標題: 獅子丸 [打印本頁]

作者: 高立    時間: 7-9-2006 13:02     標題: 獅子丸

"風力神 , 光力神 (背上把刀合果個鎖立即打開) , 賜我......力量 ! (拔出把刀打咗個十字)" 跟住就變咗 "獅子丸", 好鬼正呀 !
作者: spectreman    時間: 7-9-2006 13:30

我同我細佬集集追,但套片講到佢一行三個去到海邊,望見魔王島就冇得播啦!幾唔開心啊
作者: Andrew    時間: 7-9-2006 16:09

I also see that episode, I always think (for more than 35 years) I missed the last episode, so............... anyone know the ending????
作者: Ricky00893    時間: 7-9-2006 21:36

"風力神 , 光力神 , 賜我......力量 !獅子神降魔
作者: 高立    時間: 8-9-2006 10:07

原來真係無播ending ! 難怪我無晒印象啦 !
作者: spectreman    時間: 8-9-2006 13:50

Since the Lionmaru looked very much different in Episode 2 from Episode 1, and other supporting actors in the new episode were also different, I wonder if Lionmaru's 2nd sister and 3rd brother were victimised or killed at the end of the first episode.
作者: bce    時間: 16-9-2006 12:18

我也很怌忿
作者: spectreman    時間: 20-9-2006 18:27

套DVD鬗擖誘@D都唔平啊
作者: flashgordon    時間: 20-9-2006 21:56     標題: 回復 #5 高立 的帖子

no ending !!!even when it is rerun after 1-2 yrs
作者: bce    時間: 2-10-2006 00:30     標題: 獅子丸 openning song

for your watched http://tvtv.webhop.org/
作者: 關間聞    時間: 4-10-2006 00:58

古裝幪面超人。點解? 你地話係唔係好似?
作者: gouff2    時間: 7-10-2006 18:04

手掌各按劍背由上而下推,爆炸! SUPER !! I just missed this scene very much...ho ho hooooo...
作者: SuperFriends    時間: 22-10-2006 14:58

按杜劍龍兄要求貼圖
作者: spectreman    時間: 22-10-2006 15:08

引用:
原帖由 SuperFriends 於 22-10-2006 14:58 發表 按杜劍龍兄要求貼圖
Gorgeous! You are real fans!
作者: 杜劍龍    時間: 22-10-2006 15:10

潮呀! Thanks!
作者: 特撮狂    時間: 27-10-2006 17:32

小弟看過日版結局,獅子丸跳進敵人巨人首領體內,插他的心臟,然後就大爆炸,也是同歸於盡結尾...
作者: spectreman    時間: 27-10-2006 17:53

引用:
原帖由 特撮狂 於 27-10-2006 17:32 發表 小弟看過日版結局,獅子丸跳進敵人巨人首領體內,插他的心臟,然後就大爆炸,也是同歸於盡結尾...
First of all, 多謝特撮狂兄提供資料。 如果 Lionmaru 与敵同歸於盡,that means 風云獅子丸係叧外独立一輯。唔怪得係兩個樣啦! 好! now all my puzzles are finally cleared
作者: 特撮狂    時間: 27-10-2006 18:05

哈哈,別客氣,是的,風雲LION丸中的主角未變身前叫"彈 獅子丸"多了個"彈"字的,是另一人物
作者: spectreman    時間: 27-10-2006 18:39

引用:
原帖由 特撮狂 於 27-10-2006 18:05 發表 哈哈,別客氣,是的,風雲LION丸中的主角未變身前叫"彈 獅子丸"多了個"彈"字的,是另一人物
風云獅子丸又講咩鴭O?請赐教。
作者: 特撮狂    時間: 27-10-2006 18:58

引用:
原帖由 spectreman 於 27-10-2006 18:39 發表 風云獅子丸又講咩鴭O?請赐教。
劇情就真的不知道,因只看過預告,但他的變身法真的不敢恭維了,可能想突破前作,今集主角變身時須要靠背包的火箭推進器射上半空,下來時就變了身,感覺很怪...
作者: spectreman    時間: 27-10-2006 19:43

引用:
原帖由 特撮狂 於 27-10-2006 18:58 發表 劇情就真的不知道,因只看過預告,但他的變身法真的不敢恭維了,可能想突破前作,今集主角變身時須要靠背包的火箭推進器射上半空,下來時就變了身,感覺很怪...
Yes, I watched its OP. Well, very awkward henshin!
作者: TIP    時間: 27-10-2006 21:22

引用:
原帖由 特撮狂 於 27-10-2006 17:32 發表 小弟看過日版結局,獅子丸跳進敵人巨人首領體內,插他的心臟,然後就大爆炸,也是同歸於盡結尾...
thanks for share
作者: peterma    時間: 3-11-2006 20:36

套戲其中最令我不滿o既就係隻飛馬太假
作者: wwl36    時間: 6-11-2006 01:46

引用:
原帖由 peterma 於 3-11-2006 20:36 發表 套戲其中最令我不滿o既就係隻飛馬太假
72年好難有Stephen Spielberg傑作了.....
作者: spectreman    時間: 6-11-2006 09:55

引用:
原帖由 peterma 於 3-11-2006 20:36 發表 套戲其中最令我不滿o既就係隻飛馬太假
唔好太苛求啦!
作者: black_rx_009    時間: 25-11-2006 11:25

小弟也末看過Ending........
作者: 高立    時間: 25-11-2006 11:45

早十幾年前, 明珠台有套叫"迷城情俠" (個名係咁上下 ?), 主角係一個"貓面人"著住斗篷, 穿梭於都市黑夜中 (好似蝙蝠俠咁), 佢外型就有d似 獅子丸喇 !
作者: 綠寶210    時間: 12-12-2006 20:51

引用:
當年既特技差唔多係咁啦, 但我覺得隻馬好型喎, 一吹笛就來, 幾好呀.
作者: 綠寶210    時間: 12-12-2006 20:53

引用:
謝謝分享, 無記以前一播到佢地去到個火山就完了, 次次重播都係咁.
作者: black_rx_009    時間: 16-12-2006 10:17

結局我不記得!第一話我就有些印像,但是都幾蒙糊,只記得他師父.....不知道.....怎樣取把劍?真失禮
作者: East    時間: 16-12-2006 18:13

引用:
原帖由 高立 於 25-11-2006 11:45 發表 早十幾年前, 明珠台有套叫"迷城情俠" (個名係咁上下 ?), 主角係一個"貓面人"著住斗篷, 穿梭於都市黑夜中 (好似蝙蝠俠咁), 佢外型就有d似 獅子丸喇 !
"迷城情俠"都幾好睇, 主角時時唔比錢撘地鐵,(爬上車頂撘), 神出鬼沒, 故事其實是地窿版的 Beauty & the Beast
作者: CKCK    時間: 17-12-2006 00:31

引用:
原帖由 East 於 16-12-2006 18:13 發表 "迷城情俠"都幾好睇, 主角時時唔比錢撘地鐵,(爬上車頂撘), 神出鬼沒, 故事其實是地窿版的 Beauty & the Beast
女主角係Terminator個阿媽大家都知,不過知唔知主角隻獅面人係邊個?佢前排做過一套漫畫改編電影的主角。
作者: Wan20041027hk    時間: 20-12-2006 21:27

I have watched but can't remember any about it!
作者: East    時間: 21-12-2006 00:07

引用:
原帖由 CKCK 於 17-12-2006 00:31 發表 女主角係Terminator個阿媽大家都知,不過知唔知主角隻獅面人係邊個?佢前排做過一套漫畫改編電影的主角。
The Lion Guy "Ron Perlman" was staring as Hellboy too (Hellboy 2 coming in 2008) http://www.imdb.com/name/nm0000579/ More info about http://www.imdb.com/title/tt0092319/
作者: Taihung    時間: 23-12-2006 13:01

作者: africanmonks    時間: 12-1-2007 23:14     標題: 有點遺漏

作者: Uncle    時間: 14-2-2007 00:36

引用:
原帖由 Taihung 於 23-12-2006 13:01 發表
寫 D commet , 唔好淨係 reply D 公仔頭儲權限 , 咁至有交流嘛
作者: notnamedg    時間: 18-8-2007 16:20

風力神 , 光力神 (背上把刀合果個鎖立即打開) (好似仲有句..睇住來..), 賜我......力量 ! (拔出把刀打咗個十字),之後仲大叫聲..獅子神降魔

係咁上下,太耐唔記得
作者: elvisyuen    時間: 18-8-2007 23:51

引用:
原帖由 notnamedg 於 18-8-2007 16:20 發表 風力神 , 光力神 (背上把刀合果個鎖立即打開) (好似仲有句..睇住來..), 賜我......力量 ! (拔出把刀打咗個十字),之後仲大叫聲..獅子神降魔係咁上下,太耐唔記得

全中!! 一字不漏

作者: 大舊金    時間: 22-10-2007 14:55

我覺得今年medicom出得最正既12吋figure就係獅子丸~
作者: Rickychan    時間: 28-9-2009 11:52     標題: 獅子丸 最尾一集

第54話 ライオン丸 最後の死闘

タイガージョー・虎錠之介は駆けつけた獅子丸の腕の中で息絶えた。獅子丸は彼の仇を討つべくライオン丸となってガンドドロに立ち向かい、その怒りの剣は怪人の身体を貫く。最後の刺客を倒した獅子丸は、今まさに都を襲わんとするゴースンと対決。だが、ライオン丸の正義の剣も大魔王の前にはまったく歯が立たず、傷を負って倒れてしまう。
 熱にうなされる獅子丸の姿を見かねた沙織と小助は、無謀にもゴースンに火薬玉を仕掛けて爆発させるが、その巨体に傷ひとつつけることはできなかった。しかし、ゴースンを倒せるなら死ぬのも平気だという小助の言葉に獅子丸は衝撃を受ける。滝に打たれ、座禅を組み、心身を清めた獅子丸は自らの死を覚悟してライオン丸に変身し、都で暴れまわるゴースンに最後の戦いを挑んだ。ゴースンサンダーを太刀ではね返し、ゴースンの口の中に突入したライオン丸はその体内を切り裂く。次の瞬間、ゴースンの身体は木っ端微塵に砕け散った。
 飛騨へと帰る沙織と小助。その胸の中にいつまでも獅子丸は生きていた。

作者: oldghost    時間: 14-1-2022 23:40

小弟H記憶~又係無綫大台版本......

"風力神 , 光力神" (背上把刀個鎖立即打開) ,拔出把刀, 仲要講 "睇住嚟",
(刀向橫)賜我......(刀向直)力量, 變咗 "獅子丸"個樣..........最緊要講埋依句 "獅子神降魔" !

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0