標題: 菲國前警員脅持本港旅遊巴... [打印本頁]

作者: 超人兄弟    時間: 23-8-2010 21:13     標題: 菲國前警員脅持本港旅遊巴...

呢單o野真係大大鑊....

最新消息:槍手被擊斃

最新消息:槍手被擊斃

當地傳媒引述逃出康泰旅遊巴的司機表示,車上有人質被殺。之後再傳出多響槍聲,報道指槍手已被擊斃,車上又有數名人質獲救... (消息來自Yahoo.com.hk)

作者: 超音    時間: 23-8-2010 21:20

而家睇有線,似乎最少有兩位港人不幸死亡.
作者: CKCK    時間: 23-8-2010 21:48

我明白警察都身陷險境要顧及安全。但見他們用鐵鎚打車門和其他全無部署的表現,我很憤怒!

作者: 超音    時間: 23-8-2010 22:12

現已確定4位港人不幸被殺,在此為他們默禱.
作者: \\\XRT.玄///    時間: 23-8-2010 22:19

引用:
原帖由 超音 於 23-8-2010 21:20 發表 而家睇有線,似乎最少有兩位港人不幸死亡.
死者 R.I.P. 

作者: 超人兄弟    時間: 23-8-2010 22:52

H K 呢十年八年都未試過o甘大件事...呢班旅遊人仕真係唔好彩!! 菲特警今次真係...唔惦!

康泰唔好彩 also 。

不在的旅客...希望你們安息和一路好走吧!

作者: foureyesfatboy    時間: 23-8-2010 23:11

受害者們安息吧.

為他們家人禱告要接受事實同努力去面對失去親人痛苦.

作者: LouisLee    時間: 23-8-2010 23:13

最新消息, 7 2 重傷!!!
作者: moneyismymoney    時間: 23-8-2010 23:43

下班回家,剛準備食飯時, K 佬特然直播菲律賓現場情况,成個人定咗形注視現場情况,果班警察都好鬼慘,現場又落緊雨,嗰班人質真係慘.

六月份去菲律賓旅遊時都去過這裡,呢個公園其實冇乜好睇,可能方便停車等客,遊完紀念碑那邊,再遊公園,係果邊上車,咁就出事,真係慘.

兇徒得到報應.

願去者安息

生者平安

就係呢個公園

作者: 虎榮    時間: 23-8-2010 23:56

重傷者入面有個大腦中槍, 子彈尚未取出, 恐怕兇多吉小少 個兇徒攞咁多無辜人的性命, 真系枉為警察30幾年!
作者: moneyismymoney    時間: 24-8-2010 00:01

引用:
原帖由 虎榮 於 23-8-2010 23:56 發表 重傷者入面有個大腦中槍, 子彈尚未取出, 恐怕兇多吉小! 個兇徒攞咁多無辜人的性命, 真系枉為警察30幾年!

好多人都係嗰句,係社會嘅錯,社會欠我嘅 !

作者: Kendama    時間: 24-8-2010 00:07

引用:
原帖由 CKCK 於 23-8-2010 21:48 發表 我明白警察都身陷險境要顧及安全。但見他們用鐵鎚打車門和其他全無部署的表現,我很憤怒!

事件結果叫人難過和憤怒!!! 可想象到人質和他們的家屬當時的無助、痛苦和恐懼!!!

這班窩囊廢警察連自己的安全都末能做好 (有 d 連頭盔都冇就十下十下咁係車旁來回走動及槌打窗/門)、行動完全冇部署、冇協調、冇勇冇謀,如何去營救人質???

槍手的要求不難妥協,菲警方的粗劣行動要為慘劇負責!!!

作者: 虎榮    時間: 24-8-2010 00:07

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 24-8-2010 00:01 發表 好多人都係嗰句,係社會嘅錯,社會欠我嘅 !

呢d人真系無鬼用, 淨系識得自怨自艾, 以前幾代d人苦過佢地多多聲啦! 人地咪一樣頂住上, 頂過左就海闊天空, 點解依家d人郁下就想唔通, 就要揾人倍葬!

作者: 虎榮    時間: 24-8-2010 00:11

引用:
原帖由 Kendama 於 24-8-2010 00:07 發表 事件結果叫人難過和憤怒!!! 可想象到人質和他們的家屬當時的無助、痛苦和恐懼!!!   這班窩囊廢警察連自己的安全都末能做好 (有 d 連頭盔都冇就十下十下咁係車旁來回走動及槌打窗/門)、行動完全冇部署、冇協 ...

見完佢地咁o既表現, 我覺得香港d警察都系好好多! 有時真系唔見識過世界系點, 真系會身在福中不知福!

作者: Kendama    時間: 24-8-2010 00:25

引用:
原帖由 虎榮 於 24-8-2010 00:11 發表   見完佢地咁o既表現, 我覺得香港d警察都系好好多! 有時真系唔見識過世界系點, 真系會身在福中不知福!

幾個禮拜前,俄國特警扮醫護人員上機 ,10 分鐘制服左個劫機者 ...

幾個禮拜前,廣州師姐出馬,三兩分鐘內把持刀脅持人質狂徒轟個稀巴爛 ...

不要說反恐,完全唔明咁樣質素的菲警點可以除暴安良 ... 可能平日淨識收黑錢 ...

突然記起幾十年前寶生銀行持槍行劫案 ... 果陣個差佬冇著避彈衣衝入去果下真夠勇 ...

作者: Kendama    時間: 24-8-2010 00:36

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 23-8-2010 23:43 發表 下班回家,剛準備食飯時, K 佬特然直播菲律賓現場情况,成個人定咗形注視現場情况,果班警察都好鬼慘,現場又落緊雨,嗰班人質真係慘. 六月份去菲律賓旅遊時都去過這裡,呢個公園其實冇乜好睇,可 ...

以前係馬尼拉 CBD 出差,office building 樓下既保安駝槍站崗,我以為係流野;上到 office,公司自己的保安也是腰間駝槍走黎走去,我仲發現,槍膛係上滿子彈 ...!!!

作者: tnd1964    時間: 24-8-2010 00:36

這事件令我想起當年鄧碧雲、溫碧霞有份演出的電影—安樂戰場,上youtube一search..原來還有其他人有如此想法:

http://www.youtube.com/results?search_query=%E5%B7%A7%E5%90%88%E5%9B%9E%E6%86%B6-%E5%AE%89%E6%A8%82%E6%88%B0%E5%A0%B4%3D%E8%8F%B2%E5%B3%B6%E6%8C%BE%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E8%B3%AA

作者: 虎榮    時間: 24-8-2010 00:39

引用:
原帖由 tnd1964 於 24-8-2010 00:36 發表 這事件令我想起當年鄧碧雲、溫碧霞有份演出的電影—安樂戰場,上youtube一search..原來還有其他人有如此想法: http://www.youtube.com/results?search_query=%E5%B7%A7%E5%90%88%E5%9B%9E%E6%86%B6-%E5%AE%89%E6%A ...

me too! 我睇到單新聞, 都系第一時間諗起呢套戲呀!

作者: tone    時間: 24-8-2010 00:40

香港好多有錢佬好鍾意請賓佬做保標+司機

作者: 虎榮    時間: 24-8-2010 00:43

引用:
原帖由 tone 於 24-8-2010 00:40 發表 香港好多有錢佬好鍾意請賓佬做保標+司機

希望呢單野唔好起香港做成歧視就好!

作者: Kendama    時間: 24-8-2010 00:51

引用:
原帖由 tnd1964 於 24-8-2010 00:36 發表 這事件令我想起當年鄧碧雲、溫碧霞有份演出的電影—安樂戰場,上youtube一search..原來還有其他人有如此想法: http://www.youtube.com/results?search_query=%E5%B7%A7%E5%90%88%E5%9B%9E%E6%86%B6-%E5%AE%89%E6%A ...

又會咁 arm ...!!!

作者: Kendama    時間: 24-8-2010 00:52

引用:
原帖由 虎榮 於 24-8-2010 00:43 發表   希望呢單野唔好起香港做成歧視就好!

講真,我兒家好歧視無能用既菲政府!!!

作者: ar_woo    時間: 24-8-2010 00:58

引用:
原帖由 Kendama 於 24-8-2010 00:07 發表 事件結果叫人難過和憤怒!!! 可想象到人質和他們的家屬當時的無助、痛苦和恐懼!!!   這班窩囊廢警察連自己的安全都末能做好 (有 d 連頭盔都冇就十下十下咁係車旁來回走動及槌打窗/門)、行動完全冇部署、冇協 ...

Are those policemen or cavemen? The way they tried to use stone-age brute force to open the windows/ doors........ ridiculous and senseless!

作者: tone    時間: 24-8-2010 01:01

引用:
原帖由 虎榮 於 24-8-2010 00:43 發表   希望呢單野唔好起香港做成歧視就好!

我都希望唔會發生,中環皇后像廣場唔會有事掛

個死鬼賓佬差人唔會參考呢部電影咁似咖.

作者: Kendama    時間: 24-8-2010 01:08

引用:
原帖由 ar_woo 於 24-8-2010 00:58 發表   Are those policemen or cavemen? The way they tried to use stone-age brute force to open the windows/ doors........ ridiculous and senseless!

They're just a bunch of scum! The incident should have been handled through negotiation. No one, including the gunman, should have been killed.

I feel so sorry for the hostages and their families ... !!!

作者: wwl36    時間: 24-8-2010 01:10

似乎重有下文.....各大論壇存講中.......RIP
作者: 虎榮    時間: 24-8-2010 01:14

引用:
原帖由 tone 於 24-8-2010 01:01 發表   我都希望唔會發生,中環皇后像廣場唔會有事掛 個死鬼賓佬差人唔會參考呢部電影咁似咖.

唉!

唔知被人義勇帶出黎果個小朋友d屋企人系咪安全呢?

作者: kkeeleung    時間: 24-8-2010 01:42

在此, 對各位死者致哀, 傷者及家人慰問.

其實, 騎劫者沒有指令巴士駛往特定地方, 顯示要向當局表態居多. 似無傷人之意.

但那班菲國警方, 直頭毫無應對之策.  只係諗住拖延. 對本該很易妥協的事不去解决.

最後, 那土法爆車救人, 姐手姐腳. 不能即時制服令槍手. 令死傷更多.

作者: ULTRA2020    時間: 24-8-2010 02:17     標題: 剛剛轉載自微博 ~

据几分钟之前香港有线电视第一个直接访问生还人质(梁太):

1. 是人质群起制服/杀死劫车者;

2.她的丈夫在过程中被杀;

3.她的三名子女生死未明..............

梁太一家五口在旅遊巴上,丈夫捨身保護她中彈死亡,

現在三個兒子有醫院生死未卜。

當時梁太太想與丈夫同死,結果想到三名兒子,所以取消念頭.........

作者: moneyismymoney    時間: 24-8-2010 06:16

菲警無能 康泰團8死

【明報專訊】

15名港人被挾持在旅遊巴上被兇徒槍手在車內亂槍掃射,生死關頭,有人蹲在座椅下裝死以求保命照顧家人,有人奮勇衝出,為阻止兇徒殺人而犧牲。最終,這場歷時11小時的挾持事件以8死7傷告終。

「我先生好勇敢,佢衝出去阻止對方殺人,犧牲了自己……」死堸k生的梁太昨晚到醫院檢驗後證實無恙,但她卻未有為自己僥倖生還而感到開心,傷心的在傳媒面前哭說經過。梁太與丈夫及3名子女(14、18及21歲)參加旅行團遊菲律賓,詎料在最後一天遇上該宗事故而與丈夫陰陽相隔,3名子女也生死未卜。

槍手逼一家分散坐

「他(兇徒)不准我們一起坐,要我們分開自己一個人坐。」梁太說,一家本身坐在車尾位置,她原與丈夫並肩而坐,但她其後被兇徒要求坐到最前,令她感到十分害怕。兇徒發難之時,其夫一度衝出欲與兇徒搏鬥,但終被對方槍殺,「我丈夫真係好勇敢……我當時好想同先生一齊死,但一諗起個3小朋友,覺得,我,總要有一個要留低照顧佢,所以我最終都係選擇蹲在櫈底扮死……」她說,當時車內充斥催淚氣,她一直不知道槍手是否已死,直至警員上車將她救出。

機警領隊亦告身亡

至於機警地暗中致電回港通知康泰發生事故的31歲領隊謝廷駿(洋名Masa),在事件中亦告身亡。身材高�朣G削的Masa生前為人開朗,不少團友在參加其帶隊的旅遊團後都主動找他拍照留念。而他在facebook上的個人照片是一張摟�一名外地小女孩的合照,相中的他面露和藹笑容,他亦在facebook上寫到:「If u want to be happy, nobody can stop u!!」

康泰總經理劉美詩說,謝廷駿於1999年入職,至2004年離職,05年再重返康泰當上兼職導遊,專帶東南亞團。她引述員工說,謝工作態度良好,認真及投入,處事機警,但對謝的家庭背景則不清楚,公司已為謝購有勞工保險,而謝自己亦購了全年旅遊保險。謝的兩名家人已於今日凌晨乘搭政府包機前往馬尼拉善後。她又補充,在傷者出院後,旅行社會安排傷者返港。據悉,暫知當中兩名死者分別為Fu Cheh Yan(譯音符卓恩)、Leung Song Yi(譯音梁崇義)、Yeung Yee Wa(楊)及Wong Tze Yan(汪)。據悉,楊及汪為獲釋姓汪男童的父母。

作者: foureyesfatboy    時間: 24-8-2010 07:06

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 24-8-2010 06:16 發表 菲警無能 康泰團8死【明報專訊】 15名港人被挾持在旅遊巴上被兇徒槍手在車內亂槍掃射,生死關頭,有人蹲在座椅下裝死以求保命照顧家人,有人奮勇衝出,為阻止兇徒殺人而犧牲。最終,這場歷時11小時的挾持事件以8死 ...

為勇敢犧牲的人作至高的敬意.

作者: 88888    時間: 24-8-2010 08:41

7月14死人,好邪阿
作者: foureyesfatboy    時間: 24-8-2010 09:00

引用:
原帖由 88888 於 24-8-2010 08:41 發表 7月14死人,好邪阿

日日都有人過身...唔好想太多.

重點在於受害者身上比較好.

希望你唔好介意我這樣直言.

作者: kkeeleung    時間: 24-8-2010 09:54

引用:
原帖由 88888 於 24-8-2010 08:41 發表 7月14死人,好邪阿
七月十四可以有很多聯想. 在這件事件中, 最重要係對死傷者慰問及善後工作.
作者: 超人兄弟    時間: 24-8-2010 10:27

講真...呢單o野o向談判專家談判唔成功就應該做o野o拉...  重送水送乜送乜... 好多位菲警可以做o野...

或者扮談判專家去制服鎗手(菲警協助)...又或者扮應承佢要求復佢職...之後先無聲無息鎖佢入佢罪。

最衰係個專員回信話拒絕鎗手要求...所以佢先開鎗! 呢個所謂專員害死人...佢要負責!

作者: ar_woo    時間: 24-8-2010 10:47

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 24-8-2010 02:17 發表 据几分钟之前香港有线电视第一个直接访问生还人质(梁太):   1. 是人质群起制服/杀死劫车者;   2.她的丈夫在过程中 ...

are you sure?????????????????????

作者: \\\XRT.玄///    時間: 24-8-2010 11:12     標題: 菲律賓啲警察有病?

作者: 聰洛多薩比    時間: 24-8-2010 11:39

引用:
原帖由 \\\XRT.玄/// 於 24-8-2010 11:12 發表

真圖???

作者: 聰洛多薩比    時間: 24-8-2010 11:47

真係百感交集...

有港人獲救...鬆下一口氣...

菲警無能...連場蝦碌場面發生...

對死去者覺既無辜...又無奈...

作者: 聰洛多薩比    時間: 24-8-2010 11:48

引用:
原帖由 超人兄弟 於 24-8-2010 10:27 發表 講真...呢單o野o向談判專家談判唔成功就應該做o野o拉...  重送水送乜送乜... 好多位菲警可以做o野... 或者扮談判專家去制服鎗手(菲警協助)...又或者扮應承佢要求復佢職...之後先無聲無息鎖佢入佢罪。 最衰係 ...

其實最重要都係呢招...

咁就乜都好做...

佢又走唔甩既...

使乜驚...

作者: ULTRA2020    時間: 24-8-2010 11:53

引用:
原帖由 ar_woo 於 24-8-2010 10:47 發表   are you sure?????????????????????

ar_woo兄不要誤會,

這是昨晚有線記者訪問粱太時的問題 ~

記者問粱太是人質群起制服 / 殺死劫車者 ?

她就回答 : "一家五口在旅遊巴上,丈夫捨身保護她中彈死亡"

ar_woo兄 不要誤會 !

作者: ray375    時間: 24-8-2010 12:25

低能特警, 車門都開唔到.

作者: ULTRA2020    時間: 24-8-2010 12:35

最奇怪是,連放一個簡單的針孔攝影機都冇做....

作者: kkeeleung    時間: 24-8-2010 12:37

引用:
原帖由 \\\XRT.玄/// 於 24-8-2010 11:12 發表
真定假呀? 咁都得?
作者: kkeeleung    時間: 24-8-2010 12:45

用太平門個鎚仔都可以打爆個窗啦. 點解用個大鐵鎚打咁多下都打唔開. 車門又拉唔開,  個凶徒喺入面只會變得更瘋狂, 人質更難受.
作者: 聰洛多薩比    時間: 24-8-2010 12:46

啱啱收到消息...

又一名女旅客重傷不治...

遇害人數增加至9人...

RIP

作者: ray375    時間: 24-8-2010 12:57

'特'警隊用成個鐘攻唔入架巴士. 呢間巴士廠可能係兵工廠.

作者: ar_woo    時間: 24-8-2010 13:00

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 24-8-2010 11:53 發表 ar_woo兄不要誤會,這是昨晚有線記者訪問粱太時的問題 ~ 記者問粱太是人質群起制服 / 殺死劫車者 ? 她就回答 : "一家五口在旅遊巴上,丈夫捨身保護她中彈死亡"ar_woo兄 不要誤會 !

Thanks for clarification bro Ultra

I thought that, if the police did not even kill the hijacker but the hostages did it themselves, then the policemen would be completely useless (or worse then useless becoz I suspect they hurt/ killed some of the hostages!)

Anyway the whole thing was really sad and handled in such an unprofessional manner by the Philipino police (and started by one)!

作者: ULTRA2020    時間: 24-8-2010 13:01     標題: 訪 問 獲 救 人 質 - 菲律賓康泰團慘劇,TVB新聞提要 24/8/2010

作者: \\\XRT.玄///    時間: 24-8-2010 13:09

引用:
原帖由 kkeeleung 於 24-8-2010 12:37 發表 真定假呀? 咁都得?
真係唔知真定假,但如果係真,真係

作者: tone    時間: 24-8-2010 13:20     標題: 菲挾持港人流血事件應樹立紀念碑,

今次菲律賓挾持港人流血事件要在皇后像廣場,樹立紀念碑 還要在中環滙豐總行地下通道放置銅牌

作者: ULTRA2020    時間: 24-8-2010 14:57

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 24-8-2010 12:46 發表 啱啱收到消息... 又一名女旅客重傷不治... 遇害人數增加至9人...   RIP

聰洛多薩比兄

港府14:23分的消息,證實死亡人數沒有增加,8死7傷...

作者: 999    時間: 24-8-2010 15:11

引用:
原帖由 CKCK 於 23-8-2010 21:48 發表 我明白警察都身陷險境要顧及安全。但見他們用鐵鎚打車門和其他全無部署的表現,我很憤怒!

盼失去親友的要堅強;

願失去生命的請安息!

讓人錐心握腕的新聞

那些所謂特警~~~水準真係唔高!

巴士嘅安全玻璃四隻角、邊皮是最脆弱的,應該鎚打那裡便較易粉碎.

要談判就要保持溝通管道暢順,更要給予對方有可信嘅空間,不能强壓至使屈服及激化,(仲比佢見到菲警鎖佢家人嘅新聞?)而且我諗綁匪已經精神失控!(都唔知係咪菲警好想佢死,唔通佢揸有菲警高層痛腳?)

如果冇得傾要下狙擊令就早些決定,搞到咁.......可惜呢個世界上,係冇"早知"的.........哀!

我諗起餅友提起過嘅阿嬸,呢個令人難忘嘅呀嬸,比起嚟,一D都唔含糊

http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=15624&extra=page%3D1

作者: 聰洛多薩比    時間: 24-8-2010 16:04

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 24-8-2010 14:57 發表 聰洛多薩比兄 港府14:23分的消息,證實死亡人數沒有增加,8死7傷...

http://hk.news.yahoo.com/article/100824/4/juti.html

我梗係無呃你啦...

自己睇...至於新華社消息有幾堅就唔知喇...

而家真係無時無刻都捕住向網上...

希望向醫院入面既傷者無事就好囉...

作者: ULTRA2020    時間: 24-8-2010 16:17

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 24-8-2010 16:04 發表 http://hk.news.yahoo.com/article/100824/4/juti.html   我梗係無呃你啦... 自己睇...至於新華社消息有幾堅就唔知喇...   而家真係無時無刻都捕住向網上... 希望向醫院入面既傷者無事就好囉...

聰洛多薩比兄, 自己睇 ~
(明報)2010年8月24日 星期二 14:45
http://hk.news.yahoo.com/article/100824/4/juw9.html

康泰團15死傷者名單

政府公布,菲律賓    馬尼拉    香港旅行團被挾持事件,有關死傷團員名單如下:

1)梁頌詩(女,死亡)

2)梁頌儀(女,死亡)

3)梁錦榮(男,死亡)

4)傅卓仁(男,死亡)

5)楊綺華(女,死亡)

6)楊綺琴(女,死亡)

7)汪子林(男,死亡)

8)謝廷駿(男,死亡)

9)梁頌學(男,頭部中槍,接受手術後留院觀察)

10)陳國柱(男,雙手手腕中槍,正接受手術)

11)易小玲(女,下顎中槍,接受手術後留院觀察)

12)吳幼媛(女,輕傷,留院觀察)

13)李瀅銓(女,輕傷,留院觀察)

14)羅錦芬(女,輕傷,留院觀察)

15)汪綽瑤(女,輕傷,留院觀察)

連同6名獲釋團員,全團共21名港人。

(即時新聞)

作者: whoiambatman    時間: 24-8-2010 18:57

菲國新聞睇真 D.

作者: whoiambatman    時間: 24-8-2010 18:59

引用:
原帖由 999 於 24-8-2010 15:11 發表 盼失去親友的要堅強; 願失去生命的請安息!   讓人錐心握腕的新聞 那些所謂特警~~~水準真係唔高! 巴士�鵀w全玻璃四隻角、邊皮是最脆弱的,應該鎚打那裡便較易粉碎. 要談判就要保持溝通管道暢順, ...

999兄:我正想講.

我諗起餅友提起過�麊�T,呢個令人難忘�鴽r嬸,比起��一D都唔含糊

http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=15624&extra=page%3D1

作者: 88888    時間: 24-8-2010 19:00

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 24-8-2010 09:00 發表 日日都有人過身...唔好想太多. 重點在於受害者身上比較好. 希望你唔好介意我這樣直言.
唔會介意,咁小事
作者: ULTRA2020    時間: 24-8-2010 19:13     標題: 前高級警司對菲特警之評論

作者: kidult    時間: 24-8-2010 20:33

阿基諾三世的態度也令人不能接受,他不應該歸咎於傳媒及將這次事件與俄羅斯歌劇院事件雙題並論。而菲律賓警方於這件事件上的而且確要負上不可推卸的責任。
作者: aiselo    時間: 24-8-2010 20:54

安樂戰場這電影聽說是真人真事改編,而當時這題材電影,人是一般認為,想不到二十年後會發生。

看新聞片段,菲特警連電影飛虎雄心的行動都不能達到,可以在沒有掩護下去巴士旁﹖

特機突入作戰,不是同一時間利用多個進口殺入去的嗎﹖

當凶手發難時,特警應是立即行動的,因為血戰已開,救得幾多就幾多。

M16步鎗子彈穿透力好強,用人身擋都可以穿過射到身後人。

作者: klluk    時間: 24-8-2010 22:03

引用:
原帖由 999 於 24-8-2010 15:11 發表 盼失去親友的要堅強; 願失去生命的請安息!   讓人錐心握腕的新聞 那些所謂特警~~~水準真係唔高! 巴士嘅安全玻璃四隻角、邊皮是最脆弱的,應該鎚打那裡便較易粉碎. 要談判就要保持溝通管道暢順, ...

我覺得兇徒係一個非常冷靜嘅人,見佢放哂D同鄉同老弱既部署,可能佢都唔想殺人,同埋企到咁近車門博Sniper射咩. 話哂都係差佬一名, 但菲警亦不會渣到以為用條繩就可以拉開到問門卦...會唔會真係菲警要砌佢呢?迫佢發瘋然後射爆佢, 話哂又無同鄉係車到.

作者: 999    時間: 24-8-2010 23:23

引用:
原帖由 klluk 於 24-8-2010 22:03 發表   我覺得兇徒係一個非常冷靜嘅人,見佢放哂D同鄉同老弱既部署,可能佢都唔想殺人,同埋企到咁近車門博Sniper射咩. 話哂都係差佬一名, 但菲警亦不會渣到以為用條繩就可以拉開到問門卦...會唔會真係菲警要 ...
我諗綁匪起初唔想殺人,但比班天才警察(指揮官)搞到佢開殺戒,從激到佢鎖住個司机開始,一步步焗佢起殺机.在菲國綁架可能好平常,從警察應变嘅態度就知.而且聽說很多菲警都有參加大小不同的案件,唔係查案,係犯案!.......,替枉死者不值!
作者: 999    時間: 25-8-2010 00:49

引用:
原帖由 whoiambatman 於 24-8-2010 18:59 發表 999兄:我正想講. 我諗起餅友提起過麊嬸,呢個令人難忘鴽r嬸,比起,一D都唔含糊 http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=15624&extra=page%3D1
在大陸對付綁匪又有另一套,綁匪屢勸不聽,通常即時冇好結果....好似以前有一單"貴陽特警處置劫匪"有D血腥,但對人質嚟講又係唔同嘅立場!
作者: 超能電子男    時間: 25-8-2010 01:37

當前日我臨去大陸時睇到這單新聞,初時電視台仲話個 "魔警 "放左幾個人質,有個女團友帶住幾名小朋友離開,仲有個男團友都可以走,仲以為這件事可以和平結束!不過當我返香港,係間餐廳同我爸爸吃飯時,電視就出現令人恐怖的畫面,個 "魔警" 竟然亂槍掃射人質,仲話全部人質被殺害,我成個人呆晒,後來證實有人質獲救,心情先致平復!不過有八名港人係今次事件中遇害,心裡面當然悲傷同憤怒,我同大家都覺得這件事,同廿年前由曾志偉做導演的電影 "安樂戰場"劇情差唔多,但係這電影情節點會發生係今次事情中,開開心心去旅行,最後要嚇死異鄉呢?同時我非常 不滿菲律賓警方處事手法,明明有好多個機會可以打死個 "魔警" 同拯救人質,但係成班飯桶都冇咁做,仲做埋晒D低能野激怒個"魔警" ,本來可以冇事,最近攪到佢要開槍,同埋個班所謂 "特種部隊 ",根本就係 "特廢部隊 "裝備落後,行動笨拙,打爛個車窗都唔識,連開車門都失敗,仲有幾條友想話上車拉人,不過就差D中槍,最後都要好狠狽咁落車

總之今次菲律賓政府同警方係極度失敗 佢地仲一D同情心都無,有幾名女學生竟然係悲劇現場拍照,仲係到笑,咁都做得出,真冇人性 

最後我為今次遇害的港人深切哀悼,亦為傷者同家人深切慰問!同時我見意將Oldcake改為黑色,以表示對遇難者的哀悼!

作者: kkeeleung    時間: 25-8-2010 01:51

引用:
原帖由 ray375 於 24-8-2010 12:57 發表 '特'警隊用成個鐘攻唔入架巴士. 呢間巴士廠可能係兵工廠.
但係, 如果不幸有交通意外, 亦不會見得堅固. 只係班差人完全用錯方法.
作者: 拾實什習窄炸集    時間: 25-8-2010 02:42

引用:
原帖由 kkeeleung 於 25-8-2010 01:51 發表 但係, 如果不幸有交通意外, 亦不會見得堅固. 只係班差人完全用錯方法.
 講真亞洲 無幾個國家的 policmen or 特種部隊係得咭. 好多係好O唔好用.

HKG 係永遠有人照所以根本唔用怕. (以前有英國, now 有北京)

作者: 超人兄弟    時間: 25-8-2010 08:42

引用:
原帖由 超能電子男 於 25-8-2010 01:37 發表   當前日我臨去大陸時睇到這單新聞,初時電視台仲話個 "魔警 "放左幾個人質,有個女團友帶住幾名小朋友離開,仲有個男團友都可以走,仲以為這件事可以和平結束!不過當我返香港,係間餐廳同我爸爸吃飯時,電視就出 ...

國家落後...國民思想德育相對低,這班學生真是不知所謂,學生如是...警察也如是~!!

將心比己,如果車堶惇O她們的家人...還能在此笑著影相嗎???????!!

作者: Ahming    時間: 25-8-2010 09:17

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 25-8-2010 02:42 發表  講真亞洲 無幾個國家的 policmen or 特種部隊係得咭. 好多係好☛唔好用. HKG 係永遠有人照所以根本唔用怕. (以前有英國, now 有北京)    

應該日本同南韓的特種部隊都有一定水準、北京的也在進步中、始終攪過奧運是不同!、台灣的很難說…

作者: Ahming    時間: 25-8-2010 09:24

成件事我比較接受的一個說法、就是菲律賓警方一早想殺人滅口、所以所謂救援行動根本是亂槍掃射、的人質是陪他死的!

作者: 超人兄弟    時間: 25-8-2010 09:27

引用:
原帖由 Ahming 於 25-8-2010 09:24 發表 成件事我比較接受的一個說法、就是菲律賓警方一早想殺人滅口、所以所謂救援行動根本是亂槍掃射、的人質是陪他死的!
o甘一早隊瓜佢好過la~重要死o甘多人!
作者: celia    時間: 25-8-2010 11:27

好難過.....希望唔好再發生呢種事,死者安息,傷者快D冇事,死傷者既家屬支持落去,渡過難關

槍手挾持犯案固然極不該,禍及無辜,無能既菲警又不知所謂,呢D都叫警察?!!做D咩出黎?!!同白痴無異
佢地既所謂行動及做法完全妄顧左人質既安全,令香港人枉死,留下永遠既傷痛

作者: ray375    時間: 25-8-2010 12:37

低能特警用低能装置. 揸支M16A1(70年代)入巴士. 死三次都未有機會開槍. HK都用MP5啦. 車門用散彈槍打buck shot就OK la.

http://www.youtube.com/watch?v=EsW_nZDfQZo 

作者: ray375    時間: 25-8-2010 12:39

引用:
原帖由 超人兄弟 於 25-8-2010 08:42 AM 發表 國家落後...國民思想德育相對低,這班學生真是不知所謂,學生如是...警察也如是~!! 將心比己,如果車堶惇O她們的家人...還能在此笑著影相嗎???????!!  

讀完大學做傭人.

作者: ray375    時間: 25-8-2010 12:43

引用:
原帖由 Ahming 於 25-8-2010 09:17 AM 發表 應該日本同南韓的特種部隊都有一定水準、北京的也在進步中、始終攪過奧運是不同!、台灣的很難說…

HK's SDU also very good rating.

作者: ray375    時間: 25-8-2010 12:59

其實去呢啲國家風險好大.

作者: Shiawase    時間: 25-8-2010 20:03

真係好難過...希望死者安息, 傷者身體心靈上早點痊愈﹐死傷者家早點得到平安...

Below is just one of the many articles copied from 東方 today which a lot of you might have already read...

瘋狂殺戮 槍槍打頭

【東方日報專訊】「佢槍槍打頭!根本係要置我哋於死地!」在馬尼拉槍手血洗康泰旅遊巴慘案中險死還生的人質陳國柱,昨接受本報專訪時將殺戮車廂的最真實一幕首次曝光。原來槍手曾發出殺人警告,因等得不耐煩即開第一槍射殺領隊。其他團友隨即與槍手爆發殊死搏鬥,前仆後繼搶奪及舉高槍管,圖營救團友和親人。但槍手殺得性起邊退邊向團友掃射,團友一個又一個倒下,其中十四歲少女替兄擋子彈,背中兩槍伏屍兄長身上。患難港人用鮮血與淚水譜寫了人性光輝一頁。

與朋友參加該康泰旅行社馬尼拉四天團的陳國柱,昨日在當地一間醫院留醫,他雙手手腕因為擋子彈,被射到「碎晒」,手筋和神經線被射斷,手術後仍要多等數天,確定傷口無發炎才做第二次接駁手術,他憂心忡忡道:「好擔心雙手會有後遺症,以後都唔可以再咁靈活。」只想盡快回港做手術,遠離這個噩夢之地。

事發時坐在車尾第二排的陳,憶述慘劇時仍難掩激動。他說,槍手門多薩的表現大致可分兩階段。槍手在白天挾持旅巴期間,態度溫和,不停用英語向團友講述他的身世與被革職的遭遇,車廂氣氛平靜,至中午他首度釋放部分人質後,餘下的團友仍抱樂觀態度,認為最後可和平解決。

等不耐煩射殺領隊

夜幕降臨後,槍手一直打手機,他在電話中得知其弟與妻子被捕後,情緒開始激動,隨即將領隊謝廷駿推到車頭,命他站在車門旁,似是向警方示威,並對着電話吼叫最後五分鐘,否則會殺人質。陳說,槍手愈漸嬲怒,團友開始意識到他會動槍,部分人趁機互相用眼神示意,其後更偷偷商量如何反抗,陳將所有水樽放進背包,以便用來擋子彈。但五分鐘之後,槍手未有立即有動作。

再過五分鐘,接近晚上七時,門多薩見當局仍無回應,忽然開槍射殺謝廷駿,團友驚叫聲四起,但槍手當時已完全失去理智,「個槍手逐步行,左一槍、右一槍,瞄準團友個頭開槍,我估佢無諗過留活口。」這時,有至少五名團友奮不顧身撲前,搶奪槍管,並用力將槍管舉高,「一衝埋去,槍手就退後開槍,有兩、三個人都係咁樣死咗。」陳目睹槍手瞄準十八歲青年梁頌學頭部,其十四歲妹妹梁頌儀撲前用身軀替兄長擋子彈,結果被射殺,事後證實她背中兩槍。

團友雙手擋彈幾甩

死神終於到來,當槍手瞄準陳的頭部時,他本能地用手拿着背包擋子彈,子彈穿過背包射斷他的雙手手腕,幾近射甩,「我當時只能夠用一隻爛手(左手)按住另一隻爛手(右手)來止血。」他說,大屠殺過後,因滿地鮮血,有團友欲站起身時被鮮血跣低,槍手其後又向車窗外掃射,車廂內子彈橫飛,他感到度秒如年,「入面已經係槍林彈雨,(警察)仲要掉個催淚彈入嚟,嗰半個鐘真係好可怕。」直至聽到菲警攻入旅巴大叫團友逃命,才敢衝出旅巴。

陳國柱多次向記者查問其他團友情況,當得知不少人身亡時非常悲憤,他責怪菲政府救援太遲,種種行徑顯示當局不重視港人生命,他認為事件已牽涉至外交層面,並關心中國的取態,希望可還港人公道。「好彩我冇帶家人來,依家執番條命已經好好。」他後悔來到菲律賓,決心不會再踏足這個地方,他又寄語港人要珍惜身邊人,如今只希望可盡快回港與家人團聚。

本報記者探望陳國柱期間,菲律賓總統阿基諾三世的明星妹妹Kris來到醫院探望傷者,她帶來兩箱杧果,表示是代表兄長前來表達慰問,她希望受影響香港遊客可以「forgive our country!(原諒我們的國家)」亦自責知道不能彌補任何傷亡,只願死傷者家人可盡快淡忘事件。

作者: 綠寶210    時間: 25-8-2010 22:17

聽到有人因為呢件事炒左兩個賓賓...

變成種族歧視對其他人係非常不公平啊.

作者: Kendama    時間: 25-8-2010 22:46

時間p能倒流 ... 已發生了的事不能沒有發生 ...

有角色的人要做好和承擔角色的責任 ... 求主賜我們知錯悔改的勇氣 ...

作者: actionkamen    時間: 25-8-2010 23:01

剛剛在街外食飯時,電視現場直播死者遺體運送返港,心裡是十分難過,在場也很多人眼有淚光!

作者: moneyismymoney    時間: 25-8-2010 23:08

我第一次感到難過的事係 04-06-1989 ,今次 23.08.2010 事件係第二次.
作者: ULTRA2020    時間: 25-8-2010 23:52

菲律賓當局打開棺材給記者拍照, 有沒有問題啊 !!!!

你們是瘋的嗎 ??? 有沒有尊重死者啊!!!!

太不敬了 >.< !!!!

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 26-8-2010 00:19

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 25-8-2010 23:52 發表 菲律賓當局打開棺材給記者拍照, 有沒有問題啊 !!!!   你們是瘋的嗎 ??? 有沒有尊重死者啊!!!!   太不敬了 >.< !!!!
They did that on purpose...I guess actually they are very mad with all Chinese (No matter they are are from mainland China or HKG)

because Chinese are very rich now.

作者: ray375    時間: 26-8-2010 06:35

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 25-8-2010 11:52 PM 發表 菲律賓當局打開棺材給記者拍照, 有沒有問題啊 !!!!   你們是瘋的嗎 ??? 有沒有尊重死者啊!!!!   太不敬了 >.< !!!!

呢啲地方有幾高道德標準? 睇吓個總統就知啦.

作者: WK1959    時間: 26-8-2010 10:00

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 25-8-2010 23:52 發表 菲律賓當局打開棺材給記者拍照, 有沒有問題啊 !!!!   你們是瘋的嗎 ??? 有沒有尊重死者啊!!!!   太不敬了 >.< !!!!

佢哋冇咁易打開比記者影相,濕少少未可以乜都得.

作者: 999    時間: 26-8-2010 10:25

引用:
原帖由 WK1959 於 26-8-2010 10:00 發表 佢哋冇咁易打開比記者影相,濕少少未可以乜都得.
唔奇,聽說以前入境護照中要夾張美金.

梁先生、領隊、拾身救兄等的故事悲壯慟容

作者: whoiambatman    時間: 26-8-2010 20:17

CCTVB 記者吊菲律賓警頂帽  

作者: 黑色三連敗    時間: 26-8-2010 22:07

R.I.P.~~~

作者: klluk    時間: 26-8-2010 22:57

引用:
原帖由 Ahming 於 25-8-2010 09:24 發表 成件事我比較接受的一個說法、就是菲律賓警方一早想殺人滅口、所以所謂救援行動根本是亂槍掃射、的人質是陪他死的!

argeed.

作者: frankie    時間: 27-8-2010 00:12

班癈柴DUP左度車門好耐都開唔倒
跟住先有人好似施施然試試太平門個手制....
唔使兩分鐘就LIU開左
我就奇怪我懷疑佢地根本唔知有道太平門
肯定佢地事前毫無準備 

同埋用鎚咁DUP窗法 條兇手唔開槍掃射班癈柴真係好出奇
癈柴根本唔使成二百條咁多....
根本係做個樣交差 冇心救人 因為綁架係菲律賓太COMMON

亞基樂三世歸究傳媒直播  我地就奇怪點解唔block槍手手機同CUT車上電力 、天線

作者: ray375    時間: 27-8-2010 10:54

引用:
原帖由 999 於 26-8-2010 10:25 AM 發表 唔奇,聽說以前入境護照中要夾張美金.   梁先生、領隊、拾身救兄等的故事悲壯慟容

唔係聽說. 係真嘅.

作者: 叮噹    時間: 27-8-2010 20:37

11.04.03德國發生脅持巴士事件,  睇下呢d先叫特警

http://www.youtube.com/watch?v=LAU1kwMWCRQ

作者: LouisLee    時間: 27-8-2010 20:57

殺人兇手冚國旗, 真係無法無天!!!

作者: 叮噹    時間: 27-8-2010 21:55

引用:
原帖由 LouisLee 於 27-8-2010 20:57 發表 殺人兇手冚國旗, 真係無法無天!!!

下...咁過份

作者: Kendama    時間: 27-8-2010 23:33

引用:
原帖由 LouisLee 於 27-8-2010 20:57 發表 殺人兇手冚國旗, 真係無法無天!!!

菲政府膽生毛都不敢這樣做 -- 那是行兇者家人的安排。

問題是警服警帽等不是公物嗎?Civilians 點可以擁有架?政府又可以唔干預咩?

作者: 999    時間: 27-8-2010 23:45

引用:

的確疑點太多了,死亡人質身上的彈導痕跡,待驗屍後便知是否來自綁匪的M16!不禁令人懷疑背後另有故事.

作者: 999    時間: 27-8-2010 23:48

引用:
原帖由 Kendama 於 27-8-2010 23:33 發表 菲政府膽生毛都不敢這樣做 -- 那是行兇者家人的安排。   問題是警服警帽等不是公物嗎?Civilians 點可以擁有架?政府又可以唔干預咩?
當警察向遊客兜售警徽警帽時,他們可有認為這是公物?
作者: kkeeleung    時間: 27-8-2010 23:57

引用:
原帖由 Kendama 於 27-8-2010 23:33 發表 菲政府膽生毛都不敢這樣做 -- 那是行兇者家人的安排。   問題是警服警帽等不是公物嗎?Civilians 點可以擁有架?政府又可以唔干預咩?
佢哋有唔同嘅法律制度. 可能沒有國旗法. 而門多薩支M16都係警隊配給. 可能佢做差人時會有好多仇家, 雖然佢係被革職, 但仍可被配給槍支"自衛"吧! 警服"留念" 似乎好自然. 這是我們無法想像的. 睇翻新聞, 佢家人已移走國旗. 以免更觸怒港人感受. 除這點外, 我睇菲國最令人不可想像的都係班"特蠢部隊".
作者: Kendama    時間: 28-8-2010 00:02

引用:
原帖由 999 於 27-8-2010 23:48 發表 當警察向遊客兜售警徽警帽時,他們可有認為這是公物?

連警徽警帽都可以兜售,在貪腐的社會,有什麼不能做?

香港的相對廉潔得來不易,要好好珍惜!

作者: Kendama    時間: 28-8-2010 00:12

引用:
原帖由 kkeeleung 於 27-8-2010 23:57 發表 佢哋有唔同嘅法律制度. 可能沒有國旗法. 而門多薩支M16都係警隊配給. 可能佢做差人時會有好多仇家, 雖然佢係被革職, 但仍可被配給槍支"自衛"吧! 警服"留念" 似乎好自然. 這是我們無法想像的. 睇翻新聞, ...

菲國如有制度的話也形同虛設!

能否控告行動中的警察總長和四個 SWAT 指揮官嚴重疏忽,導致大量傷亡,將其收監?

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0