標題: 我係Number 1 Sega迷, 第一個留言 [打印本頁]

作者: 杜劍龍    時間: 13-11-2006 16:00     標題: 我係Number 1 Sega迷, 第一個留言

我最鐘意Sonic! Sonic 2係最好玩既!
作者: cocosally    時間: 14-11-2006 05:47

我都有玩!
作者: 杜劍龍    時間: 14-11-2006 12:46

有冇打爆機, 好難玩架!
作者: skyeric    時間: 15-11-2006 12:20

我也是世嘉迷,可惜世嘉的主機沒有一部有好結果~~~~~~~~無奈。 其實世嘉的遊戲很好玩,有很多經典之作,如 sonic 就是了。輸就輸在沒有 square 等 RPG 的大作。想當年FF使 PS 打敗 Saturn,另人婉惜。
作者: killero    時間: 16-11-2006 17:10

我都買左好多部世嘉機架, 點知去到dreamcast就....
作者: 特撮狂    時間: 17-11-2006 17:12

有冇人有玩"莎木",一,二章,呢隻真係經典,可惜爛尾...
作者: 杜劍龍    時間: 1-12-2006 14:40

咁你有冇玩"人在江湖"?
作者: 特撮狂    時間: 1-12-2006 19:11

引用:
原帖由 杜劍龍 於 1-12-2006 14:40 發表 咁你有冇玩"人在江湖"?
即係"人中之龍"或叫"猛如龍" ?,此隻爆機了,12月頭出續集了,期待
作者: cocosally    時間: 2-12-2006 04:10

引用:
原帖由 特撮狂 於 17-11-2006 17:12 發表 有冇人有玩"莎木",一,二章,呢隻真係經典,可惜爛尾...
my husband played that one but never finish! I like the graphic....it's really good at that time!
作者: 杜劍龍    時間: 2-12-2006 13:31

係呀....人中之龍先arm..... sorry! Sega幫PS2出game, 始終令我心傷.
作者: singingsoul    時間: 4-12-2006 09:56

MEGADRIVE年代﹕GUNSTAR HEROES﹐ SUPER忍﹐ CRACKDOWN﹐THUNDERFORCE3﹐4﹐ 大魔界村﹐STRIDER飛龍。 SATURN﹕PANZER DRAGOON ZWEI﹐SEGA RALLY﹐十項全能﹐RADIANTSILVERGUN﹐各大2D SHOOTING﹐FIGHTING GAME移植。 世嘉的策略奇差﹐如果出SATRUN時不是出VF舊世代東西當晒勁野﹐DAYTONA畫面嚇怕人﹐又點會輸得這麼慘。後來VF2﹐SEGA RALLY﹐VIRTUA COP係一點不失禮的。
作者: singingsoul    時間: 4-12-2006 10:00

後來就係。。。FF見PS都贏硬所以咪決定在PS紮根囉。 所以FF加入SONY﹐不是SATURN死的根源﹐不過係最後落手果個囉。
作者: 矢作省吾    時間: 4-12-2006 11:32

有冇人記得 MEGADRIVE曾經出過隻中文版《三国志》, 佢可以話係第一個可以予大地圖內自定行軍和補給路線的遊戲, 非常有戰略性, 經典翻譯名句 “玩家本月想搞什麼? ”
作者: 特撮狂    時間: 4-12-2006 22:50

引用:
原帖由 Tyler2 於 4-12-2006 09:56 發表 MEGADRIVE年代﹕GUNSTAR HEROES﹐ SUPER忍﹐ CRACKDOWN﹐THUNDERFORCE3﹐4﹐ 大魔界村﹐STRIDER飛龍。 SATURN﹕PANZER DRAGOON ZWEI﹐SEGA RALLY﹐十項全能﹐RADIANTSILVERGUN﹐各大2D SHOOTING﹐FIGHTING G ...
當年世嘉真的押錯注,Saturn的2d功能是強過ps的,出街霸及拳皇類game絕對掂,奈何那時3dgame的興起,Saturn的強2d弱3d成為它的致命傷...
作者: 杜劍龍    時間: 5-12-2006 16:33

世嘉三ロ, 好玩! 玩家本月想搞什麼? 好笑! MD好玩之作多不勝數, MCD都有我至愛Silpheed. Saturn bomberman到今日我都成日同friend玩!
作者: 任因玖    時間: 5-12-2006 18:12

我最like單挑..... sure win 最戇居的水上活動, 就是一個人跌進愛河.
作者: 999    時間: 1-2-2007 21:31

世嘉中文版三ロ16bit是我第一個三ロ蚢C戲,個時如果你有數据機仲可以透過電話線路同人對打,但未試過.而家on line game吾出奇,但果時係創舉!
作者: 杜劍龍    時間: 27-2-2007 10:33

香港用唔到mega drive modem架!
作者: adamying    時間: 24-3-2007 03:04

我都係 sega fans, 阿仙奴 Dearmcast 球衣都買了(黃色 sega 嗰件唔好睇, 所以冇買)

megadrive年代我最喜歡 雷霆計畫, super 大戰略, advance 大戰略.

saturn & dreamcast 我都有買.

作者: 杜劍龍    時間: 13-4-2007 11:35

到底有冇奇人打爆左Advanced 大戰略???
作者: 杜劍龍    時間: 13-4-2007 11:37

Thunder force 3我打爆機既時候high到心臟病發!

有冇人玩過Mega cd既silpheed? 超時代之作!

作者: kyyung    時間: 25-6-2007 14:07

引用:
原帖由 矢作省吾 於 4-12-2006 11:32 發表 有冇人記得 MEGADRIVE曾經出過隻中文版《三国志》, 佢可以話係第一個可以予大地圖內自定行軍和補給路線的遊戲, 非常有戰略性, 經典翻譯名句 “玩家本月想搞什麼? ”

是「三國志列傳」吧。
我手上好像有ROM(emu)……

作者: kyyung    時間: 25-6-2007 14:11

引用:
原帖由 杜劍龍 於 13-4-2007 11:35 發表 到底有冇奇人打爆左Advanced 大戰略???

有朋友爆過,聽聞最後一關贏了=game over,輸了也是game over,一定要等time over被核爆才能爆機,不過,我決定玩夢幻模擬戰跟Master of Monster。 就算無聊到玩中央大陸戰記也不去自虐的玩大戰略,我又不是M男。

作者: monoakira    時間: 25-6-2007 17:21

引用:
原帖由 adamying 於 24-3-2007 03:04 發表 我都係 sega fans, 阿仙奴 Dearmcast 球衣都買了(黃色 sega 鶗颻囍n睇, 所以冇買)   megadrive年代我最喜歡 雷霆計畫, super 大戰略, advance 大戰略.   saturn & dreamcast 我都有買. & ...

"雷霆計畫"係唔係機械人可以變飛機,製造d士兵佔地,打爆基機就可以過關果隻呀?

作者: 杜劍龍    時間: 17-12-2007 10:28

引用:
原帖由 kyyung 於 25-6-2007 14:11 發表 有朋友爆過,聽聞最後一關贏了=game over,輸了也是game over,一定要等time over被核爆才能爆機,不過,我決定玩夢幻模擬戰跟Master of Monster。 就算無聊到玩中央大陸戰記也不去自虐的玩大戰略,我又不是M男。

玩到核爆??? 定原子彈呀???

Anyway, 都多謝提供左史上最難打爆機既Advanced大戰略既結局!

玩到後段, 電腦一個turn要半粒鐘.....

作者: 矢作省吾    時間: 1-5-2008 09:39

引用:
原帖由 kyyung 於 25-6-2007 14:07 發表 是「三國志列傳」吧。我手上好像有ROM(emu)……
Yes, 「三國志列傳」!! >>http://big5.xinhuanet.com/gate/big5/mydown.xinhuanet.com/game/simulate/md/182/417182.shtml

作者: 七十後人    時間: 27-4-2011 17:44

我小時候都好鍾意玩 advanced 大戰略﹐

成日幫坦克車儲level升級﹐跟住再選擇進化或者改良來加強火力跟防禦力。

仲記得正版帶附送一本厚厚的兵器指南。

作者: 杜劍龍    時間: 3-5-2011 12:40

引用:
原帖由 七十後人 於 27-4-2011 17:44 發表 我小時候都好鍾意玩 advanced 大戰略﹐   成日幫坦克車儲level升級﹐跟住再選擇進化或者改良來加強火力跟防禦力。   仲記得正版帶附送一本厚厚的兵器指南。

打唔打得爆?

作者: adamying    時間: 3-5-2011 14:47

引用:
原帖由 monoakira 於 25-6-2007 17:21 發表     "雷霆計畫"係唔係機械人可以變飛機,製造d士兵佔地,打爆基機就可以過關果隻呀?

係呀, 就係呢隻呀, 我覺得當年真係即時策略遊戲既極品.

作者: adamying    時間: 3-5-2011 14:53

引用:
原帖由 杜劍龍 於 3-5-2011 12:40 發表 打唔打得爆?

當年megadrive版advance大戰略我都打唔爆呀, 打到某一版唔夠盟軍飛機物量作戰打, 幾架打我一架, 仲要越打越多, 咁就過唔到, 之後出左隻新game, 放低左就冇再打過.

作者: adamying    時間: 3-5-2011 15:08

引用:
原帖由 杜劍龍 於 13-4-2007 11:37 發表 Thunder force 3我打爆機既時候high到心臟病發!   有冇人玩過Mega cd既silpheed? 超時代之作!

杜兄你打Thunder force 3打到心臟病發咁激..........., 呢隻當年好似問朋友借過返來打過下, 不過只是打過幾版.

作者: 杜劍龍    時間: 4-5-2011 14:28

引用:
原帖由 adamying 於 3-5-2011 14:53 發表 當年megadrive版advance大戰略我都打唔爆呀, 打到某一版唔夠盟軍飛機物量作戰打, 幾架打我一架, 仲要越打越多, 咁就過唔到, 之後出左隻新game, 放低左就冇再打過.

Advance大戰略.....難度真係六星級.

作者: 李大龍    時間: 17-8-2011 23:48

SS係我第一部電視遊戲機,果期大熱育成足球2,機戰F/完結篇,拳王97都夠我玩幾個月

作者: 杜劍龍    時間: 19-8-2011 15:06

拳王要加ram cartridge先玩到,經典!

作者: 李大龍    時間: 20-8-2011 00:41

引用:
原帖由 杜劍龍 於 19-8-2011 15:06 發表 拳王要加ram cartridge先玩到,經典!
最頂癮係插RAM卡D SAVE要靠主機電池,,,一唔夠位又要"焗"鏟其他SAVE黎就佢

拳王來講,SS加左RAM,LOAD機係順過PS

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0