標題: 你地現時用緊乜電話,有乜體會或意見? [打印本頁]

作者: toby    時間: 17-12-2010 20:58     標題: 你地現時用緊乜電話,有乜體會或意見?

我最近用3個分別係:
1. Sony Ericson 880i--細screen,但超薄超小型,仲有Walkman 功能一流;
2. 半年前 Motorola Quench--Android 1.5,剛開始用 Smartphone,功能結合 Google Account 一流,但後來upgrade OS 後經常自動  Restart,要向 Mo記 say Fxxx (Fook 即祝福佢咁解)!
3. 現時用Sony Ericson X10i--Android 2.1, 4" Multitouch screen, 1GHz CPU, 結合 Google Account 及其他 Google Map 導航功能, 8.1MP camera 同補光, HD Video 拍攝...冇晒投訴!!

作者: BforBOY    時間: 17-12-2010 21:26

十居其九都係iphone 4啦! 好驚人影響力
作者: toby    時間: 17-12-2010 21:55

引用:
原帖由 BforBOY 於 17-12-2010 21:26 發表 十居其九都係iphone 4啦! 好驚人影響力

我對 Apple 啲產品太標準化有啲抗拒...所以有Mac都極少用...除了迫不得已
轉左Mactel後開始好啲,但可攺動性仍然好低...

作者: actionkamen    時間: 17-12-2010 22:24

引用:
原帖由 toby 於 17-12-2010 21:55 發表 我對 Apple 啲產品太標準化有啲抗拒...所以有Mac都極少用...除了迫不得以轉左Mactel後開始好啲,但可攺動性仍然好低...
我自識用電腦及工作都係用Mac,自電話可以connect電腦有好多model都唔support Mac,所以iphone對我嚟講係不錯的選擇。由iphone 2G(要自己unlock)到依家3Gs,將來睇怕我換機都會繼續iphone
作者: 拾實什習窄炸集    時間: 17-12-2010 23:10

This Sony Ericsson X-10 is my first smartphone, not crazy about it.  Next time I may change to HTC phone

作者: Athena    時間: 17-12-2010 23:21

我用的是Nokia5230,都可以話係智能電話,s60v5系統,功能多多一味夠平。而家收貓同上老餅網都靠佢。 我唔係咁接受Apple的產品,靚佢真係靚,不過太暴利。我而家四分一價錢不到,一樣可以做到我要的功能,點解要Iphone? 配咗個900元左右的7吋大陸Apad做隨身上網睇片睇書,行Android2.1,同Ipad配Iphone重有咩分別?
作者: whoiambatman    時間: 18-12-2010 11:37

引用:
原帖由 Athena 於 17-12-2010 23:21 發表 我用的是Nokia5230,都可以話係智能電話,s60v5系統,功能多多一味夠平。而家收貓同上老餅網都靠佢。我唔係咁接受Apple的產品,靚佢真係靚,不過太暴利。我而家四分一價錢不到,一樣可以做到我要的功能,點解要Ipho ...

7吋大陸Apad, OK嗎?是否在香港買的?

作者: actionkamen    時間: 18-12-2010 16:57

引用:
原帖由 Athena 於 17-12-2010 23:21 發表 我用的是Nokia5230,都可以話係智能電話,s60v5系統,功能多多一味夠平。而家收貓同上老餅網都靠佢。 我唔係咁接受Apple的產品,靚佢真係靚,不過太暴利。我而家四分一價錢不到,一樣可以做到我要的功能,點解要Ipho ...
哈哈!的確,若功能差別不大,咩牌子都無咩所謂。

講番體會,自手提電話費大眾化及變成個人標準裝置後,工作時間已變得比以往長,因為一定搵到我(若果無聽,第二日返工我老闆肯定多多事實),而很多公司已不大願意承擔員工的費用,而家仲可以收貓,更加理所當然咁”希望”我connect埋工作email,從不主動提議由公司承擔部份費用,我只以自己個package嘅數據唔係無限為由拒絕,暫時都過到骨,但將來可能都要就範!Smartphone的方便有時反而有時變成不便(只有工作上)!在個人方面,得閒上下老餅網或FB都唔錯㗎!
作者: Athena    時間: 18-12-2010 20:25

引用:
原帖由 whoiambatman 於 18-12-2010 11:37 發表 7吋大陸Apad, OK嗎?是否在香港買的?
淘寶網買的,香港買成1600呀。功能比不上電腦,但裝咗土豆優酷,電子書,好方便。
作者: Kendama    時間: 18-12-2010 20:42

Anycall ... all basic functions but excellent battery efficiency. Rmb299 (or 199; can't remember) at Suning Store ... ^^
作者: 999    時間: 21-12-2010 17:04

其中一部係Sony EricssonK750i,用左五年,夠晒長情,銀底+黑框,第一部200萬像素攝影手機,初時用唔慣,因之前果部Nokia功能實在太有人性、太簡單..... ,電池歷久彌新,待機、續航力仍然保持得很好,.....舊的不去,新的不來.......
作者: 虎榮    時間: 24-12-2010 16:07

以前鐘情Nokia, 貪佢小巧同襟跌!

依家電腦轉左用mac之後, 為左方便同部腦同步及減少Ipod呢樣嘢, 轉左用Iphone, 幾好用! 可惜食電少少!

作者: Diamond    時間: 3-1-2011 22:00

依家i-phone變左制服

所以,我唔用

作者: BforBOY    時間: 3-1-2011 22:09

引用:
原帖由 Diamond 於 3-1-2011 22:00 發表 依家i-phone變左制服 所以,我唔用  

你頂得住i-phone既制服誘惑

作者: 明仔    時間: 4-1-2011 23:45

我用Mac,用iPod,就係電話唔用iPhone...
用Mac主要原因係讀U時學校主要用Mac(24年前既Mac實在比PC先進太多),
用iPod係因為佢真係最好聲既MP3(指Classic only),
但iPhone既封閉market形式就令我卻步~

最後,我而家部電話係Google Nexus One,係我用過既最滿意電話之一(另一部係SE-W550i,可惜o係深圳畀人撻左)

作者: lfken    時間: 5-1-2011 00:12

Samsung i8000 不過window都幾悶下
作者: 杜劍龍    時間: 5-1-2011 17:40

我用HTC Hero (Android 2.1), 都有Ipad.

同大王一樣, Apple太專制, Android好啱我. 我相信做IT既會鐘意Android多d.

HTC 水準比以前進步好多, 尋晚玩個friend部Desire HD, 世界級.

Very funny comic.
http://www.android-apk.com/tag/comics/

作者: 超能電子男    時間: 14-2-2011 01:16

我就用國產的K-Touch都兩年,貪佢價錢合理同係雙卡電話,仲可以睇到電視,聽收音機,因為我好多時要去大陸同澳門,費時要換卡,所以就用K-Touch!不過我班 "巴閉親戚"佢地好多用 iphone ,知我用這款手機後,個個係到晒命,仲我比說話我聽 所以這件事之後就可以睇清楚佢地係乜野人!
作者: actionkamen    時間: 14-2-2011 01:28

引用:
原帖由 超能電子男 於 14-2-2011 01:16 發表 我就用國產的K-Touch都兩年,貪佢價錢合理同係雙卡電話,仲可以睇到電視,聽收音機,因為我好多時要去大陸同澳門,費時要換卡,所以就用K-Touch!不過我班 "巴閉親戚"佢地好多用 iphone ,知我用這款手機後,個個係到 ...

男兄,其實現在用iphone沒有甚麼大不了!變了制服(BforBoy兄話齋)

初初2G係有過虛榮感!但iphone4就通街都係!不要理他們!

作者: ULTRA2020    時間: 14-2-2011 02:03

引用:
原帖由 超能電子男 於 14-2-2011 01:16 發表 我就用國產的K-Touch都兩年,貪佢價錢合理同係雙卡電話,仲可以睇到電視,聽收音機,因為我好多時要去大陸同澳門,費時要換卡,所以就用K-Touch!不過我班 "巴閉親戚"佢地好多用 iphone ,知我用這款手機後,個個係到 ...

超能電子男兄 ~ 請問 K-Touch 要多少錢呢 ~ ?

作者: 超能電子男    時間: 14-2-2011 14:00

引用:
原帖由 actionkamen 於 14-2-2011 01:28 發表 男兄,其實現在用iphone沒有甚麼大不了!變了制服(BforBoy兄話齋)初初2G係有過虛榮感!但iphone4就通街都係!不要理他們!

THX actionkamen  我都冇理佢地,佢地都搵我唔到,因為我部機有 "特殊功能" 可以唔聽佢地的電話,就算佢地Send短訊,一樣可以唔收

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 14-2-2011 02:03 發表  超能電子男兄 ~ 請問 K-Touch 要多少錢呢 ~ ?
我當時係衛訊買價錢就$1,030,以家仲平!

作者: Tony仔    時間: 28-2-2011 08:51

近呢三、四年,都係用過呢幾款電話

Sony Ericsson W810i→Samsung G608→SE G705(今時今日)

W810i其實無乜野彈,之前返香港有帶過佢返去錄巴士行車片段,錄出來D聲唔係太清楚.

G608個機殼好靚(不過太粗用,好容易花,因為銀色機殼),有5.0Mpeg解像度,所以影出來D相好清,而且聲音質量唔錯
之前移植從W810i果D巴士Video入呢部電話,聲音近似原聲.

至於,G705,係一部可以解到悶既電話,因為有得上網.(成日瞓唔著拎出來上網)

將來,希望有一部Touch Screen電話(有好同壞,好既係high-tech一D,唔好係要極小心用,因為一個Screen都成幾十美金),
i-phone就唔太想考慮,因為唔太鐘意蘋果D產品,貴人成截.
倒想考慮Samsung Galaxy,之前同我以前既中學Miss有傾過,佢都想買呢款電話,比較想要Galaxy S多D,多D娛樂野用.

作者: Machbaron    時間: 28-2-2011 10:10

以前幾部都是Sharp的日本国内版、08年起有時用iphone、不是它特別好、純粋因為
工作須要。

最近入左架HTC Desire HD・・・・(識得的10幾個朋友都一面倒地話好)
以前部iphone可以放埋1辺Lor、除左主観的<様>同D<美術>好5好体之外、論
性能速度同Interface都超晒班。

apple個marketing世界最強、周街都iphone其実5系壊事 、我到而家都中意Apple的
機殼多過HTC的(HTC好多機都幾<娘>下)。

不過対究極懶人来講、都系装左A2・2既Desire HD方便哦。HTC
今次真系靠実力羸的、想換機的朋友値得考慮下

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 26-3-2011 22:33

Do not use SOny X10..it is a nightmare. Always has need to restart or put out the battery
作者: 不惑男    時間: 8-6-2011 17:32

Nokia X3-02貪佢夠簡單冇花巧野兼user friendly!
作者: maymay    時間: 8-6-2011 17:36

SoftBank 740SC

就係電話,跌咗都唔心痛

我部落機呀8100重用得,有時都攞出o黎用吓。

作者: 矢作省吾    時間: 7-9-2011 13:46

小弟埋排睇中咗「Sony」部「Xperia Play」, 唔知大家有冇D乜嘢意見?
作者: 聰洛多薩比    時間: 2-7-2013 19:56

第一部手提...panasonic既...GD90...阿爸比既...

第二部...傳說中既凶器...nokia...3310...都係阿爸比既...

第三部...無得撈喇既...c350...又係阿爸比既...

以下先至係自己買...我叫佢地做洋蔥頭X號...

1號: sony既w810i...佢既walkman真係唔錯...而且色彩超正...操作好方便...又幾耐用...用左三年...

2號: sony既w995i(無記錯既話...)...都係貪佢既walkman...音色比w810i高上一級...畫面仲細緻左添...仲好型...用左兩年...

3號: sony既xperia s...android 4.1...用左接近一年...舊年老婆送既生日禮物...佢係我從此要對sony改觀既機...我真係以後唔會再賣佢既機...

作者: godrider    時間: 3-7-2013 16:14

First Mobile - 1998 - Samsung CDMA (Forgot the Model Nos)

Second Mobile - Nokie - 3310

Third Mobile - Nokie - 6310

Forth Mobile - Song Ecrisson (Credit Card Gift, Forgot the Model Nos)

Fifth Mobile - Nokie N93

Now Mobile - Samsung Galaxy Note N7000 from Jan 2012 up to Now.

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0