標題: EEEPC求救!! [打印本頁]

作者: Athena    時間: 14-10-2009 10:49     標題: EEEPC求救!!

我部EEEPC想重裝XP,但轉極都轉唔到去CD 機起動,就算按程序:轉去USB CD BOOT機,按SAVE 及ESC,放入光碟重新開機,但仍直接跳入C碟。點算?

重有,部野中左招被騎劫了首頁去一個大陸網站,我在REGISTRY刪除被污染的檔案,點知把一句連結瀏覽器上網的REGISTRY都刪了,現在上不到網。

那一句REGISTRY相信是控制一開IE連上網就自動去首頁的,刪除時我一見尾部的INTERNET EXPORAR\WWW.I4455.COM(大陸網址)我就眼火爆即刪,點知就出事,老貓燒咗鬚。

由於我唔識補返那一句REGISTRY,現在唔知點好,只好在公司上來求救。有無高人可以救我?

作者: mrenvy    時間: 14-10-2009 19:00

引用:
原帖由 Athena 於 14-10-2009 10:49 發表 我部EEEPC想重裝XP,但轉極都轉唔到去CD 機起動,就算按程序:轉去USB CD BOOT機,按SAVE 及ESC,放入光碟重新開機,但仍直接跳入C碟。點算? 重有,部野中左招被騎劫了首頁去一個大陸網站,我在REGISTRY刪除被污 ...

You can try to edit the BIOS for boot up priority. 

作者: 聰洛多薩比    時間: 14-10-2009 19:06

引用:
原帖由 mrenvy 於 14-10-2009 19:00 發表 You can try to edit the BIOS for boot up priority. 

係呀...

可以一開機...

按del...入去bios...

set 個 CD-rom做first boot devise...咁之後我諗應該可以做你想做既野...

作者: mrenvy    時間: 14-10-2009 23:04     標題: Failed to restore the system using the support DVD

This may also help you.

http://support.asus.com/troubleshooting/troubleshooting.aspx?SLanguage=en-us

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0