標題: 康樂棋&軍艦棋重現江湖, 正呀! [打印本頁]

作者: RIO    時間: 5-12-2010 12:01     標題: 康樂棋&軍艦棋重現江湖, 正呀!

在旺角格仔鋪見到, 超經典的康樂棋&軍艦棋, 即買, 超正!

作者: 超音    時間: 5-12-2010 13:19

我在灣仔看到用牛骨製成的海陸空軍棋,

還用禮盒包裝,用來送禮真是大方得體.

作者: RIO    時間: 7-12-2010 19:47

牛骨製成的海陸空軍棋? 得意喎! 有無相睇呀!
作者: 超音    時間: 7-12-2010 22:35

引用:
原帖由 RIO 於 7-12-2010 19:47 發表 牛骨製成的海陸空軍棋? 得意喎! 有無相睇呀!
都是白色刻了字的,只是比較美觀而已.
作者: 卡拿薩斯    時間: 14-12-2010 15:50

講開「海陸空戰棋」(記憶中係叫「陸海空戰棋」先o岩) 啦
當年買返o黎, 水蛇春咁長o既說明書, 我作為一粒豆丁, 當然見到就投降
於是搵大人教點玩啦, o的大人跟住說明書照字面朗誦一次
都係冇人知點玩, 最後就係擺係度藕臭
話時話啦, 舊版o的棋上面有圖樣, 我比較鍾意

作者: kkeeleung    時間: 14-12-2010 16:16

說明書係C嘅, 人係生嘅. 棋例可以自已定.

但係三軍棋真係複雜D.陸戰棋易玩D.

作者: kkeeleung    時間: 30-12-2010 02:17

引用:
原帖由 超音 於 7-12-2010 22:35 發表 都是白色刻了字的,只是比較美觀而已.
旺角中南二樓玩具棋類部有兩個 size 2 size. around $18.00 & $28.00. 我買了大size的, 遲啲 post 上嚟.
作者: hkgrasshopper    時間: 3-2-2011 21:30

講起康樂棋, 不知大家有沒有玩過"環島步行棋"?

玩法有些似康樂棋, 但主要是環繞香港一週的賽跑棋, 唔記得有六十格定七十格, 生產於七十年代尾至八十年代中期, 現在已搵唔到.

作者: kkeeleung    時間: 3-2-2011 23:03

引用:
原帖由 hkgrasshopper 於 3-2-2011 21:30 發表 講起康樂棋, 不知大家有沒有玩過"環島步行棋"? 玩法有些似康樂棋, 但主要是環繞香港一週的賽跑棋, 唔記得有六十格定七十格, 生產於七十年代尾至八十年代中期, 現在已搵唔到.
Yes, I remembered this game. I got one set when I was in my P1.

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0