標題: 比返以前既香港我!! [打印本頁]

作者: 雪野    時間: 18-1-2011 03:01     標題: 比返以前既香港我!!

大家覺唔覺依家香港度度都好多人,就算閒日都通街逼滿人..

真係好討厭,好懷念以前既香港,無咁多大陸人..

條街好好行,好舒服!

d人亦唔會撞到你若無其事咁直行直過..

依家..成日行街比d人撞黎撞去,真係好黑日憎!!

我想要返以前既香港呀∼∼∼

作者: foureyesfatboy    時間: 18-1-2011 03:37

引用:
原帖由 雪野 於 18-1-2011 03:01 發表 大家覺唔覺依家香港度度都好多人,就算閒日都通街逼滿人..真係好討厭,好懷念以前既香港,無咁多大陸人..條街好好行,好舒服!d人亦唔會撞到你若無其事咁直行直過..依家..成日行街比d人撞黎撞去, ...

我以前都好有同感不過聽了 阿 lam 首歌之後睇開了....

[flash]http://www.youtube.com/v/ME9b96Ohwfk?fs=1&hl=en_US[/flash]
作者: 雪野    時間: 18-1-2011 03:51

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 18-1-2011 03:37 發表    我以前都好有同感不過聽了 阿 lam 首歌之後睇開了....http://www.youtube.com/v/ME9b96Ohwfk?fs=1&hl=en_US

隻歌真係幾好聽∼

雖然時代係要不斷咁轉..呢個都係定律..

但係..我覺得香港越轉越差..

社會問題仲比以前更嚴重..

市民大多都好多怨言!!

轉成咁,真係無眼睇∼

作者: foureyesfatboy    時間: 18-1-2011 04:32

引用:
原帖由 雪野 於 18-1-2011 03:51 發表 隻歌真係幾好聽∼雖然時代係要不斷咁轉..呢個都係定律..但係..我覺得香港越轉越差..社會問題仲比以前更嚴重..市民大多都好多怨言!!轉成咁,真係無眼睇∼

無眼睇都要睇...真係無計. 生活就係咁要面對種種不同的改變.... 無奈地只好安然的接受面對.

我都係選笑住去面對.

作者: 超人兄弟    時間: 18-1-2011 09:51

以上兩位我都有同感!
作者: foureyesfatboy    時間: 18-1-2011 10:08

引用:
原帖由 超人兄弟 於 18-1-2011 09:51 發表 以上兩位我都有同感!

咁唔好哭....乖豬. 笑看風雲過.

作者: ar_woo    時間: 18-1-2011 10:11

I understand that feeling. I miss the cleaner air in the old days and the big department stores that felt like a paradise whenever I went inside.

while at the same time, I think we should treasure what we have today. Becoz another 20 years from now, we'll miss today's shops, cars, toys, places & ppl, etc and talk about them on oldcake forum in a nostalgic way   

作者: chris5354    時間: 18-1-2011 10:26     標題: 唉...

做英國二奶仔好過回歸"祖國"
作者: 超人兄弟    時間: 18-1-2011 10:42

引用:
原帖由 chris5354 於 18-1-2011 10:26 發表 做英國二奶仔好過回歸"祖國"
政府重放寬超齡人仕來HK ...所謂超齡實質四十幾. ..o矣~...又爭o野做爭o野食爭o野買lor~...
作者: 雪野    時間: 18-1-2011 13:55

引用:
原帖由 超人兄弟 於 18-1-2011 10:42 發表 政府重放寬超齡人仕來HK ...所謂超齡實質四十幾. ..o矣~...又爭o野做爭o野食爭o野買lor~...

係喎~ 好似香港d人死哂咁, 係都要整d咁既人落黎

黎到咪又係第一時間攞綜援囉....

作者: hongkongman    時間: 18-1-2011 17:48

引用:
原帖由 雪野 於 18-1-2011 13:55 發表 係喎~ 好似香港d人死哂咁, 係都要整d咁既人落黎黎到咪又係第一時間攞綜援囉....
雪野san ,你好!本已休息了oldcake.一段時間了.但因你的言論心聲和我的差不多,因而提早復出,哈哈!也歡迎你的加入oldcake.net. 我對香港的意見是人只會越來越多,而租金和樓價,也因而只會上而不會下調的.現在在深圳東門見大多是香港人,反而在尖沙咀見大多是富貴的同胞一袋六,七袋的錢拚的戰利品..........
作者: ar_woo    時間: 18-1-2011 18:06

引用:
原帖由 hongkongman 於 18-1-2011 17:48 發表 雪野san ,你好!本已休息了oldcake.一段時間了.但因你的言論心聲和我的差不多,因而提早復出,哈哈!也歡迎你的加入oldcake.net. 我對香港的意見是人只會越來越多,而租金和樓價,也因而只會上而不會下調的.現在在深圳東 ...

歡迎bro HKman 你的復出!! 

作者: 無名    時間: 18-1-2011 18:24

引用:
原帖由 ar_woo 於 18-1-2011 10:11 發表 I think we should treasure what we have today. Becoz another 20 years from now, we'll miss today's shops, cars, toys, places & ppl, etc and talk about them on oldcake forum in a nostalgic way
Well said............

作者: 無名    時間: 18-1-2011 18:31

十多廿年前冇咁多內地同胞嘅時候,我行街都已經比人撞啦,仲罵我添!
根本好多香港人本身脾氣唔多好!
當然依家如你所講仲多咗好多人.....................
作者: whoiambatman    時間: 18-1-2011 19:40

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 18-1-2011 03:37 發表    我以前都好有同感不過聽了 阿 lam 首歌之後睇開了....http://www.youtube.com/v/ME9b96Ohwfk?fs=1&hl=en_US

只是轉得太快了,經濟起飛時大家不懂得珍惜,拆去了很多歷史,現在去珍惜,政府又搞到不似人形,話是活化,go to hell.................................

作者: 白鳥    時間: 18-1-2011 19:56

樓密集了

大陸人多了

二手煙多了

無知少年多了

向財團傾斜多了

清新空氣少了

空間彷彿少了

綠草郊野少了

皇后碼頭沒了

司徒華沒了

作者: moneyismymoney    時間: 19-1-2011 01:41

引用:
原帖由 白鳥 於 18-1-2011 19:56 發表 樓密集了大陸人多了二手煙多了無知少年多了向財團傾斜多了   清新空氣少了空間彷彿少了綠草郊野少了   皇后碼頭沒了司徒華沒了  

人多了,空間小了,要管的多了,想要的少了,留的做不了,要去做的走了.

作者: ar_woo    時間: 23-1-2011 12:43

引用:
原帖由 雪野 於 18-1-2011 03:01 發表 大家覺唔覺依家香港度度都好多人,就算閒日都通街逼滿人..真係好討厭,好懷念以前既香港,無咁多大陸人..條街好好行,好舒服!d人亦唔會撞到你若無其事咁直行直過..依家..成日行街比d人撞黎撞去, ...

Re. mainlanders, I think we used to have many advantages over them due to our better connection with the rest of the world, and our willingness to study hard & work hard. Now it's a very different story. Lots of young (and old) ppl in HK are nothing compared to their mainland counterparts, in fact many mainlanders are better at languages (English and Chinese), work harder, and are much more eager to learn. Just go to Shenzhen "Book City" and you see tons of young ppl reading technical books or even taking notes, while our kids are doing drugs, online games and taking nude photos of themselves. We should simply accept defeat if we cannot upgrade ourselves. And w/o those big spenders from mainland, I think many HK businesses will have a tough time surviving. Things have changed and we cannot have the same mentality as if still in the 80's.

作者: 雪野    時間: 23-1-2011 13:04

引用:
原帖由 ar_woo 於 23-1-2011 12:43 發表   Re. mainlanders, I think we used to have many advantages over them due to our better connection with the rest of the world, and our willingness to study hard & work hard. Now it's a very di ...

你所講既又叻又勤力的, 只係小部份人....

但事實落黎香港攞綜援, 唔做野的....一定比你講果d人多!! 仲係多好多~

而我亦唔係話想香港停留在 80年代!! (我亦唔覺我地進步左好多.....)

我覺得e 家香港人的質素無進步還不止, 更一直在倒退~~

唔好話80年代, 反而果個年代d 人既質素比e 家的更好!!

作者: hongkongman    時間: 25-1-2011 00:40

引用:
原帖由 白鳥 於 18-1-2011 19:56 發表 樓密集了大陸人多了二手煙多了無知少年多了向財團傾斜多了   清新空氣少了空間彷彿少了綠草郊野少了   皇后碼頭沒了司徒華沒了  
還有陸續好多野會沒有,但有一樣野一定不會少,就是物價會不斷繼續上漲..........看老尖而冇任何特色,任何回憶,天星碼頭巴士站也將會消失了.......香港絕對是中國自由人的購物天堂......看1881便知道!
作者: 雪野    時間: 25-1-2011 00:52

引用:
原帖由 hongkongman 於 25-1-2011 00:40 發表 還有陸續好多野會沒有,但有一樣野一定不會少,就是物價會不斷繼續上漲..........看老尖而冇任何特色,任何回憶,天星碼頭巴士站也將會消失了.......香港絕對是中國自由人的購物天堂......看1881便知道!

係呀!! 老尖大部份地方都開哂購物商場, k-11, the one.....咩特色都無哂~~

all is commercial !!

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 25-1-2011 10:01

看來我還是不要回香港退休時住..
作者: 幻之聖騎士    時間: 25-1-2011 10:40

引用:

香港要生存,吸納內地人無可厚非,就前景而言,將香港歸合併到深圳行政區會係更好既事,我自己都有到退休時回歸國內既心理準備,但係:

我唔想見到香港有人隨地吐痰......

我唔想見到香港有人比小朋友隨地大小便......

我唔想見到香港有人唔排隊爭先恐後咁做任可既事......

我唔想見到香港有人隨街踎係度......

我唔想見到香港有人係任何地方大聲喧嘩......

以上各點,除內地同胞外,亦括一切無公德心既港人在內。

作者: singingsoul    時間: 25-1-2011 10:47

關於這個, 腦際無限恨怨, 多到講都有D嫌side氣了.

我現在去老尖舊區----尖東, 看到海邊多是只有十幾應該不過廿層的建築物, 酒店, 想想遲些被推倒再起起幾高呢又? 究竟政府會晤會限制0既呢? 如果又摩晒天又打造咩地標, 又一排排大屏風, 到時尖沙嘴的空氣就更正了.

其實新世界果邊又會起幾高呢?

廿幾年前前跟父母妹妹去翠園飲茶, 之後去中間道公園玩; 去官涌果邊例如沒有人排隊的澳洲牛奶公司, 麥文記食完野去佐敦道碼頭公園仔玩. 果時已經叫地少人多的香港真係人少D, 空氣已經出名差的香港空氣真係始終沒有那麼多屏風仍然清新D. 租金仍未瘋狂所以街舖仍然真材實料多, 就算不是前面講的澳洲, 麥文記, 各大街坊店都大把美食.

人年紀大就常念著以前的好...........我會想, 以前的社會配上現在的有手提電話, 電腦與internet, 咁就最完美囉.

作者: BforBOY    時間: 25-1-2011 11:07

引用:
原帖由 singingsoul 於 25-1-2011 10:47 發表 關於這個, 腦際無限恨怨, 多到講都有D嫌side氣了.我現在去老尖舊區----尖東, 看到海邊多是只有十幾應該不過廿層的建築物, 酒店, 想想遲些被推倒再起起幾高呢又? 究竟政府會晤會限制0既呢? 如果又摩晒天又打造咩地標, ...

About 50/F !!

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0