標題: 梁醒波 - 稻草人 [打印本頁]

作者: elvisyuen    時間: 22-9-2007 12:16     標題: 梁醒波 - 稻草人

呢隻係梁醒波最後灌錄發行嘅唱片, 喜歡波叔嘅老餅都可以聽聽, 戲曲內容有警世意義

(黑膠碟格式)

梁醒波 - 稻草人A http://www.zshare.net/audio/378223900e2fc0/

梁醒波 - 稻草人B http://www.zshare.net/audio/37824008973e65/

作者: cmlwts    時間: 13-7-2009 10:05

小時候﹐實在不會不認識任白波﹐只因踏入60年代末﹐香港已經踏入免費的無線電視轉播年代﹐不過當時電視台甚少節目﹐所以每天都會播放粵語長片 (即50/60 年代香港的粵語電影) 充塞時間﹐故很容易從電影中看到他們的演出﹐而且晚上TVB綜合性節目歡樂今宵內﹐梁醒波是當時的台柱﹐也可以常看到他在幕前的趣劇演出。曾經聽媽媽提過梁醒波有一首首本戲粵曲“釣魚郎” ﹐不過還是要到80年代在圖書館借來卡帶才可以首次欣賞得到。

“ 釣魚郎” 由唐滌生編撰﹐內容藉著一位愛好釣魚的人口中﹐以譬喻形式用不同種類的魚諷刺著社會上各類人物﹐頗為生動﹐由丑生梁醒波演繹﹐加上他常喜歡的爆肚用詞﹐更是有趣非常。另一方面﹐全曲除了中樂外加入不少雜曲﹐使到旋律非常搶耳﹐當中便有國語時代曲如周璇的“花好月圓”及“夜上海”等﹐此乃粵曲的另一特色。

唱片由娛樂唱片出品﹐首版於1963年﹐乃唐滌生死後四年﹐相信此曲流行於50年代﹐只是到60年代才灌錄成為唱片﹐1998年首次以CD版本面世﹐並加入稻草人 (估計錄於1980年) ﹐不過似乎兩代的錄音效果相距甚遠。前者錄音是60年代左右分明的立體聲﹐除了有現場感外﹐也很有空氣感﹐估計當時錄音地點是多為教堂的緣故﹐而後者感覺很傳真﹐不過聲音侷促﹐想必是後期的錄音都取自錄音室之故。

釣魚郎 "第一段"
(開邊) (唱漁歌唱晚) 我士砵恤衫的係夠「骨」﹐短褲輕鬆未算得話闊﹐我個相頭又士「嘜」兼夾活潑﹐坐住架勃勃﹐辣撻的就抹。(二王上句) 抹到佢不染一塵﹐然後排場﹐至夠闊。(序) 得快活時應快活﹐(曲) 及時行樂幾咁 Very Good。(帶) 帶備威士忌與紅砵﹐(曲) 今日做釣魚郎﹐車到海灣渡週末。(白) 騎騎﹐人釣魚﹐我釣魚﹐我用果的魚餌特別唔同人果噃。嗱我一不用蝦公﹐二不用沙蟲﹐三不用浮筒﹐咁有人問我你唔用呢幾種﹐用乜呀。乜嘢叫做浮筒呢﹐哦﹐浮筒即係生魷魚仔啦﹐哦﹐喂你用的乜嘢呀﹐嗱聽住啦老友(板眼) 講到我果的釣魚餌﹐我第一用胭脂﹐唇膏﹐香粉三樣不離﹐第二我專門用銀紙﹐第三我講出你更重覺重兒嬉﹐我磨定果的硃砂搵定張黃紙﹐寫住虛榮兩個字﹐你話幾咁出奇﹐(拉腔收) 。(白) 奇乜嘢﹐我話的咁多都無奇呀、咁重話唔奇、唔奇!呢個世界樣樣都講新發明呀嗎。呢即如未有原子彈出個陣﹐你地梗係唔信有咁利害嘅武器架﹐點一知一掟掟左出嚟﹐跟住乜嘢都叫做原子﹐又原子乜﹐又原子物﹐咁重有乜奇呢。其實字典裡頭無個奇字嘅﹐無!實係寫無奇不有就啱﹐係!真係無架?無定啦!好叻開車﹐朋友﹐我都唔同你講﹐地時傾啦、好行﹐好行。我都廢時啋你﹐一於開車去也!(小曲梳妝台) 我坐架福﹐車到落海皮﹐開盡掣好似搭飛機四便呔向地離﹐車到咸淡水之間先至放餌﹐老友記我無執輸誓不樹白旗﹐(白) 話即在我未釣倒魚之前﹐忽然間個心有的感想噃﹐(步步高) 人有崇樓水中魚有石駁停留﹐石墈能做「竇」﹐善惡一樣有﹐與我地無分別謀食追求﹐水裡分疆界相爭決鬥﹐起風波﹐一朝遭網莫能漏﹐似人生﹐忽遭災劫莫可救。(白) 騎騎老友記﹐人同魚真係有好多到相同嘅﹐就有好多點同埋一樣啱﹐乜點樣同埋、乜唔同唧﹐人就有皇帝同總統呀﹐佢又有海龍王﹐大家有貴有賤﹐有惡有善﹐而且一樣有運行有運講嘅﹐嗱﹐魚唔失運又點會上釣落網﹐人唔失運﹐當然唔會遭逢意外之災啦﹐呢﹐話口未完個條魚絲郁郁吓咯﹐咪嘈﹐咪嘈﹐起!哈哈哈﹐重唔釣到你(減字芙蓉) 我估係邊一位喎﹐原來係兜大石斑。睇你瓣頂四四方方﹐應該當為老襯辦至啱﹐騎騎﹐老襯啦!怕你生得雍容又華貴﹐始終難過美人關。怕你?乜你聞倒陣脂粉除﹐想撲埋嚟咬番啖係嗎?梗係啦、唔係會咁咩。呢次索油索著火水﹐抵你唔死一身潺。(二王上句) 你一經上釣惡甩身﹐永不返得海鹹河淡。(白) 石班呀石班﹐睇你荷包大舊﹐衣服靚溜﹐面皮夠厚﹐任釣唔嬲﹐好﹐你痞抵一痞啦老友﹐咦﹐條魚絲又郁郁吓﹐睇﹐呢兜梗係白臘仔﹐白臘仔又名海上亞飛﹐精到無影﹐唔怕你精﹐至怕你唔來﹐你聞倒陣脂粉除﹐你重有唔上釣。上!哈哈﹐係你咯掛。(柳搖金) 你呢兜白臘仔﹐駛乜虛偽你人極「曳」﹐貪色追美易沉迷﹐騎騎﹐抵啦!脂粉計係人都驚畏﹐唏、好色啦﹐靚仔更易維擊﹐成日咁追女人﹐尤怕尤怕美人威﹐你都未知死﹐我睇你來頭幾巴閉﹐睇你唔肥唔瘦亦唔矮﹐裝飾多華麗名貴﹐結果終須氹你入圍。(白) 小亞飛週身白霍﹐專好踢索﹐大咬飛擒﹐隨海咁撲﹐聞倒脂粉香搏命咁搏﹐最乞人憎﹐輕挑浮薄﹐正式水浸麵包﹐又淨又靠索﹐痞低啦亞飛﹐好﹐又到第三單﹐咦﹐睇吓﹐咦﹐郁郁地﹐嘩嘩﹐郁噃﹐條魚絲郁噃﹐唉地﹐睇吓呢條係乜嘢﹐乜嘢得咁厲害﹐睇吓乜嘢咁巴閉呢喂。唏﹐最無用係你﹐我仲估係乜嘢魚。(賽龍奪錦) 原來係老坑﹐因為塘虱夠力猛﹐力猛力猛我釣魚唔係慣﹐真真心淡﹐肥佬俾你撞慣﹐老坑老坑﹐乜你見色重會貪。(食貪字二王下句) 終日貪圖美色﹐專吼住的水磨﹐腳踭。(序) 今回你白鱔上沙灘。(曲) 睇你骨瘦皮黃﹐竟有猖狂色膽。(白) 哈﹐你週身無肉我都唔嬲你﹐最嬲你個兩條蝦蛟鬚叻﹐人就會臨老入花叢啫﹐點知的魚都一樣有嘅﹐呢而家的脂粉俾條虱食晒添﹐好﹐第四單不如用銀紙釣至得﹐嘩!駛得噃﹐一放咗落去撲埋喱搶喎﹐又唔怪得嘅﹐邊個見倒銀紙唔擒擒青呢。嘩嘩﹐搶得佢地真勢兇﹐好﹐睇吓你呢係乜嘢魚至得﹐咪嘈咪嘈﹐起!哦﹐原來失魂魚。(昭君怨中板) 你為賭博累﹐發財豈會易﹐再多的也未夠你輸﹐咪話搭車也嫌遲﹐其實你更蠢過條薯﹐擔沙塞海佢望你來下注﹐一經惡買你唔著鬥氣﹐乜咁執輸﹐乜咁執輸﹐想番攤嚟就你﹐點會咁相宜﹐知錯經遲﹐怕你唔會種銀樹﹐身有錢都慢慢去輸﹐不應去趕肴。(白) 呢條失魂魚﹐稱之為爛賭鬼可也﹐如果唔係輸乾輸淨﹐又點會魂魄都失埋呢﹐好啦閒啦休提﹐痞低啦失魂魚﹐好又黎第五單﹐睇吓乜嘢黎至得呢單﹐又好似郁郁地條魚絲﹐嗱﹐條魚絲郁咯噃﹐又郁又唔郁﹐咁古惑嘅﹐睇吓你乜嘢至得﹐起!唏!原來呢條係黃魚﹐係省黃魚呢亭黃魚﹐就係呢亭魚。

釣魚郎 "第二段"
(花好月圓) 你都可算太猖狂﹐見錢眼望望﹐你休想脫離羅網﹐應知鳥為食亡﹐莫太狼﹐莫太狂﹐想省我牛黃﹐我實在無乜行﹐最可笑你如今身羈網。(白) 黃魚者﹐專省牛王之魚也﹐省牛黃之人都難逃法網﹐何況省黃魚之魚﹐又豈逃得過魚網災﹐痞底的啦黃魚頭﹐好又到第六單咯噃﹐咦﹐一放落去即刻有嘅﹐起!吓﹐奇叻﹐乜點解會釣到兜土鯪﹐吓﹐咁奇。(龍飛鳳舞) 鯪魚你痞慣在淡水﹐唔通的錢會有除﹐莫非你偏要鬥累﹐明死你都跳落去﹐你你你你你的確戇居﹐你你你見錢放膽追﹐錯吓上釣你一殼眼淚﹐懺悔已晚你心已盡碎。(白) 土鯪呀土鯪﹐你撈過界我都唔話你﹐不過你唔好見銀紙就擒擒青﹐錢唔係立亂擰得嘅﹐你撞啱塘虱佢會抄你﹐石班會食你﹐白臘仔會玩你噃﹐你要安份守己得架﹐重有你唔好持住週身骨話會梗死人呀﹐撞啱的鱷魚頭﹐連骨都吞埋你呀﹐痞低先啦土鯪魚﹐好﹐又到第七單。(先鋒拔) 嘩!搶呀搶呀﹐原來一講就到﹐條鱷魚黎噃﹐唉也!連銀紙都搶埋﹐奈佢唔何﹐唉﹐得個嬲字。嬲嬲!(夜上海) 無謂嘈﹐頂唔蒲﹐拈枝硃砂筆畫度符﹐唔對路﹐休氣怒﹐要搵番匹補數﹐豈知此處有鱷魚到﹐明搶暗奪強橫似暴徒﹐真真可惡﹐案亦難報﹐唔通告入龍王果度﹐我今番遇著兇徒。(白) 好﹐你兜鱷魚恰我咩﹐善有善報﹐惡有惡報﹐梗有兜鯨魚恰番你嘅﹐唔係啦﹐呢回第八單唔做蝕本生意﹐一於搵定張黃紙﹐加多度靈符﹐寫埋虛榮兩個字落去﹐然後至搵倒食嘅叻﹐睇啦朋友﹐呢呢呢條魚絲又郁郁地﹐上啦上啦上。哦!又係淡水貨﹐鯉魚黎﹐鯉魚呀鯉魚(三腳口) 知否虛榮兩個字﹐你嗒落似話梅﹐鯉魚跳龍門﹐當然聲價十倍﹐點知一入咗鹹水海﹐你落網永不回。(二王上句) 好似虎落平陽﹐重講乜嘢風雲際會。(白) 淡水貨﹐吓!的淡水貨咁多﹐無法啦﹐鯉魚呀鯉魚﹐你自己當衰﹐撞埋黎架乍﹐唔係我有意黎釣你﹐痞低啦﹐好﹐又到第九單﹐咦﹐乜咁快又有嘅﹐起!原來充頭貨﹐石狗公﹐似班唧﹐唔係真班。(上雲梯) 你個樣生得確係猛﹐你夠膽充班﹐唔怕撞......板﹐將你滾湯就最啱﹐點稱得上菜﹐惟送尋敍飯﹐見度靈符唔斬眼﹐真真可嘆﹐好充生晒認名銜﹐神氣活現極威猛﹐滿口誇張惡習慣。(白) 唔怪得排的行家話﹐碰埋頭都係釣到的坭猛同石狗公﹐原來海底咁多充頭貨嘅﹐算叻算叻﹐釣埋呢單都收工吧﹐咦﹐乜又有單﹐唉吔!呢好重嘅噃﹐乜嘢嚟呢喂(大笑) 唉吔!哈哈哈﹐原來美人魚﹐女人魚喎﹐(江邊草) 佢人趣緻﹐又多姿﹐纖纖柳腰十足似個紅撈時﹐睇佢唇細細﹐若施朱﹐最好兩家共相對住黎「Kiss」﹐睇佢柔情似藕絲﹐兩家拍拖互相愛慕唔分離。(插白) 唉吔!呢趟我夠晒艷福咯﹐我艷遇﹐艷遇.幸喜無人目及住﹐佢確靚更俏﹐我真快樂滿意﹐絕唔用銀紙﹐碰著我最易﹐拍拖去歸大家歡慕何相宜。(白) 哈哈﹐呢條美人魚巴閉咯﹐豈不是我踢左野都唔知﹐丕﹐夜的啦﹐樹枝黎就真﹐邊度有美人魚﹐如果係美人魚﹐變左佢釣我﹐唔係我釣佢叻﹐好﹐收工﹐吓!見倒咁多魚﹐我真係無限感想叻﹐朋友。(中板) 睇吓呢一個魚倉﹐每條都失魂落魄﹐響處掙扎揚波。呢兜大石班﹐雖非海上稱雄﹐亦都可居奇貨。呢條小亞飛﹐可笑佢貪圖脂粉﹐俾我監生捉入網羅。重有呢兜老塘虱﹐經已骨瘦如柴﹐重貪乜嘢朱唇﹐惹火得架。失魂魚呀你真可憐﹐為著賭得頻頻撲撲﹐不知人地撒網張羅。黃魚你呀﹐你亦得太猖狂﹐終日持惡行兇﹐睇唔見無形枷鎖。你條土鯪魚﹐都為著貪求水利﹐總唔防到百密有一疏。你呢兜鱷魚頭﹐終有日碰啱兜鯨魚﹐我問你點能逃得過。一山還有一山高﹐大魚週時食細魚﹐幾曾見海國不揚波。鯉魚你何必跳龍門﹐知否貪慕虛榮﹐日後要提防會折墮。講到呢兜石狗公﹐常好週圍充生晒﹐未知魚世界﹐都係搵笨多。(爽七字清) 忠厚慈祥收善果﹐奸奸狡狡受折磨﹐貪字變貧非講錯﹐千祈咪當別人傻。

http://www.youtube.com/watch?v=vp2G23hvjlw

作者: hongkongman    時間: 19-7-2009 03:14     標題: 梁醒波

1973年梁醒波扮八仙之造型海報.......又真的幾似..
作者: hongkongman    時間: 25-8-2009 00:29

(梁醒波)年青時自己選做丑生王.簡直絕對正確.年青時選對條路行,是很重要的.且在任何年代喜劇的人材是不容易輩出的和絕不容易去扮演的.較演奸角難上千萬倍.看現今有誰人可代替星爺便知............  鄭敬基是絕不入流的.....

作者: kkeeleung    時間: 25-8-2009 00:54

引用:
原帖由 hongkongman 於 25-8-2009 00:29 發表  (梁醒波)年青時自己選做丑生王.簡直絕對正確.年青時選對條路行,是很重要的.且在任何年代喜劇的人材是不容易輩出的和絕不容易去扮演的.較演奸角難上千萬倍.看現今有誰人可代替星爺便知............  鄭敬基 ...
到今天你說出的喜劇人物. 可能仍然係新馬仔, 鄧寄塵, 梁醒波, 鄧碧雲等祖師輩. 七十年代除許氏兄弟, ...  到今天, 2000 快過了10年, 似乎未見過有一個好的喜劇演員出來. 真的好啲喜劇演員真難求.
作者: hongkongman    時間: 25-8-2009 01:15

引用:
原帖由 kkeeleung 於 25-8-2009 00:54 發表 到今天你說出的喜劇人物. 可能仍然係新馬仔, 鄧寄塵, 梁醒波, 鄧碧雲等祖師輩. 七十年代除許氏兄弟, ...  到今天, 2000 快過了10年, 似乎未見過有一個好的喜劇演員出來. 真的好啲喜劇演員真難求.
正所謂奸角易做,笑匠難求..........星爺也要改變戲路,但新戲路是結果失敗的,但現今已非常富貴的星爺,要的是進軍荷李活,拍戲應該是副業了.........   .....另波叔也有三名女兒也入了娛樂圈,且成績也不錯.
作者: moneyismymoney    時間: 25-8-2009 16:05

引用:
原帖由 hongkongman 於 25-8-2009 01:15 發表 正所謂奸角易做,笑匠難求..........星爺也要改變戲路,但新戲路是結果失敗的,但現今已非常富貴的星爺,要的是進軍荷李活,拍戲應該是副業了.........   .....另波叔也有三名女兒也入了娛樂圈,且成績也不錯.

說得對!不過好似譚蘭卿咁,又奸得又笑得,佢真係好嘢!

作者: hongkongman    時間: 31-8-2009 01:14

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 25-8-2009 16:05 發表 說得對!不過好似譚蘭卿咁,又奸得又笑得,佢真係好嘢!
當年在粵語長片裡(譚蘭卿)和(鄧碧雲)兩人亦常在片中鬥氣,兩人也是女攪笑泰斗,近年的香港好像已沒新的女攪笑能手了.另梁醒波的女兒(文蘭)是較他的另外兩名女兒(梁素卿)和(梁葆貞)更有成就和人氣.......且文蘭亦是講得一口流利的英文,所以有時亦在片裡有時表演唱英文歌......也唱得不錯的...
作者: hongkongman    時間: 31-8-2009 01:45

這是當年(波叔)和女兒(文蘭)一起主演的其中一部電影甜姐兒)........其中買此碟的原因除了有波叔外,亦因有文蘭的老友李小龍主演............
作者: moneyismymoney    時間: 31-8-2009 19:04

引用:
原帖由 hongkongman 於 31-8-2009 01:45 發表 這是當年(波叔)和女兒(文蘭)一起主演的其中一部電影甜姐兒)........其中買此碟的原因除了有波叔外,亦因有文蘭的老友李小龍主演............ http://i685.photobucket.com/albums/vv215/hongkongman3/p124945409441 ...

文蘭演的戲睇過不少,無論佢講說話和動靜,同林司聰好相似.

右邊:林司聰

作者: whoiambatman    時間: 2-9-2009 21:05

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 31-8-2009 19:04 發表 文蘭演的戲睇過不少,無論佢講說話和動靜,同林司聰好相似.右邊:林司聰

兩個真係幾似樣.

作者: greenleaves    時間: 6-9-2009 22:30

波叔的諧趣警世粵曲,我個人認為《稻草人》是比較遜色的一首。原因是中間部份(講稻草人得到眼、耳、口、鼻等)過於拖沓,略嫌沉悶,遠不如《釣魚郎》、《哪叱和尚戲觀音》、《肥黃狗與黃鼠狼》來得流暢動聽。

作者: hongkongman    時間: 15-9-2009 16:12

無線電視:9月21日星期一晚上7:00-7:30分:播映我們的波叔)

作者: hongkongman    時間: 20-9-2009 15:30

懷緬「丑生王」梁醒波 101歲冥壽

(明報)2009年9月20日 星期日 05:10

【明報專訊】《我們的波叔》 翡翠台 明日起(逢星期一)晚上7時

「丑生王」梁醒波(1908—1981)是首位獲英女皇頒MBE勳銜的香港藝人(1977年),今年是波叔的101歲冥壽,TVB製作了一連四集的《我們的波叔》特輯,懷緬這位對粵劇與影視界有重大貢獻與影響的大師級人物。

對粵劇影視界有重大貢獻

波叔有「丑生王」的美譽,17歲在馬來西亞    演粵劇,由「跑龍套」做起成武生,是南洋四大天王之一。後來獲馬師曾賞識獲邀到香港發展,輾轉在內地工作。二次大戰    後, 波叔返港繼續粵劇演出,由武生轉型為丑生,奠定了丑生王地位,在粵劇界舉足輕重。電影方面,他參與演出之戲曲與歌舞喜劇接近400部。他獨特的表演方式, 建立喜劇泰斗形象。電視方面,他更是TVB的開國功臣之一,1967年加入TVB,他在《歡樂今宵》的演出令觀眾印象深刻。

細說演藝事業奮鬥故事

《我們的波叔》透過波叔在粵劇、電影與電視的成就,探討他的成功因素與對演藝界的貢獻。每集配以珍貴電影、電視片段與照片,帶觀眾進入一代丑生王成 長背後種種苦與樂,細說他對演藝事業的奮鬥故事。波叔在演藝界多年,跟他合作過的幕前幕後透過訪問讓觀眾認識波叔,嘉賓包括吳君麗、李香琴、羅家英    周梁淑怡    、蔡和平、馮寶寶、汪明荃    、胡楓、何守信與波叔的女兒文蘭等。

無線經典頻道亦於9月29日起,播映三套波叔的經典劇集,分別是《波叔》、《扭計祖宗》與《一代橋王》。

文:唐嘉晞

作者: LouisLee    時間: 8-10-2009 23:21

梁醒波、尹飛燕 -《炒股票》

http://www.zshare.net/audio/5177219355242da5/

好抵死, 我都炒緊股票, 所以特別有共鳴, 記住, 先求知, 再投資!!!

作者: hongkongman    時間: 18-10-2009 02:42

[2009-10-13] 「梁醒波藝術人生」展覽開幕

■展品中有《梁醒波傳》的放大海報展出。

為配合《梁醒波傳—亦慈亦俠亦詼諧》的出版,香港大學美術博物館特別舉行「梁醒波藝術人生」展覽,在香港大學校本部的大學美術博物館之馮平山樓展出波叔不少珍貴的照片、劇照和演出海報,展覽日期由即日起至2009年11月15日。

在10月9日,香港大學教育學院中文教育研究中心及香港大學美術博物館更特別舉行一個開幕禮及出版儀式,請得香港經濟日報集團有限公司主席馮紹波、香港八和會館主席汪明荃及《梁醒波傳》出版及研究計劃顧問委員會主席李焯芬教授聯合主禮。

梁醒波的子女及不少粵劇界紅伶都應邀出席觀禮,場面熱鬧溫馨;波叔女兒梁葆文(文蘭),特別從上海返港參與紀念父親藝術人生的盛大活動,並與當年藝壇老友陳寶珠等敘舊。 文︰小華

作者: hongkongman    時間: 18-10-2009 05:03

當年粵語長片裡.,也時興一些拍檔除了合演外,也會一齊灌錄一些唱片的,波叔和老拍檔(譚蘭卿)當然也不例外..看唱片封面便已知是一首攪笑的歌曲:

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0