標題: [劇情片] 獅子與我 Born Free (1966) [打印本頁]

作者: SAS2007    時間: 17-5-2010 12:51     標題: [劇情片] 獅子與我 Born Free (1966)

一套除仙樂飄飄處處聞(The sound of Music)之外我很喜歡的電影. 原名主題曲更係百聽不厭. 不經不覺已經四十幾年.   原著嗰位女士多年前被人發現死在森林. 原先以為被野獸所殺. 後來警方証實係佢一個工人做.
七十年代曾經出現過電視版. 喺當時嘅麗的電視播過

08年文匯報一篇關於獅子女Elsa嘅報導:
http://paper.wenweipo.com/2008/06/08/BH0806080007.htm

主題曲:

有人已將整套戲upload上youtube, 各位不妨上去重温一下
作者: 虎榮    時間: 17-5-2010 17:58

套電影我細個睇過! 好touching! 其實隻獅子回歸大自然系好事, 但系我就反而有d唔拾得!

聽到首歌, 我記起下面個廣告!

作者: SAS2007    時間: 19-5-2010 12:45

引用:
原帖由 虎榮 於 17-5-2010 17:58 發表 套電影我細個睇過! 好touching! 其實隻獅子回歸大自然系好事, 但系我就反而有d唔拾得!   聽到首歌, 我記起下面個廣告!    

簡直一絶......

作者: foureyesfatboy    時間: 20-5-2010 02:36

引用:
原帖由 虎榮 於 17-5-2010 17:58 發表 套電影我細個睇過! 好touching! 其實隻獅子回歸大自然系好事, 但系我就反而有d唔拾得!   聽到首歌, 我記起下面個廣告!    

廣告 idea 好正

Matt Monro 首 Born Free 好正成首曲同好自由...我好細個睇之後好難忙....再在麗的大電影再睇好正.

作者: SAS2007    時間: 20-5-2010 17:01

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 20-5-2010 02:36 發表   廣告 idea 好正   Matt Monro 首 Born Free 好正成首曲同好自由...我好細個睇之後好難忙....再在麗的大電影再睇好正.

有時都想亞洲電視重播番呢d經典. 唔好個個禮拜都係James Bond   黎緊六月六日就最好播 The Longest Day.
四哥,
其實重有一個主題曲版本由Andy Williams唱.  個人就比較喜歡 安伯 個版本.  安伯把聲帶有磁性, 聽落有種去咗非洲嘅感覺

作者: BforBOY    時間: 9-4-2011 14:13     標題: 獅子與我 BORN FREE !!

當年一套十分感人電影!!  主題曲極之動聽!!

B仔而家睇番都忍唔住...........

作者: 虎榮    時間: 10-4-2011 03:29

睇完個廣告,D Feel 系咪返晒黎呢!  

作者: BforBOY    時間: 10-4-2011 12:12

引用:
原帖由 虎榮 於 10-4-2011 03:29 發表

多謝虎榮大師!!

B仔好耐無睇過呢個超正既九巴廣告啦!!

個廣告攞個大獎嫁!!

作者: luckyrat    時間: 13-4-2011 01:14

引用:
原帖由 BforBOY 於 9-4-2011 14:13 發表 當年一套十分感人電影!!  主題曲極之動聽!! B仔而家睇番都忍唔住...........    

動物需要Born Free,

人亦需要,但在North Korea、Iran、 Burma、Libya、Cuba、Sudan 等等國家,現仍由獨裁者統治!人民係Born to die for their dictators ?

“BORN FREE”   (source: audiofind)

Born free,

as free as the wind blow.

As free as the grass grow,

born free to follow your heart.

Live free, and beauty surrounds you.

The world still extends you,

each time you look at a star.

[Stay free, when no wall divides you.

You’re free as a rolling tyre,

so there no need to hide.

Born free, and life is worth living.

But only worth living,

cause you’re born free!]

作者: BforBOY    時間: 13-4-2011 09:50

引用:
原帖由 luckyrat 於 13-4-2011 01:14 發表   動物需要Born Free,人亦需要,但在North Korea、Iran、 Burma、Libya、Cuba、Sudan 等等國家,現仍由獨裁者統治!人民係Born to die for their dictators ?   “BORN FREE”   ...

"動物需要Born Free,人亦需要 !!"

i think so, too !!

作者: WK1959    時間: 9-7-2012 15:04

真係好可愛

http://www.youtube.com/watch?v=e1wpbCbPP7U

作者: whoiambatman    時間: 13-7-2012 08:02

引用:
原帖由 WK1959 於 9-7-2012 15:04 發表 真係好可愛
經典!!

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0