標題: 離別鈎 [打印本頁]

作者: japkortai    時間: 22-11-2006 18:34     標題: 離別鈎

黃樹棠、狄波拉做男、女主角,鄭少秋唱主題曲
作者: kidult    時間: 23-11-2006 04:45

仲有謝賢同劉丹。
作者: TIP    時間: 23-11-2006 09:58

等大家寫出這個節目很久,因為這個節目是無線歷史上一個轉折點,由長篇劇轉為中篇劇的天下,這個節目是無線的第一套中篇劇,大約是1980年做.
作者: cocosally    時間: 23-11-2006 13:31

any picture? don't remember any of it!
作者: africanmonks    時間: 23-1-2007 22:58

我記得當年無線宣傳新推出的”中篇劇集”一開始介紹四齣,依照播映日期先後係: 離別鈎 鹽梟 上海灘 千王之王
作者: johnnybravo    時間: 25-1-2007 01:59

第4齣應該叫"剌青", 朱江做男主角的..... "千王之王"較後期一點, 好像是臨時因腰斬"輪流轉"而推出的, 然後為了安撫甘國亮, 又推出"執到寶"
作者: aiselo    時間: 20-9-2007 22:35

第一輯是『離別鈎』

第二輯不記得

第三輯是『上海灘』

第四輯是『仁者無敵』

作者: aiselo    時間: 20-9-2007 22:36

這是為了增加劇集的多元化,而推出中篇劇。當時潮流是以長篇劇為主打。
作者: 袖子    時間: 19-1-2008 23:23

引用:
原帖由 aiselo 於 20-9-2007 22:35 發表 第一輯是『離別鈎』   第二輯不記得   第三輯是『上海灘』   第四輯是『仁者無敵』

第二輯是不是黃元申張雷李琳琳嘅"鹽梟"?

作者: Delight986    時間: 9-3-2009 18:31     標題: 頧鞎潦W仿 銝駁(1980)

【轉貼】離別鉤 主題曲(1980)
鄭少秋 - 難忍別離淚 1980

http://www.youtube.com/watch?v=MEgFj5VgKgs&feature

11.難忍別離淚
作詞:黃沾 作曲:顧嘉輝

人間因何有別離 鉤起愛人熱淚 情癡應要從此相守
卻為何也未能聚 問著天因何有別離 不許愛人共聚
誰不牽掛 誰想分開 試問誰愛別離淚 未願分
卻是難再聚 未盡歡 笑內還有淚
就算他朝生逢可以再會你 此刻人唏噓

作者: ddmmyy    時間: 11-3-2009 01:12

人間因何有別離 不許愛人共聚 

情癡應要從此相守  卻為何也未能聚
問蒼天因何有別離 勾起愛人熱淚
誰不牽掛 誰想分開 試問誰愛別離淚 

未願分 卻是難再聚 

未盡歡 笑內還有淚
就算他朝重逢可以再會你 此刻人唏噓

問多少英雄癡心漢  不想愛人共聚

能忍一切人間悲哀  卻是難忍別離淚

能忍一切人間悲哀  最是難忍別離淚

當年起用黃樹棠當主角,無記很勇,但黃的表現真的很好,可惜,不知何故,只此一套,再無他劇

作者: 叮噹    時間: 17-12-2009 01:27

黃樹棠是不是"我和彊屍有個約會"那個求叔?
作者: kkeeleung    時間: 17-12-2009 02:14

引用:
原帖由 叮噹 於 17-12-2009 01:27 發表 黃樹棠是不是"我和彊屍有個約會"那個求叔?
正是, 他在無綫有印象角色只有離別鈎, 之前係秋宮版<<楚留香>>的中原一點紅.
作者: Blade    時間: 17-12-2009 14:26

引用:
原帖由 aiselo 於 20-9-2007 22:35 發表 第一輯是『離別鈎』   第二輯不記得   第三輯是『上海灘』   第四輯是『仁者無敵』

1980開首四齣中篇劇分別為:

(1) 離別鉤     (黃樹棠, 四哥, 拉姑 主演)

(2) 鹽梟         (張雷, 黃元申, 李琳琳 主演)

(3) 上海灘     (無須多介紹)

(4) 一劍天涯 (夏雨, 楊盼盼, 關聰 等主演)

作者: 叮噹    時間: 18-12-2009 12:26

劇中呂有慧好像演一名妓

只有20集的叫中篇劇?

作者: Blade    時間: 29-12-2009 17:46

引用:
於 11-3-2009 01:12 發表

當年起用黃樹棠當主角,無記很勇,但黃的表現真的很好,可惜,不知何故,只此一套,再無他劇

...

引用:
... 劇中呂有慧好像演一名妓 ......

黃樹棠 係 麗的 <十大刺客---刺馬>(1977) 也曾擔正做主角, 飾演 張汶祥.  但佢係 麗的 時都唔係經常做主角.

仲記得播主題曲時 呂有慧 被 四哥 用絲巾勒死.

<離別鉤>呢套劇令我開始留意一位演員. 佢當年可算係電視新丁(雖然佢果陣已經唔算好後生), 劇中飾演一名劍客名叫 東大先生. 呢個就係現今老戲骨 銘sir 劉兆銘. 

作者: tangyukkuenbob    時間: 30-12-2009 15:47

銘Sir(劉兆銘)當年年齡已不輕了! 君不見他曾於數年前, 幫香港入境處拍宣傳換領智能身分證廣告片時, 其模擬身分證上之出生年份已寫1931年, 即是說他當年拍"離別鈎"及"四季情"時已接近50歲了!
作者: singingsoul    時間: 22-1-2010 16:55

引用:
原帖由 kkeeleung 於 17-12-2009 02:14 發表 正是, 他在無綫有印象角色只有離別鈎, 之前係秋宮版<<楚留香>>的中原一點紅.

黃樹棠還有兩個演出給我較深印象﹕
1)親情中沐嘴輝周潤發的老表
2)徐克上位電影蝶變的主角(呀這套又有劉兆銘開首一現演方紅葉)

作者: tangyukkuenbob    時間: 11-5-2010 14:00

引用:
原帖由 singingsoul 於 22-1-2010 16:55 發表 黃樹棠還有兩個演出給我較深印象﹕1)親情中沐嘴輝周潤發的老表2)徐克上位電影蝶變的主角(呀這套又有劉兆銘開首一現演方紅葉)

當年若未睇過"離別鈎"的話都唔會知到: 原來中國古代時已早有超越西方之科學頭腦......

點解我會咁講, 因為我記得其中有一集中講述謝賢和某君談論到某對白時, 忽然間彈出"音波"的字眼出來......(暗諷編劇們).

可惜中國幾千年來的固有文化都是不積極鼓吹科學的重要性, 再加上當代之國君幾乎全都不曾提倡科技發展, 搞到中國近五六百年來的科技及國力都遠不及西方, 埋沒不少人才......

作者: 占四谷    時間: 7-1-2011 17:58

我記得離別鈎其中一幕係關於個把鈎的來歷,好似話係由一塊很好的金屬之類,鑄劍師原先打算用這塊金屬鑄造兩把寶劍,但唔知點解鑄造過程中發生意外,個爐都爆埋(我有無誇張左呢?),一把就成為寶劍,但另一把則彎了,成了一把鈎,輾轉寶劍落在四哥手上,而鈎就為王樹棠所有...請補充.另外,這齣戲是否由武俠小說改篇?古龍?梁羽生?
作者: 虎榮    時間: 11-1-2011 01:02

引用:
原帖由 占四谷 於 7-1-2011 17:58 發表 我記得離別鈎其中一幕係關於個把鈎的來歷,好似話係由一塊很好的金屬之類,鑄劍師原先打算用這塊金屬鑄造兩把寶劍,但唔知點解鑄造過程中發生意外,個爐都爆埋(我有無誇張左呢?),一把就成為寶劍,但另 ...

等我補充少少內容吧! 細節唔記得太清楚, 請見諒! 

其實他們是親生兄弟!(唔記得是孖胎定系同父異母), 話說當年劉丹演的角色潛入皇府受傷, 與皇妃(好似系南紅)有染誕下謝賢演的小皇爺. 呢個秘密得皇府護園江毅知道, 他給劉丹演的角色弄瞎雙眼, 皇爺為保家羞不外揚, 將皇妃囚禁, 將她逼瘋, 將謝賢當作自己兒子, 江毅為左報仇, 就教小皇爺武功, 及將淚痕劍傳授, 準備將來要佢父子骨肉相殘! 後來劉丹演的角色找回細兒子, 並且找到皇妃, 真相大白, 但小皇爺為保爵位, 不惜殺父, 弒母, 害師, 最終為弟弟以不祥的離別鈎所殺!   

作者: 幻之聖騎士    時間: 11-1-2011 10:40

引用:
原帖由 虎榮 於 11-1-2011 01:02 發表   等我補充少少內容吧! 細節唔記得太清楚, 請見諒!    其實他們是親生兄弟!(唔記得是孖胎定系同父異母), 話說當年劉丹演的角色潛入皇府受傷, 與皇妃(好似系南紅)有染誕下謝賢演的小皇爺. 呢個秘 ...

重要係栱橋穿肚咁死,呵呵呵呵~~~

作者: 占四谷    時間: 11-1-2011 15:43

引用:
原帖由 虎榮 於 11-1-2011 01:02 發表   等我補充少少內容吧! 細節唔記得太清楚, 請見諒!    其實他們是親生兄弟!(唔記得是孖胎定系同父異母), 話說當年劉丹演的角色潛入皇府受傷, 與皇妃(好似系南紅)有染誕下謝賢演的小皇爺. 呢個秘 ...

多謝虎榮兄補充,但到底〔離別鈎〕是否由武俠小說改編呢?

作者: 白鳥    時間: 11-1-2011 21:48

引用:
原帖由 占四谷 於 11-1-2011 15:43 發表   多謝虎榮兄補充,但到底〔離別鈎〕是否由武俠小說改編呢?

可能因為丹爺老積喇

年輕過老四都竟然做佢老豆..

作者: Potato    時間: 11-1-2011 22:11

引用:
原帖由 占四谷 於 11-1-2011 15:43 發表   多謝虎榮兄補充,但到底〔離別鈎〕是否由武俠小說改編呢?

如無記錯,應是根據古龍的七武器改編。

作者: Potato    時間: 11-1-2011 22:20

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 11-1-2011 10:40 發表   重要係栱橋穿肚咁死,呵呵呵呵~~~

幻兄,我都記得有一幕類似的場面,但好像不是離別鉤

我印象中,拱橋穿肚鶗顗Z器是一把匕首,不是一把鉤。

虎榮兄記唔記得呢?

作者: 虎榮    時間: 12-1-2011 00:57

引用:
原帖由 Potato 於 11-1-2011 22:20 發表 幻兄,我都記得有一幕類似的場面,但好像不是離別鉤 我印象中,拱橋穿肚鶗顗Z器是一把匕首,不是一把鉤。虎榮兄記唔記得呢?

太耐唔記得啦! 為左補償大家損失, 送返首秋官主唱的主題曲大家聽! 之前師兄條link已經cut 左啦!

曲 : 顧嘉輝 / 詞 : 黃霑

人間因何有別離 鈎起愛人熱淚 
情癡應要從此相守 卻為何也未能聚 

問蒼天因何有別離 不許愛人共聚
誰不牽掛 誰想分開 試問誰愛別離淚 

未願分 卻是難再聚 
未盡歡 笑內還有淚

問多少英雄癡心漢 不想愛人共聚 
能忍一切人間悲哀 卻是難忍別離淚 

未願分 卻是難再聚 
未盡歡 笑內還有淚 

問多少英雄癡心漢 不想愛人共聚 

作者: kkeeleung    時間: 12-1-2011 22:13

引用:
原帖由 Potato 於 11-1-2011 22:20 發表 幻兄,我都記得有一幕類似的場面,但好像不是離別鉤 我印象中,拱橋穿肚鶗顗Z器是一把匕首,不是一把鉤。虎榮兄記唔記得呢?
在離別鉤中被匕首刺死的係應該狄波拉, 仲有呂有慧被狄雲志(謝賢)被腰帶勒死. 而謝四哥的確係被黄樹棠演的??? 唔記稈角色名. 用離別鉤用一招 "七步斷腸"殺死. ------  謝賢臨死前仲問嗰招係系名添...
作者: 卡拿薩斯    時間: 10-2-2011 18:11

引用:
原帖由 Potato 於 11-1-2011 22:11 發表 如無記錯,應是根據古龍的七武器改編。

少少更正, 係古龍o既《七種武器》
《七種武器》原本分七集, 古龍只係寫o左六集就仙遊
其中一集就係《離別鈎》
《七種武器》o既特別地方係, 故事真正講o既「武器」係另一樣o野
例如《長生劍》講o既真正武器係「笑」, 「孔雀翎」講o既真正武器係「信心」, 「碧玉刀」講o既真正武器係「誠實」...等等
而《離別鈎》講o既真正武器係「仇恨」
作者: 紫龍    時間: 21-3-2011 12:32

引用:
原帖由 Potato 於 11-1-2011 22:11 發表 如無記錯,應是根據古龍的七武器改編。
正是古龍。

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0