標題: 超人吉田的設定 [打印本頁]

作者: Tiger89    時間: 25-4-2010 19:49     標題: 超人吉田的設定

人物簡介

關於超人吉田的信息,劇中並未明確說明,但在《超人大百科》中進行了詳細的設定。

第7話中,傳說,5000年前中東都市巴拉齊(バラージ)被與超人吉田相似的諾亞之神(ノアの神God of Noah)所拯救。

變身方法

按下貝塔魔棒的按鈕

超人吉田的能力

spacium ray 用第一集奧特曼給他的貝塔魔棒舉起來,按下貝塔魔棒的按鈕發出光環圍繞早田進,變大,變身完畢。

本編以外可見的能力

斯卑修姆光線 八分光輪 奧特眼光 碎裂光線 定身光線 攻擊光線 奧特水流 束搏光環 反射屏障 意念移動

變身時間

基本上,超人吉田的變身時間只有3分鐘,但根據電影實際情節,絕對不只3分鐘。胸前的計時器閃耀時絕大多是因為被攻擊的太頻繁而導致體力銳減,如果和敵人僵持不下,通常變身時間可能超過三分鐘。所以實際上,變身時間通常是配合劇情時機來決定。(第一代預算有限)

名稱的由來

超人吉田的英文名是Ultraman。「Ultraman」是一個集合名詞,「ultra」與「super」同義。「Ultraman」與「Superman」的意思也是一樣的,即「超人」。

超人設計造形

超人的會話能力

基本上超人是用心靈感應來對話

超人吉田的種族

紅族、藍族、銀族  

(轉自:維基百科http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E8%B6%85%E4%BA%BA%E5%8A%9B%E9%9C%B8%E7%8E%8B)  原來如此~

作者: LouisLee    時間: 25-4-2010 22:59

引用:
原帖由 Tiger89 於 25-4-2010 19:49 發表 人物簡介

關於超人吉田的信息,劇中並未明確說明,但在《超人大百科》中進行了詳細的設定。

家族構成

作者: 超音    時間: 26-4-2010 00:37

引用:
原帖由 LouisLee 於 25-4-2010 22:59 發表 應該係 40 米, 35,000 噸至真, Wiki 唔好盡信, 我已經入去修正咗
Lee兄的留言,令我想起一個香煙廣告,現惡搞一下.

轉貼人A : 如果我嘅轉貼唔啱老餅心水,願天降災難比我嘅女兒.

老餅 : 咁你女兒就多災多難,下一個.

轉貼人B : 我所有嘅名譽都放係Wiki 身上了.

老餅 : 名譽呢樣嘢唔係人人都可以有嘅,下一個.

原創人 : ......(送上原創資料)

老餅 : ......(看資料後),幾好喎,咩呢架?

原創人 : 係原創資料嚟架.

老餅 : 唔錯,幾好(眾人傻笑)

作者: 超人兄弟    時間: 26-4-2010 09:21

引用:
原帖由 超音 於 26-4-2010 00:37 發表 Lee兄的留言,令我想起一個香煙廣告,現惡搞一下.   轉貼人A : 如果我嘅轉貼唔啱老餅心水,願天降災難比我嘅女兒. 老餅 : 咁你女兒就多災多難,下一個. 轉貼人B : 我所有嘅名譽都放係 ...
呢個香煙廣告好熟...但醒唔起!
作者: LouisLee    時間: 26-4-2010 09:48

引用:
原帖由 超人兄弟 於 26-4-2010 09:21 發表 呢個香煙廣告好熟...但醒唔起!

金輝 100

作者: 超人兄弟    時間: 26-4-2010 10:23

引用:
原帖由 LouisLee 於 26-4-2010 09:48 發表   金輝 100
原來係金輝 100...thanks! D 隻煙而家無出??
作者: 聰洛多薩比    時間: 26-4-2010 10:23

引用:
原帖由 LouisLee 於 25-4-2010 22:59 發表 應該係 40 米, 35,000 噸至真, Wiki 唔好盡信, 我已經入去修正咗, 並加入飛行速度。

不過話時話...

40米高呀...35000呀...等等...

仲要飛得慢...

相信吉田向設定上...

真係輸比其他超人...

但係設定呢家野...

數字黎啫...呃我唔到既...

作者: LouisLee    時間: 26-4-2010 10:31

引用:
原帖由 超人兄弟 於 26-4-2010 10:23 發表 原來係金輝 100...thanks! D 隻煙而家無出??

唔知, 冇食煙。

作者: 超人兄弟    時間: 26-4-2010 10:35

引用:
原帖由 LouisLee 於 26-4-2010 10:31 發表   唔知, 冇食煙。
我都無!
作者: actionkamen    時間: 26-4-2010 11:29

引用:
原帖由 超人兄弟 於 26-4-2010 10:23 發表 原來係金輝 100...thanks! D 隻煙而家無出??

已經無出

作者: 超人兄弟    時間: 26-4-2010 12:27

引用:
原帖由 actionkamen 於 26-4-2010 11:29 發表 已經無出
幾時o既事?好耐? 唔經唔覺真係無o左好多o野~
作者: kkeeleung    時間: 26-4-2010 13:59

引用:
原帖由 actionkamen 於 26-4-2010 11:29 發表 已經無出
應該係"金徽100"才算最正確. 英文係"Philp Morris" 英文名可能會更反映這牌子, 因"Philp Morris 是大煙草商. 反而"金徽100"無人知. 據說更早前用"摩利士"名稱進軍香港. 但係可能名稱不好. 之後捲土重來.

作者: 超人兄弟    時間: 26-4-2010 14:11

引用:
原帖由 kkeeleung 於 26-4-2010 13:59 發表 應該係"金徽100"才算最正確. 英文係"hilp Morris" 英文名可能會更反映這牌子, 因"hilp Morris 是大煙草商. 反而"金徽100"無人知. 據說更早前用"摩利士"名稱進軍香港. 但係可能名稱不好. 之後捲土重來.   & ...
o甘清楚ge~...KK君有食??
作者: kkeeleung    時間: 26-4-2010 22:17

引用:
原帖由 超人兄弟 於 26-4-2010 14:11 發表 o甘清楚ge~...KK君有食??
我本人不吸煙, 但, 當年老師講課文時老師講故咁講過. 而且剛好電視播0緊呢個廣告. 佢仲話"摩利士"呢個名唔成功, 係因為個名話: 摩就利是, 唔摩就無利是... , 所以就唔合港人貪意頭嘅想法..... 因此失敗收場. 多年後. 金徽一百牌子再戰香江, 但係, 依然未可搶灘. 但係 Philip Morris代理嘅煙草根本早已在港佔一大位置. 有興趣可以在網上以找到.
作者: 超人兄弟    時間: 26-4-2010 23:22

引用:
原帖由 kkeeleung 於 26-4-2010 22:17 發表 我本人不吸煙, 但, 當年老師講課文時老師講故咁講過. 而且剛好電視播0緊呢個廣告. 佢仲話"摩利士"呢個名唔成功, 係因為個名話: 摩就利是, 唔摩就無利是... , 所以就唔合港人貪意頭嘅想法..... 因此失敗收場. ...
thanks your information ~Bro kkeeleung~!
作者: LouisLee    時間: 8-5-2010 11:33

引用:
原帖由 LouisLee 於 25-4-2010 22:59 發表 應該係 40 米, 35,000 噸至真, Wiki 唔好盡信, 我已經入去修正咗, 並加入飛行速度。

鹹吉嘅高度設定, 喺《超人太郎》第 40 集又改為 53 米, 同太郎一樣高 (6:03):

http://v.youku.com/v_show/id_XMTE3MTc5NzY0.html

活咗兩萬年仲未發育完成, 仲可以增高???

作者: 超音    時間: 8-5-2010 11:41

引用:
原帖由 LouisLee 於 8-5-2010 11:33 發表   鹹吉嘅高度設定, 喺《超人太郎》第 40 集又改為 53 米, 同太郎一樣高 (6:03):   http://v.youku.com/v_show/id_XMTE3MTc5NzY0.html     活咗兩萬年仲未發育 ...
這個後來的資料集又改回40m,似乎屬於片子的內容出錯.

二萬歲應該還在發育中.

作者: LouisLee    時間: 8-5-2010 11:55

引用:
原帖由 超音 於 8-5-2010 11:41 發表 這個後來的資料集又改回40m,似乎屬於片子的內容出錯.

二萬歲應該還在發育中.

係我上 wiki 改嘅, 啱啱又上去修訂返資料!!!

作者: 超音    時間: 8-5-2010 11:59

引用:
原帖由 LouisLee 於 8-5-2010 11:55 發表   係我上 wiki 改嘅!!!
近期買了新書,是專講太郎的資料的.

內容有一段提及為何會把吉田列為53m.

當年的製造人員根據大廈模型的比例,重新計算出吉田的身高.

但後來他們發現計算方式出錯,所以把身高再變回40m,直到現在.

作者: LouisLee    時間: 8-5-2010 12:04

引用:
原帖由 超音 於 8-5-2010 11:59 發表 近期買了新書,是專講太郎的資料的.

內容有一段提及為何會把吉田列為53m.

當年的製造人員根據大廈模型的比例,重新計算出吉田的身高.

但後來他們發現計算方式出錯,所以把身高再變回40m,直到現在.

呢班製造人員 D 數學肯定屎到痺:

40 米大約 12 - 14 層樓高, 視乎樓底, 但係根據右邊相片嘅大廈模型比例, 鹹吉應該超過 100 米!!!

作者: 超音    時間: 8-5-2010 12:12

點解會計到53m反而是個有趣的話題.
作者: LouisLee    時間: 8-5-2010 12:20

引用:
原帖由 超音 於 8-5-2010 12:12 發表 點解會計到53m反而是個有趣的話題.

我估係因為六兄弟企埋一齊嘅時候大家差唔多高, 最大問題係點解只係改鹹吉, 唔改其他超人???

作者: 超音    時間: 8-5-2010 12:24

引用:
原帖由 LouisLee 於 8-5-2010 12:20 發表   我估係因為六兄弟企埋一齊嘅時候大家差唔多高, 最大問題係點解只係改鹹吉, 唔改其他超人???
其實我唔係好明嗰條公式,

睇書話超人身高是根據"1E=1M"計算出來的.

M即係米,但係E我就唔知係物???

上網查過又找唔到答案...

作者: kkeeleung    時間: 8-5-2010 14:36

引用:
原帖由 LouisLee 於 8-5-2010 12:20 發表   我估係因為六兄弟企埋一齊嘅時候大家差唔多高, 最大問題係點解只係改鹹吉, 唔改其他超人???
一個蓋去冚三個桶, 你說"怎麼辦" ?
作者: 聰洛多薩比    時間: 8-5-2010 18:02

引用:
原帖由 超音 於 8-5-2010 12:24 發表 其實我唔係好明嗰條公式, 睇書話超人身高是根據"1E=1M"計算出來的. M即係米,但係E我就唔知係物??? 上網查過又找唔到答案...  

呢個E唔比任佢講架咩???

話有科學根據...

但可以無視科學理論...

無謂深究喇...

經典一幕...

60m高既迪加同40米高既吉田向影片入面握手...

就畫面所見好似吉田仲高d???

作者: 超音    時間: 8-5-2010 18:25

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 8-5-2010 18:02 發表 呢個E唔比任佢講架咩??? 話有科學根據... 但可以無視科學理論... 無謂深究喇...   經典一幕... 60m高既迪加同40米高既吉田向影片入面握手... 就畫面所見好似吉田仲高d???
任講就唔緊要喎,我只係想知E代表什麼單位.
作者: Hk843    時間: 9-6-2010 16:49

Don't copy from WIKI, so are kai
作者: 超音    時間: 9-6-2010 18:24

引用:
原帖由 Hk843 於 9-6-2010 16:49 發表 Don't copy from WIKI,so are kai
  網絡上總有些「百曉生」,對不認識的名詞事物,只靠維基資料作後盾,這些網民被統稱「維基黨」。最近,美國    維基百科    》又被指偽造資料,說明完全相信維基有可能造就笑話。

虛假生平被拍成廣告

被偽造的資料為美國果汁飲料店「Orange Julius」的創辦人富利德(Julius Freed)的「生平」。富利德的虛假生平在《維基百科》上足足放了長達五年,在最近一個月才被美國網友發現。有趣的是,這些虛假生平還被收購了Orange Julius的美國知名餐廳Dairy Queen拍成廣告。

偽造的名言

不只富利德先生那麼「幸運」被人修改了生平。就在一年前,當時一位著名的法國    作曲家雅爾(Maurice Jarre)去世,所有報紙紛紛引用《維基百科》上雅爾的一句名言作為標題。後來有細心的讀者發現,這「名言」原來是假的,是一位愛爾蘭    大學生在作曲家去世當晚在《維基百科》上加上了這句偽造的名言。

07年維基最大醜聞

《維基百科》最尷尬的一次資料失實事件,追溯07年的假神學教授事件。07年《紐約    人》(The New Yorker)透露維基的一名掛名神學教授,於維基內曾編輯過千條訊息,成為不少人引用的來源;然而現實中這位神學教授(筆名:Essjay)只不過是24歲的青年Ryan Jordan,既無大學學位更無相關專業研究,神學知識只源自坊間的宗教叢書。

一直表示任何人也可以編輯維基的Jimmy Wales只好要求具有行政權力級數的編輯率先提交個人學歷,以杜絕假專家、假學者的出現。

作者: 超音    時間: 10-10-2010 12:48

近日得到一本舊資料集,書名是超人秘密大百科.
此書是的監修是由圓谷負責,還是當時的董事長圓谷 皐親自出馬.

在書中有很多小弟從未見過的設定,例如吉田為何會到地球,為何會有變身器.
七號為何胸前沒有訊號燈,額頭的燈與訊號燈有什麼分別,為何活動時間只有三分鐘等等.

其中最重要的一個解釋是,藍族.
啊!!!終於在公式中看到藍族的說明了,之前還以為沒有.
關於藍族的討論,老餅是那一篇我已經記不起.

書中的說明是這樣的,在超人族中有一群人是藍身銀線條的.
對於這群人,暫時並未有詳細的資料(!?)
但超人族的一般百姓,宇宙警備隊的實習生是藍色的.
一旦成為正式隊員,就會變成紅色.

由以上的說明看來,圓谷似乎不是太投入藍族的設定.
不過有說明始終比沒有的好,因為爭辯會因此而減少.
作者: Athena    時間: 10-10-2010 18:04

問題(舉手):zero咁半截紅半截藍,又算係咩族?
作者: 超音    時間: 10-10-2010 18:22

引用:
原帖由 Athena 於 10-10-2010 18:04 發表 問題(舉手):zero咁半截紅半截藍,又算係咩族?
我找到那本書的台灣版是1995年,zero是近年的東西,我想圓谷根本沒解釋.
作者: 超音    時間: 10-10-2010 21:42

吉田為何會到地球,在片中說明他是追捕逃跑的怪獸而到達地球.
在圓谷監修的超人秘密大百科中,對此有著一個背景解釋.

吉田及另一位名為克勞德的超人,成為宇宙警備隊成員.
兩人的第一個任務,就是護送怪獸比姆拉(ベムラー)到宇宙墳場.
護送時超人要用念力控制怪獸,而這種念力如超越宇宙速度5就會變弱.

克勞德為了快些完成任務而加強速度,令怪獸逃到G29行星.
在G29克勞德與比姆拉打起來做成重大傷亡,因而被吉田教訓.
反省後的克勞德與比姆拉一起飛到山中,但卻被打敗.
死前他把超人爸爸交給他的變身器比達囊送給吉田,
比達囊其中一個功能,是可以與死去的外星人,暫時把生命結合起來.
最後吉田追蹤比姆拉到地球,之後的故事就是我們所看到的電視內容.
作者: ddmmyy    時間: 20-12-2010 12:23

引用:
原帖由 LouisLee 於 8-5-2010 12:04 發表   呢班製造人員 D 數學肯定屎到痺:       40 米大約 12 - 14 層樓高, 視乎樓底, 但係根據右邊相片嘅大廈模型比例, 鹹吉應該超過 100 米!!!

還是40米對,六十年代樓底高d嘛,邊有現在咁,向上伸直隻手都摸到天花

作者: LouisLee    時間: 20-12-2010 12:50

引用:
原帖由 ddmmyy 於 20-12-2010 12:23 發表 還是40米對,六十年代樓底高d嘛,邊有現在咁,向上伸直隻手都摸到天花

正因為六十年代樓底高 D,  40 米設定就更有問題, 請留意右圖, 鹹吉大約 30 層樓高 (六十年代標準):

作者: 超音    時間: 20-12-2010 18:46

引用:
原帖由 ddmmyy 於 20-12-2010 12:23 發表 還是40米對,六十年代樓底高d嘛,邊有現在咁,向上伸直隻手都摸到天花
這個爭論其實永遠找不到正確答案,

只可以說,超人身高在設定上是40m,這個是不變的.

而片中看到他不似40m,是因為多方面的原因引起,

例如模型的比例計算有出入,拍攝預算上的問題,

又或是為了表達超人很巨大,故意把模型縮小等等.

但某些集數又會看到比例較正確的場面,

例如對哥摩拉的一集,超人及哥摩拉與大阪城是差不多高的.

現時的大阪城大約高50m,該集看到超人及哥摩拉與城高其實差不多.

作者: LouisLee    時間: 20-12-2010 20:38

引用:
原帖由 超音 於 20-12-2010 18:46 發表

而片中看到他不似40m,是因為多方面的原因引起,

例如模型的比例計算有出入,拍攝預算上的問題,

又或是為了表達超人很巨大,故意把模型縮小等等.

為表達超人很巨大而縮細模型可能係原因之一, 但係唔係主因, 主因除咗 budget 之外, 最重要係因為片場太細容納唔到某 D 符合設定嘅模型, eg 東京鐵塔 or 鹹吉某集嘅阿爾卑斯山, 如果以鹹吉 40m 為標準, 東京鐵塔模型要 15m, 阿爾卑斯山模型就要超過 200m 高 (嗰集鹹吉同阿爾卑斯山平頭高! ), 60 年代就算荷李活都未必做到咁大個場景, 所以做 size 設定班友實在有欠周詳考慮。

作者: 超音    時間: 20-12-2010 21:01

這個都是超人片有趣的一環,

在城市戰中總會有比例正確的一幕,

但在打的時候又變得不正確.

作者: ddmmyy    時間: 21-12-2010 13:22

引用:
原帖由 LouisLee 於 20-12-2010 12:50 發表   正因為六十年代樓底高 D,  40 米設定就更有問題, 請留意右圖, 鹹吉大約 30 層樓高 (六十年代標準):  

LouisLee餅餅兄.果然觀察入微

作者: chris5354    時間: 14-4-2012 09:55     標題: 變大變細

引用:
原帖由 LouisLee 於 20-12-2010 12:50 發表   正因為六十年代樓底高 D,  40 米設定就更有問題, 請留意右圖, 鹹吉大約 30 層樓高 (六十年代標準):  

乜超人唔係可以變大變細咩? 咁佢地要幾高咪幾高囉, 洗乜設定呢

作者: 聰洛多薩比    時間: 2-7-2013 21:08

引用:
原帖由 chris5354 於 14-4-2012 09:55 發表 乜超人唔係可以變大變細咩? 咁佢地要幾高咪幾高囉, 洗乜設定呢

我幾認同你呢個想法...

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0