標題: 水木一郎とささきいさお [打印本頁]

作者: mrenvy    時間: 11-7-2009 01:45     標題: 水木一郎とささきいさお

作者: singingsoul    時間: 4-12-2009 10:41

很多小朋友們童年都有過的慘痛經驗----夢想擁有有型有款的機械人玩具﹐到收禮物例如生日時﹐父母買給他的卻是完全唔OK的代替品。一打開禮物盒﹐隨之而來的是收禮物者的悲鳴“我不是要這個呀﹌﹌”。
KOREJANAI ROBO(“不是這個”機械人)正是拿這個事情來搞笑的商品。是日本太郎商店出品木製樣衰衰機械人﹐因其臉孔是人手繪製關係﹐保證隻隻獨一無二唔會一模一樣﹗

這機械人有自己的主題曲﹐主唱是我們熟悉的機械人動畫歌王水木一郎。曲風九成似渡邊宙明但其實不是他的作品﹐超致敬參考作﹗

作者: 虎榮    時間: 6-12-2009 00:44

笑死我!

作者: singingsoul    時間: 30-12-2009 15:49

引用:
原帖由 singingsoul 於 4-12-2009 10:41 發表 很多小朋友們童年都有過的慘痛經驗----夢想擁有有型有款的機械人玩具﹐到收禮物例如生日時﹐父母買給他的卻是完全唔OK的代替品。一打開禮物盒﹐隨之而來的是收禮物者的悲鳴“我不是要這個呀﹌﹌”。KOREJ ...

我呢D帖都會給人一個唔該都冇就原原本本抄了去第二D論壇﹐唉﹐冇野好講﹐當係免費推廣渡邊宙明老師吧。雖然﹐這首歌根本不是阿渡邊老師作品。其實歡迎轉載﹐貼時至少講聲出自邊度洗死麼﹖定真係要不問自取當自己寫?
http://www.hkhappylife.com/bbs/viewthread.php?tid=9141&extra=page%3D1
(我係咪疑似幫埋人地個論壇宣傳﹖)

作者: singingsoul    時間: 2-1-2010 18:25

這位仁兄いさじ歌聲真係好似佐佐木功.
(from nico nico video)

作者: singingsoul    時間: 2-1-2010 18:27

像佐佐木功在唱Macross (from nico nico video)

作者: moneyismymoney    時間: 2-1-2010 23:59

引用:
原帖由 singingsoul 於 30-12-2009 15:49 發表 我呢D帖都會給人一個唔該都冇就原原本本抄了去第二D論壇﹐唉﹐冇野好講﹐當係免費推廣渡邊宙明老師吧。雖然﹐這首歌根本不是阿渡邊老師作品。其實歡迎轉載﹐貼時至少講聲出自邊度洗死麼﹖定真係要不問自取當自己寫 ...

你上去丙佢一鑊啦 ! 我以前都唔識,後來知道之後都加上出處.

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0