標題: 七菜刀 [打印本頁]

作者: 老孩子    時間: 15-8-2009 22:42     標題: 七菜刀

有無人記得晒味將軍手下的七菜刀?

我都只係記得六個咋, (記得個角色, 但唔記得名o個種).
差一個.
諗完可以反白睇下面:

1. 機械人 (似鐵甲威龍)
2. 壽司師傅 (巨漢一名, 一隻手指等於一件壽司咁大)
3. 拉麵師傅 (好似劍客)
4. 僧人 (劉虎峰的師傅)
5. 曾經係味皇集團的德國菜部主任
6. 阿部一郎 (博士)

作者: 虎榮    時間: 16-8-2009 16:18

引用:
原帖由 老孩子 於 15-8-2009 22:42 發表 有無人記得晒味將軍手下的七菜刀?我都只係記得六個咋, (記得個角色, 但唔記得名o個種).差一個.諗完可以反白睇下面:1. 機械人 (似鐵甲威龍)2. 壽司師傅 (巨漢一名, 一隻手指等於一件壽司咁大)3. 拉麵師傅 (好似劍客)4 ...

要翻睇d帶先可以記得晒!

個僧人叫拉蒙!味皇集團有兩個人是七菜刀之一, 除左德國菜主管, 重有一個! 個名真系要睇返當年錄左d帶先記得!

作者: assemby    時間: 17-8-2009 13:43     標題: 七菜刀的名字

1)七菜刀第一把交椅-阿部一郎

2)總顧問-大石老師

3)北方惡魔-關場武雄

4)萬能廚師-機械廚師

5)杏仁豆腐高手-關齋加蒙

6)拉麵/蕎麥麵高手-村正(6/1,2010,修改。)

7)握壽司高手-大虎

補充的話--上面發帖的人搞錯了,只有關場武雄一人(德國料理部主任成了北方惡魔)而已,並沒有第2個人。

作者: 老孩子    時間: 17-8-2009 19:43

引用:
原帖由 assemby 於 17-8-2009 13:43 發表 1)七菜刀第一把交椅-阿部一郎 2)總顧問-大石老師 3)北方惡魔-關場武雄 4)萬能廚師-機械廚師 5)杏仁豆腐高手-關齋加蒙 6)拉麵高手-村正 7)握壽司高手-大虎   補充的話--上面發帖的人搞錯了,只有關場武雄 ...

死喇, 我仲係諗唔起「 (2)總顧問-大石老師」呢個角色添,
佢同陽一比賽過乜菜色?

作者: assemby    時間: 17-8-2009 21:22

大石老師並沒有和陽一交手。因為他病了,所以他打算把菜刀退回給味將軍。但他的學生雄太私自毀掉了老師的回信,並引陽一到瀨戶內的島上,準備和陽一一決勝負。這場比試是由雄太為首的瀨戶內少年料理團對陽一、陽一媽媽、美子和茂仔的組合(巡島禮比試,用尋到的現有材料,煮成火煱。)。最後陽一運用了材料與大自然融為一的意念,令漁夫們想起自己的出生地-瀨戶內而獲勝!雄太因被打敗受了刺激而離開了!後來他成了品德和廚藝高超的味之又三郎!
作者: 老孩子    時間: 17-8-2009 23:25

引用:
原帖由 assemby 於 17-8-2009 21:22 發表 大石老師並沒有和陽一交手。因為他病了,所以他打算把菜刀退回給味將軍。但他的學生雄太私自毀掉了老師的回信,並引陽一到瀨戶內的島上,準備和陽一一決勝負。這場比試是由雄太為首的瀨戶內少年料理團對陽一、陽一媽媽、 ...

個腦有少少片段, 但唔肯定係咪.

--

記得睇首播時, 介紹左七菜刀後, 就好期待佢地出場,
每逢到七菜刀出場o個集就特別興奮, (好似打機d 中boss)

--

講開七菜刀又諗返起, 首播時, 無線會播播下停一大段時間,
咁佢停都無辦法, 但唔該停好d, 唔好在上下集的中間停!!
因為我記得到3)北方惡魔-關場武雄 時,
係播左上集就停, 勁嬲!! 
作者: assemby    時間: 18-8-2009 12:27

因為是廣告時間的關係吧! 大台要賺錢,無辦法啦! 不過都要多謝無線,我們才能看到這套出色的卡通! 要是被麗的/亞視買了,後果會更不堪設想呢! 好多人都知道麗的/亞視的配音有幾勁了! 分分鐘會將伙頭智多星和其他卡通合體也說不定,到時你會看嗎? 所以有時無線都是有貢獻的,起碼在70~90代的20多年中給了很多優秀的卡通、特撮片給我們看!
作者: 老孩子    時間: 18-8-2009 23:35

引用:
原帖由 assemby 於 18-8-2009 12:27 發表 因為是廣告時間的關係吧! 大台要賺錢,無辦法啦! 不過都要多謝無線,我們才能看到這套出色的卡通! 要是被麗的/亞視買了,後果會更不堪設想呢! 好多人都知道麗的/亞視的配音有幾勁了! 分分鐘會將伙頭智多星和其他卡通合 ...

我表達得唔好, 我講上下集的意思, 係分二日的, 唔關廣告事,
停一段長時間, 係指可能停播幾個月,
先繼續播, 即係好似龍珠二世咁.

我都慶幸係無線播, 我都好少睇亞視.

作者: assemby    時間: 20-8-2009 10:48

分兩日播,這是電視台的政策。目的是要吊小朋友的胃口,使小朋友繼續追看下去! 而停播幾個月,之後才播番,這渉及版權播放的問題。 第一,就算無線買了版權都好,規定不能和日本同歩播放,日本方面絕對有優先播放的權利。 第二,如果和日本播放的集數太接近的話,要先停下來,或者要等到日本播完,無線才可以繼續播放未播完的集數。 直到現在,這個協定仍在(日本好惡!)。 所以你現在看到有些動畫,播了一陣又停了的話,就知道是什麼事了。
作者: 虎榮    時間: 23-8-2009 02:04

引用:
原帖由 assemby 於 17-8-2009 13:43 發表 1)七菜刀第一把交椅-阿部一郎 2)總顧問-大石老師 3)北方惡魔-關場武雄 4)萬能廚師-機械廚師 5)杏仁豆腐高手-關齋加蒙 6)拉麵高手-村正 7)握壽司高手-大虎   補充的話--上面發帖的人搞錯了,只有關場武雄 ...

啊!應該是小弟記錯了,兩位唔好意思!

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0