標題: 黃日華 [打印本頁]

作者: 999    時間: 14-11-2006 13:53     標題: 黃日華

20幾年前,一個木口木臉,條脷唔多靈活,但係在球場上活躍嘅ball牛,原來佢係師奶由細睇到佢大的偶像.
作者: 火馬    時間: 5-12-2006 23:45

香城浪子;代表作!馬場大亨;都好好!
作者: 回憶    時間: 8-3-2008 22:20

我覺得佢演活射鵰英雄傳既郭靖,我認為佢既代表作係義不容情。
作者: inabottle    時間: 13-3-2008 01:17

過客

http://www.youtube.com/watch?v=T89T9KTMw0c

關菊英主唱

http://www.51wma.com/sort/2_2198_245719.html

作者: japkortai    時間: 25-8-2008 22:25

我喜歡他所拍的 (1) 過客 (2) 射鵰英雄傳 (3)十三太保
作者: hongkongman    時間: 30-8-2008 16:36

Why he always smoking,also when he playing the soccer match.But i also apprecite him.Actually his 演技 is better than so many actor la.
作者: xinyuansu    時間: 1-2-2009 15:36

天龍八部 蕭峰 永遠難以忘懷。 更難以忘懷黃日華 這個本色演員。
作者: 聰洛多薩比    時間: 5-2-2009 18:42

引用:
原帖由 xinyuansu 於 1-2-2009 15:36 發表  天龍八部 蕭峰 永遠難以忘懷。 更難以忘懷黃日華 這個本色演員。

講起蕭峰呢個角色...

無錯黃日華都夠剛陽味...

但係唔夠瀟灑...

亦唔夠殺氣...

作者: DM8817    時間: 7-2-2009 20:03

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 5-2-2009 18:42 發表 講起蕭峰呢個角色... 無錯黃日華都夠剛陽味... 但係唔夠瀟灑... 亦唔夠殺氣...

蕭峰角色第一選擇一定是梁家仁,第二是胡軍。順梁家仁不及胡軍靚仔、瀟洒,但豪邁絕對不輸蝕,加上梁家仁是第一個電視版没有其他參考,而胡軍已經有人參考。無論是梁家仁或胡軍都是不錯。但我們勿忘記其他角色,梁家仁版本如段譽(湯鎮業),虛竹(黃日華),還有阿朱(黃杏秀),慕容復(石修)角色也是較稱職。

作者: 聰洛多薩比    時間: 7-2-2009 21:03

引用:
原帖由 DM8817 於 7-2-2009 20:03 發表   蕭峰角色第一選擇一定是梁家仁,第二是胡軍。順梁家仁不及胡軍靚仔、瀟洒,但豪邁絕對不輸蝕,加上梁家仁是第一個電視版没有其他參考,而胡軍已經有人參考。無論是梁家仁或胡軍都是不錯。但我 ...

我就咁睇...

我認為蕭峰外型第一當然係胡軍...因為梁家仁欠缺既就係殺氣...

但係講到內心戲都係梁家仁好d...比胡軍高明...

講返天龍八部既黃日華...虛竹又做過...蕭峰又做過...都係欣賞佢扮虛竹多d...不論外型同內在...

作者: Bobby仔    時間: 7-2-2009 22:50

但係佢主演既義不容情 = 劉德華主演既神鵰俠侶一樣咁經典, 每次重播都忍唔住追!!
作者: kkeeleung    時間: 7-2-2009 23:18

[quote]原帖由 聰洛多薩比 於 7-2-2009 21:03 發表 我就咁睇... 我認為蕭峰外型第一當然係胡軍...因為梁家仁欠缺既就係殺氣... 但係講到內心戲都係梁家仁好d...比胡軍高明... 講返天龍八部既黃日華...虛竹又做過...蕭峰又做過...都係欣賞佢扮虛竹多d...不論 ... [/quote--

我有以下觀點: 要求蕭峰角色要有"殺氣"似乎不太妥當, 北喬峰係丐帮帮主, 北方一俠, 要求有殺氣不太合適, 俠骨義膽才是先决條件. 而更重要係智,仁,勇,義...蕭峰在<天龍八部>一書中明顯為悲劇人物. 前段英雄蓋世, 大仁大義, 大智大勇. 中段感情屈於內心, 而隱藏不發, 同時正"大惡人"玩弄掌中, 又有衝動愚鈍一面.  後段雖返回大遼, 英雄武功. 封為南院王, 鬱鬱不樂之情, 眾人皆知. 最後, 更為遼王侵宋, 為存忠義, 只好含恨(含恨)自盡. 以上, 我想梁家仁人90分了. 身手, 俠氣, 無奈, 沉鬱, 落寞. 都能做到. 反而與阿朱一段卻太過含蓄. 未能演到那似有若無的味道. 胡軍版本沒太多看. 但身形和造型不錯, 演上感情線會好一點. 內地製作, 場面已有50分打底. 演出我睇有80分.

黄日華做蕭峰. 我俾70分. 而全套製作最多60分. 選角完全失色. 段譽不感恭维. 樊少煌虛竹. 外貌身手已有70, 自已演得合格. 我打85分了.

題外話, 此版本的選角有幾個直是零分, 段延慶的肥肚腩, 皮光肉滑, 吐音清淅. 我想他憑甚麼係四大惡人之首. 力壓正嗚正醇. 星宿老怪的童顏鴆髮去了那, 一點陰深也看不見. 慈祥長者一名.  阿朱由劉錦玲演. 我係蕭峰的話. 必會施一招:"亢龍有晦"  KK cheung - 慕容復. 吃力且不討好. 反而絕妙係演阿紫由劉玉翠演. 天山童姥由陳安瑩. 看來係不二人選.

作者: kkeeleung    時間: 7-2-2009 23:20

黄日華. 我最喜愛係.. 郭靖, 過客... 香城浪子... 及義不容情. 
作者: koala    時間: 8-2-2009 06:17

在80年代的電視劇小生中,

黄日華可謂隻手遮天!

及得上70年代的鄭少秋!

作者: 火馬    時間: 8-2-2009 09:50

引用:
原帖由 hongkongman 於 30-8-2008 16:36 發表 http://i314.photobucket.com/albums/ll417/hongkongman_photo/wong.jpgWhy he always smoking,also when he playing the soccer match.But i also apprecite him.Actually his 演技 is better than ...
劉德華連煲煙;都有形過黃日華多多聲!
作者: 聰洛多薩比    時間: 9-2-2009 19:02

引用:
原帖由 kkeeleung 於 7-2-2009 23:18 發表 [quote]原帖由 聰洛多薩比 於 7-2-2009 21:03 發表 screen.width*0.7) {this.resized=true; this.width=screen.width*0.7; this.style.cursor='hand'; this.alt='Click here to open new window\nCTRL+Mouse wh ...

我完全無法認同你所講既野...

蕭峰此角色有英雄豪氣係必須...

殺氣卻係必要...

不怒而威...所要求既就係英氣...

當中必要包含殺氣才算是完美...

搵真兇...聚賢莊一役所表現既就係殺氣...

最重要既就係佢係契丹人...

契丹人天生就有一種野性同殺氣...

呢種野性係與生俱來...

各人有各人睇法...

作者: KD1743    時間: 9-2-2009 21:41

引用:
原帖由 火馬 於 8-2-2009 09:50 AM 發表 劉德華連煲煙;都有形過黃日華多多聲!

萬萬前路有包萬寶路,一包兩份煲 (純粹搞笑,本人並非鼓勵他人吸煙) 不過如果我扯煙仔既話,我會食特醇萬事發or良友(唔知仲有冇得賣 )當然唔小得古巴雪笳啦

作者: hongkongman    時間: 26-2-2009 19:58

引用:
原帖由 999 於 14-11-2006 13:53 發表 20幾年前,一個木口木臉,條脷唔多靈活,但係在球場上活躍嘅ball牛,原來佢係師奶由細睇到佢大的偶像.
以前聖文德中學的 校草,一個木口木臉的黃日華和錢惠儀 一斉在TVB的試鏡.101%YOUNG.BUT  HE  IS  ALSO BE A OLDCAKE  NOW  LO....
作者: hongkongman    時間: 12-3-2009 16:08

黃日華 和陳明真 在香港拍的台灣  上華karaoke 的MTV.還一起唱 愛在星光燦爛時.Very Rare.  他的歌聲........哈哈哈......

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0