲人真係要拖出去......斬

作者: hongkongman    時間: 20-1-2011 23:52

引用:
原帖由 白鳥 於 20-1-2011 23:48 發表   哩個未算   最乞人憎係 有人喺巴士上開大部手機/遊戲機嚟聽歌或打機   哩啲人真係要拖出去......斬
日本人在電車車廂內玩遊戲機是用headphone的.而香港是那些P.K更是旁若無人的 ........最希望佢地耳會聾的.
作者: Delight986    時間: 21-1-2011 00:27

引用:
原帖由 hongkongman 於 20-1-2011 20:08 發表 原來在internet search一吓(噪音)二字............在香港真的好多住在公屋或私樓的受害者苦主的.真不明白香港有這麼多的變態噪音製造者, 而受害者則十分無奈又無助. 有冇oldcake member有此遭遇過呢?

環境保護署- 噪音管制條例簡介
二、住用處所及公眾地方發出的噪音(第四及第五條). 住用處所或公眾地方所發出的噪音, 是包括源自住用處所內的電視機、冷氣機或狗隻等的噪音,以及源自公眾地方的 ...
http://www.epd.gov.hk/epd/tc_chi ... ef/guide_nco_2.html

二、住用處所及公眾地方發出的噪音(第四及第五條)

住用處所或公眾地方所發出的噪音,是包括源自住用處所內的電視機、冷氣機或狗隻等的噪音,以及源自公眾地方的收音機、小販或揚聲器等的噪音。第四及第五條的規定經於一九八九年十一月一日開始生效。

本條例第四條為一般性的規定,用以管制此類在晚上十一時至翌日上午七時,或在公眾假期發出而又擾及別人的噪音。

本條例第五條賦權當局管制於日間或夜間任何時間在住用處所或公眾地方內發出的動物、雀鳥、樂器、揚聲器、遊戲、貿易、業務或冷氣機等噪音。

『住用處所』一詞是指獨立住所或家庭居住單位,而並非指整幢大廈,因該大廈可能作商住混合用途,其低層甚至可能作為工業用途。該大廈的非住宅部分所發出的噪音是受到本條例第十三條所管制。

受本條例第四及第五條所管制的噪音來源,因有其特性,故不適宜用具體確定的可接受噪音聲級或量度程序評估其程度。一如其他國家,住用處所及公眾地方發出的噪音是由警方根據當時情況,認為它構成滋擾之時,才加以處理。

作者: BforBOY    時間: 21-1-2011 00:51

我試過係巴士上層叫個麻甩佬聽收音機較細聲D 點知佢......

一輪粗口問候娘親再送我一拳鬆骨 問你死未?

最後我出絕招!! 一腳伸落佢塊面度!! 再執起條PK落樓下叫司機報999!

嚇到佢係咁Say SORRY!!抵死 

作者: moneyismymoney    時間: 21-1-2011 01:06

引用:
原帖由 hongkongman 於 20-1-2011 23:47 發表 在 巴士或地鐵車廂內200%算是噪音,最慘是在屋內樓上或住在樓下發出的不停的拉椅,趺野落地,唱karaoke的掛speaker在牆上的振動歌聲........ 阿woo兄也最了解和明白的.

有一晚深夜時份,仲有人戰四方城,砰砰响,我搵到邊戶,就打 999 (同 999 兄無關),搵差大哥招呼佢,約十五分鐘就靜 o西.

*
*
*

作者: 雪野    時間: 21-1-2011 01:18

試過對面屋個傻佬一飲完酒就出黎走廊來回咁行...

大叫大嗌!! 又講哂粗口...

佢有個女, 應該係出黎wet果隻....

半夜三更先返屋企, 一返黎就勁大力咁開關度門...

然後又係大吵大鬧...鬧老豆...鬧神鬧鬼咁....嘈到好難頂!!

成日訓訓下比佢兩個pk嘈醒~~

投訴...報警都試過...但d差佬走左之後...

佢地就變本加厲...個傻佬鬧得仲勁!!

不過近呢一年, 個傻佬好似得左大病

見佢成個謝哂!! 瘦哂....連野都無乜聽到佢講~~

佢個女都無乜返過黎!! 咁先至靜哂!!

雖然我勁憎佢地....不過見佢e家咁謝....

都算囉~~~ 唔知係佢既報應定係我地一班鄰舍既好彩!!

作者: hongkongman    時間: 21-1-2011 02:02

引用:
原帖由 雪野 於 21-1-2011 01:18 發表 試過對面屋個傻佬一飲完酒就出黎走廊來回咁行... 大叫大嗌!! 又講哂粗口... 佢有個女, 應該係出黎wet果隻.... 半夜三更先返屋企, 一返黎就勁大力咁開關度門... 然後又係大吵大鬧...鬧老豆...鬧神鬧鬼咁....嘈到好 ...
報應!正是如是因,如是果,但可惜是香港有太多這些P.K.法律又冇用的............1/4後又再多了一班人下來.真的嘈上加嘈,迫上加迫了.香港政府的好戴栛......間中仍要受樓下的p.k唱K的SPEAKER回音,由下的牆而震動而上, 真的要找辦法隔音.........
作者: 超人兄弟    時間: 21-1-2011 08:43

引用:
原帖由 白鳥 於 20-1-2011 23:48 發表   哩個未算   最乞人憎係 有人喺巴士上開大部手機/遊戲機嚟聽歌或打機   哩啲人真係要拖出去......斬
記得有條友楂住個手電試邊隻鈴聲好,試o左好耐...重復又重復,嘈喧巴閉又大聲,真係想掟佢落車。o的 C9 大聲講手電...當正自己屋企咁....比幾個靠叉佢...
作者: ar_woo    時間: 21-1-2011 13:08

引用:
原帖由 hongkongman 於 20-1-2011 23:47 發表 在 巴士或地鐵車廂內200%算是噪音,最慘是在屋內樓上或住在樓下發出的不停的拉椅,趺野落地,唱karaoke的掛speaker在牆上的振動歌聲........ 阿woo兄也最了解和明白的.

yes......... I've lived in many flats where the noise level (from upstairs) is too much.......... kids jumping up & down/ mah jong falling on the floor/ kids throwing things on the floor again & again/ adults dancing at 3am/ chairs & tables being moved/ etc, etc. I suggest that u sell ur flat and move to a top floor unit..... with a swimming pool + jacuzzi on the roof and invite many "lemmos" to swim with you

作者: ar_woo    時間: 21-1-2011 13:09

引用:
原帖由 hongkongman 於 21-1-2011 02:02 發表 報應!正是如是因,如是果,但可惜是香港有太多這些P.K.法律又冇用的............1/4後又再多了一班人下來.真的嘈上加嘈,迫上加迫了.香港政府的好戴栛......間中仍要受樓下的p.k唱K的SPEAKER回音,由下的牆而震動 ...

how about carpeting your place?

作者: singingsoul    時間: 21-1-2011 17:39

引用:

我在家勁唱k的.........不過晚上11點我自動自覺收皮的.
有時如果樓上班後生仔開P打機定咩太吵, 我都係用我的動畫k歌應對的.

作者: BforBOY    時間: 21-1-2011 21:58

通常呢D人你越話佢,佢就越係玩作對 超賤格
作者: gcgoobee    時間: 22-1-2011 00:42

我最討厭的嘈音

1) 公共交通工具上大聲講電話和大聲笑的人

2) 樓上拖椅的人

3) 樓上或隔鄰大聲唱K, 睇影碟, 聽歌試音響的人 (不幸住在我隔壁正是這類人)

4) 公共交通工具上打機不用headphone又不較靜音的人

5) 公共交通工具上聽歌, 聽收音機, 睇影片而不用headphone的人

作者: hongkongman    時間: 22-1-2011 00:52

引用:
原帖由 gcgoobee 於 22-1-2011 00:42 發表 我最討厭的嘈音 1) 公共交通工具上大聲講電話和大聲笑的人 2) 樓上拖椅的人 3) 樓上或隔鄰大聲唱K, 睇影碟, 聽歌試音響的人 (不幸住在我隔壁正是這類人) 4) 公共交通工具上打機不用headphone又不較靜音的人 5) ...
GC兄和我一樣!但我想最勁的是住在旺角西洋菜街  行人專用區的住戶.....那些差不多24小時的噪音和越來越多的光污染.....擠迫.......這麼樣的環境,但旺角區的樓價卻越來越貴,真是Crazy and Crazy.怪之得有人淋x水啦.......
作者: hongkongman    時間: 22-1-2011 00:55

引用:
原帖由 BforBOY 於 21-1-2011 00:51 發表 我試過係巴士上層叫個麻甩佬聽收音機較細聲D 點知佢...... 一輪粗口問候娘親再送我一拳鬆骨 問你死未? 最後我出絕招!! 一腳伸落佢塊面度!! 再執起條PK落樓下叫司機報999! 嚇到佢係咁Say SORRY!!抵死 
俠義精神,為民除害,大快人心,英雄本色!
作者: moneyismymoney    時間: 22-1-2011 01:37

引用:
原帖由 singingsoul 於 21-1-2011 17:39 發表 我在家勁唱k的.........不過晚上11點我自動自覺收皮的.有時如果樓上班後生仔開P打機定咩太吵, 我都係用我的動畫k歌應對的.

o吾怪得知你唱 k  o甘鬼醒 o啦,平時都係屋企練兵.

*
*
*

作者: foureyesfatboy    時間: 22-1-2011 04:35

引用:
原帖由 gcgoobee 於 22-1-2011 00:42 發表 我最討厭的嘈音 1) 公共交通工具上大聲講電話和大聲笑的人 2) 樓上拖椅的人 3) 樓上或隔鄰大聲唱K, 睇影碟, 聽歌試音響的人 (不幸住在我隔壁正是這類人) 4) 公共交通工具上打機不用headphone又不較靜音的人 5) ...

加多一樣...

6) 巴士上電視廣告聲浪太大及重複又重複令人不安.

作者: hongkongman    時間: 22-1-2011 08:36

引用:
原帖由 ar_woo 於 21-1-2011 13:09 發表   how about carpeting your place?
I don't know how to do ir, a woo can u teach me?Finally only one way is remove, but need a lot of money.And the other way is she and he can both die or remove. Another way is the Mark Six  $8000000.00 is I won.
作者: BforBOY    時間: 22-1-2011 15:52

引用:
原帖由 hongkongman 於 22-1-2011 00:55 發表 俠義精神,為民除害,大快人心,英雄本色!

佢醒左一拳比我之後 我突然好似變形俠醫上身咁 隻腳自動踢落條PK塊面再好大力咁捉佢見司機!

好神奇?

作者: hongkongman    時間: 25-1-2011 00:19

引用:
原帖由 BforBOY 於 22-1-2011 15:52 發表   佢醒左一拳比我之後 我突然好似變形俠醫上身咁 隻腳自動踢落條PK塊面再好大力咁捉佢見司機! 好神奇?
那應該是 用 鐵沙毒龍鑽 吧!武功高強  王小虎!
作者: BforBOY    時間: 25-1-2011 11:04

引用:
原帖由 hongkongman 於 25-1-2011 00:19 發表 那應該是 用 鐵沙毒龍鑽 吧!武功高強  王小虎!

Good idea !!

作者: gcgoobee    時間: 25-1-2011 14:14

引用:
原帖由 hongkongman 於 22-1-2011 00:52 發表 GC兄和我一樣!但我想最勁的是住在旺角西洋菜街  行人專用區的住戶.....那些差不多24小時的噪音和越來越多的光污染.....擠迫.......這麼樣的環境,但旺角區的樓價卻越來越貴,真是Crazy and Crazy.怪之得有人淋x水 ...

hongkongman兄其實我好怕假日出旺角的(但有時唔出又唔得), 真係....噪音, 污染, 擠迫.....所以我都盡量避免.

其實真係咁多人想鰫籊元m業嗎, 點解旺角樓價會越來越貴

作者: gcgoobee    時間: 25-1-2011 14:15

引用:
原帖由 BforBOY 於 22-1-2011 15:52 發表   佢醒左一拳比我之後 我突然好似變形俠醫上身咁 隻腳自動踢落條PK塊面再好大力咁捉佢見司機! 好神奇?

B兄你好型呀哈哈

作者: gcgoobee    時間: 25-1-2011 14:17

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 22-1-2011 04:35 發表   加多一樣... 6) 巴士上電視廣告聲浪太大及重複又重複令人不安.

agree, 其實可唔可以叫司機較細聲d架...

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 26-1-2011 13:06

我覺得一直以來中國人就係講嘢大聲, 由其是廣東人 (include HK) and 福州佬, 上海人...
作者: BforBOY    時間: 26-1-2011 21:24

引用:
原帖由 gcgoobee 於 25-1-2011 14:15 發表   B兄你好型呀哈哈

型乜鬼呀!! 我當時嬲到成身震晒鬼上身咁!!

幾驚比人偷影再放上網播咁就瘀死!!

作者: moneyismymoney    時間: 26-1-2011 23:30

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 26-1-2011 13:06 發表 我覺得一直以來中國人就係講嘢大聲, 由其是廣東人 (include HK) and 福州佬, 上海人...

港人已經落後比人了.

作者: hongkongman    時間: 29-1-2011 15:32

噪音新聞case 1: 天水圍天悅h日前發生傷人血案,無業中年漢疑不滿樓上單位經常發生噪音,怒火中燒以水果刀插向一對17歲及12歲巴裔兄弟。無業漢被控傷人及有意圖而傷人共兩項罪名,還押至9月9日再提訊。

居於天悅h悅榮樓37樓某單位的被告楊松勝(53歲),涉於今年8月10日傷害同幢大廈38樓某單位的一對巴基斯坦裔兄弟Mohammad Israr(17歲)及Mohammad Sheraz(12 歲),被控傷人罪及有意圖而傷人罪,暫時毋須答辯。辯方昨提出以6000元保釋外出,惟遭控方反對。

控方指出,雖然Sheraz已出院,但疑遭被告以水果刀插腰的Israr,留有兩處相當深的傷口,仍要留院治療。

裁判官亦指出,被告當日涉於水果刀跌落地後,仍想拾起剪刀再施襲,控罪嚴重,加上被告與事主是鄰居,恐他會干擾控方證人,故將他還押。
轉載請注明出自著數網 GetJetso.com - http://www.getjetso.com,本貼地址: http://www.getjetso.com/forum/thread-328387-1-1.html

作者: hongkongman    時間: 29-1-2011 16:03

網上的討論區資料:我都係其中一個受害者,而家要睇doctor,食緊藥。樓上條pk由一年前開始嘈喧巴閉,重俾注佢兇我。之後搞得十分不快。最后佢一嘈我就報警,草rn number,而家至換來4個月平靜。有一次報警之後見到條佬係管理處在管理員面前鬧我"你變態架 ..." 我即刻拿起手機對注佢話:"你再鬧我我會用公共地方行為不儉告你!" 之後佢先收聲。所以之後佢一嘈,我會報警,因為我一個女仔同家人住,對住呢d pk,要惡d至得
作者: hongkongman    時間: 29-1-2011 16:04

朋友教印以下告示, 成層樓(或甚至成橦樓)每個信箱入一張, 佢試過話之前做咩都無用, 呢個方法好快見效. 一來真係會有最少幾個受影響既人報警令警察要做野, 二來群眾"魚論"壓力會迫人就範.   最緊要, 呢個係"合法報復"!  

我諗如果去田土廳查埋業主名, 寫埋上去就仲勁.   

-------------------------------------------------------------------------------------------

致各受噪音滋擾的住戶:

您是否有來自樓上噪音滋擾的煩惱?舉例,是否偶而受樓上夜深的「移動傢具聲、敲擊聲、剁肉聲等」影響睡眠?水泥為優良傳聲導體,加上本座密集的居住環境,一個單位所產生的噪音足以傳遍兩至三層樓所有單位,影響達數十人。

根據香港法例第400條「噪音管制條例」:
(1)
任何人於下午11時至翌日上午7時,或於公眾假日的任何時間,在住用處所或公眾地方發出或促使發出噪音,而該噪音對任何人而言是其煩擾的根源,即屬犯罪。
(2)
任何住用處所的業主、租戶、佔用人或掌管人,於下午11時至翌日上午7時,或於公眾假日的任何時間,明知而准許或任由噪音由該住用處所發出,而該噪音對任何人而言是其煩擾的根源,即屬犯罪。

觸犯以上條例的最高罰則為港幣一萬元。

優質的睡眠可以令人精神爽利;相反,受滋擾的睡眠削弱抵抗力,使人容易生病,影響正常生活。

如果閣下亦受樓上噪音滋擾,除了向大廈管理處滙報外,亦可以向警方備案。個案未必可以即時解決,但是只要累積投訴,警方即會作出相關檢控,以起阻嚇作用。

備案可向就近警署聯絡,或者使用警務署簡易網上投訴表格:
https://secure1.info.gov.hk/poli ... omplaintNoise_c.htm

作者: hongkongman    時間: 29-1-2011 16:05

多謝你~可樂米既回應!
我真係唔明白d 人幾咁無公德心! 好似我而家打緊呢個回應, 係夜晚12:11分, 樓上條友拉枱和桌子聲, 都好清楚, 甚至我而家都好唔想返屋企! 有幾次我真係好想衝上去拍門! 但最後無做到! 我未試過報警!
噚日同同事傾開計, 提起我呢輪既問題! 佢唔同平常咁想法, 有另一個見解! 我突然覺得幾有point! 我同事問我, 上面條友係咪精神有問題既人?
前日係tuen mum 山景村咪有發生類似呢d 問題, 幾果投訴者好似比人殺死左!
而家香港太多呢d 人, 好恐佈!

我都好想搬, 衰在無本事! 唯有一個解決方法, 係聽住音樂訓到天光! 好過比d 噪音炒醒!

我覺得我地真係好鬼慘! 比呢d 問題滋擾!

作者: hongkongman    時間: 29-1-2011 16:08

呢d嘢用法律係搞唔掂架,報警同搵管理員,都係冇用架,呢d嘢我都試過好多次.結果都係報完冇兩三日又嘈返.報咗等於唔報.

親自上去同條pk講數,佢仲惡過你,話你動不動就投訢佢,仲話;你邊隻眼見到我係道拉台啊,真係吹很漲.

之後,我寫信去房署投訢,房署安排管理處跟進.管理處安排咗佢同我坐低傾,先肯靜咗一排,之後又
係咁,於是我一聴到噪音,就上去按佢門鐘,問吓佢"有佢嘢可以幚到佢"(金錢例外).煩到佢爆.有時,
我真係想同佢講:"如果要人幚手,我可以搵10個甚至20個人幚你手都冇問題.不過最終我都忍住唔
講.

其實我真係可以做到,但係呢一步,唔到我忍無可忍,我都唔會行.鬼叫香港法律冇辦法對付呢類百佳咩.如果有條法例授權俾差人,"證實發出噪音,可以即時發告票俾當事人,而且每次可以罰一千."
睇吓班百佳仲敢唔敢嘈.

作者: whoiambatman    時間: 29-1-2011 16:47

引用:
原帖由 hongkongman 於 29-1-2011 16:04 發表 朋友教印以下告示, 成層樓(或甚至成橦樓)每個信箱入一張, 佢試過話之前做咩都無用, 呢個方法好快見效. 一來真係會有最少幾個受影響既人報警令警察要做野, 二來群眾"魚論"壓力會迫人就範.   最緊要, 呢個係 ...

引用:
原帖由 hongkongman 於 29-1-2011 16:08 發表 呢d洏峈k律係搞唔掂架,報警同搵管理員,都係冇用架,呢d洇痝ㄧ桯L好多次.結果都係報完冇兩三日又嘈返.報鰽巧颻瓥.親自上去同條pk講數,佢仲惡過你,話你動不動就投訢佢,仲話;你邊隻眼見到我係道拉 ...

都是一個好辦法.

作者: BforBOY    時間: 29-1-2011 23:03

引用:
原帖由 hongkongman 於 29-1-2011 16:08 發表 呢d嘢用法律係搞唔掂架,報警同搵管理員,都係冇用架,呢d嘢我都試過好多次.結果都係報完冇兩三日又嘈返.報咗等於唔報.親自上去同條pk講數,佢仲惡過你,話你動不動就投訢佢,仲話;你邊隻眼見到我係道拉 ...

妳不如幫樓上條友D枱腳椅腳"痴"晒海綿軟墊呀?

我以前樓上又係成日推枱推椅~好Q煩

後來我叫佢落嚟聽吓D燥音! 再示範比佢睇"痴"左軟墊既分別!

又可以保護地板防花! 最後我幫佢"痴"晒全屋枱椅腳!

用左$10就搞掂晒!! 大家開心!!

作者: hongkongman    時間: 30-1-2011 02:32

另類的香港深井癲婆噪音:在香港真的太多此類 癲婆............. 真的可以不停.....不停....

銅鑼灣往元朗之VAN仔奇遇﹣﹣﹣深井癲婆

http://www.youtube.com/watch?v=1aqtW9zsUDA

http://www.youtube.com/watch?v=1aqtW9zsUDA

第一次親身經歷,好好笑,一定要share!
深井癲婆 個癲婆由紅磡癲到深井
其亞姐身世離奇,講師>律師>婦科醫生...佢咩都做過、咩都識...好勁!!!
最勁就係閙人做雞、做鴨...最後成車人都變哂雞雞鴨鴨...haha

深井癲婆故事背景:
其實都無諗住拍底,但因為亞姐講野勁過份+真係唔停嘴+好好笑,我先忍唔住拍底佢。
﹣﹣話說係銅鑼灣往元朗既VAN仔有雙夫婦係到傾計,可能因為亞哥講野把聲比較有中氣­,引致亞姐要"代表"全車人問候人地亞爸亞媽,又人身攻擊。亦因為有其他睇唔過眼既朋­友唔俾佢"代表",叫佢收聲唔好影響司機,點知俾佢問候埋....

嘩! 頂丫深井癲婆......個大陸女人, 可以唔停咀, 一直唔停咀, 唔停咀...唔停咀....唔停咀唔停咀....!
好似一開左收音機咁, 完全冇deadtime.........仲有8激茄輪!!

作者: WK1959    時間: 30-1-2011 10:49

引用:
原帖由 hongkongman 於 30-1-2011 02:32 發表 另類的香港深井癲婆噪音:在香港真的太多此類 癲婆............. 真的可以不停.....不停.... 銅鑼灣往元朗之VAN仔奇遇﹣﹣﹣深井癲婆   http://www.youtube.com/watch?v=1aqtW9zsUDA http://www.youtube. ...

真係    !!!

作者: kidult    時間: 16-2-2011 00:19

無錯啊!Hongkongman,我都身受其害,向管理署投訴過無數次,都係無用。我喺另一個論壇睇過有關嘅討論,無數嘅意見得出嘅結論就係搬屋。因為跟本無人幫到你。
作者: ar_woo    時間: 16-2-2011 03:31

作者: hongkongman    時間: 18-2-2011 00:55

引用:
原帖由 ar_woo 於 16-2-2011 03:31 發表
Thank you A Woo sharing this video.普遍的香港情形...........
作者: hongkongman    時間: 18-2-2011 00:59

引用:
原帖由 kidult 於 16-2-2011 00:19 發表 無錯啊!Hongkongman,我都身受其害,向管理署投訴過無數次,都係無用。我喺另一個論壇睇過有關嘅討論,無數嘅意見得出嘅結論就係搬屋。因為跟本無人幫到你。
正所謂針唔吉到肉是唔知痛, Kidult兄是明白此情況的感同身受的受害者,香港真多此類的噪音滋擾神經病友............
作者: 迷糊桃子    時間: 3-3-2011 09:22

我有一年夏天每晚睡覺時,都被不知名有規律非常嘈吵機器聲吵醒,吵醒後根本不能再睡,只是發傻等天光。報警、管理處、環保署都不果,始終不知是甚麼聲音,直至冬天,突然發覺那些聲音消失了,思索了好一會,懷疑是冷氣機聲。翌年5月,那聲音又再開始出現,我立即找管理處到樓上樓下查看,才查到是某戶的舊冷氣機避震失效,發出震動聲,之後每晚10:30就要打電話請管理處,叫那戶關冷氣機。不過那問題到現在仍存在,由於那戶沒錢更換冷氣機,每逢夏天又要受折磨,一聽到就躁了!

電梯的運行聲,一樣會是噪音來源,最可悲是有些電梯師傅因日間太嘈或太忙,疏忽漏看了機件,還說是風聲,但根本嘈到不似風聲,加上本身曾是從事維修行業,對聲音特別敏感,能判斷到是否風聲。又要再三請管理處在凌晨時,請師傅查看,才知原來是零件出問題,更換後就改善了很多,不用每朝清晨都要被電梯運行聲吵醒。

請不要自己親自去那戶拍門投訴,有一次我險些喪命,他二話不說就一手捏著我的頸項,我沒有還手,之後由他的家人勸阻,隨後我報警備案。

所以如受到滋擾,最好請管理處或警員協助。

很多人都認為廣東人大聲公,我承認我都是一名大聲公,但當所有投訴無門,自己又苦不堪言,就只有用大聲叫來發洩情緒!因只有大聲,才有機會讓人知道你的痛苦,沈默不會成金的!很多人都怕事,聽到有人一大聲叫就龜縮,有時都有效的,當然亦有失效的時候,例如那人真是聾的,或反被其他人投訴製造噪音。

還有那些自娛音樂家,五音不全、千篇一律、只得兩節曲調,但就不斷重複,

還要玩樂器,讓全世界都知他每晚開露台演奏會。可能他真是分貝多,不是貝多芬!現在明白技安的歌聲是多可怕!

飼養大聲雀都是滋擾,慘過雞啼,有種雀鳥叫得特別大聲兼難聽。牠只會呀、呀的叫。

點解我要受這些折磨?我做錯了甚麼?難道就是無錢搬屋!

不過就算住半山一樣有這種問題,可能還更荒唐。

鄰居是世上其中一種不能選擇的東西,只有選擇住處。

人很多時會以自身能力去斷定其他人的能力,以為大家都一樣,一樣能忍受。這就叫悲哀。

B仔、香港人的處理手法,都各異其趣,但真是講彩數。

其實凌晨時份的無間斷的一滴滴水聲,就足以令人發癲。

作者: adamying    時間: 3-3-2011 10:13

引用:
原帖由 gcgoobee 於 25-1-2011 14:17 發表   agree, 其實可唔可以叫司機較細聲d架...

gcgoobee兄, 係可以的, 不過未必個個司機都會遷就你, 但如果真係好影響的話, 在他面前打投訴電話應該會作出改動.

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0