標題: 鄭欣宜 [打印本頁]

作者: LouisLee    時間: 14-8-2008 01:15     標題: 鄭欣宜

Irresistible 2005

http://hk.youtube.com/watch?v=Q1pJhW8XaWI

靠自己MV

http://hk.youtube.com/watch?v=U9S6WPMZ9lc&feature=related

歌詞勵志兼有誠意, 好過家陣 D「偶像」無病呻吟多多!!!

Aintcomingback

http://hk.youtube.com/watch?v=aBhaOF4hV_0

Adrenaline

http://hk.youtube.com/watch?v=JdivFWM9ZKE

講真, 我覺得佢唱得好過佢老豆老母好多, 話唔定係香港樂壇嘅新希望!!!

作者: LouisLee    時間: 14-8-2008 01:18

There you'll be

http://hk.youtube.com/watch?v=yowak8OHUQ8&feature=related

萬千星輝頒獎典禮2007 - 連心 (劉家唱欣宜合唱)

http://hk.youtube.com/watch?v=jRpoFGyNPCQ

作者: 聰洛多薩比    時間: 13-9-2008 17:16

又講真...

佢既歌喉都唔算太差...

比起個d乜野新星呀...

仲好少少添...

希望各位可以比一個中立客觀既評價比佢啦...

作者: 安佑    時間: 15-9-2008 01:57

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 13-9-2008 17:16 發表 又講真... 佢既歌喉都唔算太差... 比起個d乜野新星呀... 仲好少少添... 希望各位可以比一個中立客觀既評價比佢啦...

但係....太過作狀, 亦太過想引人注意, 結果出黎就係負面反應佔絕大多數 (包括我在內)

再加上, 佢阿媽作風太霸道, 要係臨死之前推佢個女上位, 結果又係適得其反, 試問一下, 有邊個可以接受得到, 一向比人印象係清麗脫俗, 惹人憐愛, 弱質纖纖的白雪公主, 會因為肥霸要推佢個肥女上位的關係, 係迪迪尼灘匯演變左一個肥獅大隻的 SNOW WHITE, 又有因為佢阿媽的影響力而爭取到在無線的 SHOW 比率, 真的比人非常負面的印象

作者: helloandhi    時間: 15-9-2008 09:21

講真,我都有聽過佢唱連心這首歌,真係幾好聽,又有感情 - 比起所謂偶像歌手不知好幾多倍 

希望欣宜繼續努力,我想她的努力會得到認同  !!

作者: 聰洛多薩比    時間: 15-9-2008 18:56

引用:
原帖由 安佑 於 15-9-2008 01:57 發表 但係....太過作狀, 亦太過想引人注意, 結果出黎就係負面反應佔絕大多數 (包括我在內)再加上, 佢阿媽作風太霸道, 要係臨死之前推佢個女上位, 結果又係適得其反, 試問一下, 有邊個可以接受得到, 一向比人印象係清 ...

老實講...

邊個講話白雪公主一定係瘦架先???

從來無講過...

有可能係白雪公主好似楊玉環咁肥都唔出奇...

從來無人話過白雪公主一定係弱質纖纖...

呢個係大眾既一致幻想...

但係我怕大家會幻想破滅啫...

只係近年興瘦...瘦先靚...唐代興肥...

時代唔同會有唔同既觀點同眼光...

只不過係咁多人都係覺得佢性格唔好...

同埋佢身邊d人唔好而將佢既演出同表現混為一談...

佢無論點衰都好...

我就認為歌藝還歌藝...

表現還表現咁去評價就會公平...

作者: 安佑    時間: 16-9-2008 03:44

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 15-9-2008 18:56 發表

老實講...

邊個講話白雪公主一定係瘦架先???

從來無講過...

有可能係白雪公主好似楊玉環咁肥都唔出奇...

從來無人話過白雪公主一定係弱質纖纖...

呢個係大眾既一致幻想...

但係我怕大家會幻想破滅啫...

只係近年興瘦...瘦先靚...唐代興肥...

時代唔同會有唔同既觀點同眼光........

之不過, 駛唔駛咁理性分析呢, 娛樂呢家野, 不嬲都係憑個人感覺
以下對白節錄自周星馳的 "大內密探度零發"

凌 : 乜西門吹雪係 barcode 頭架, 咦, 花滿樓.....盲係應該嘅, 但....點解係陀背嘅, 兩個都咁醜怪嘅
花 : 而家無規定大俠一定係靚仔架喎, 只不過係你地一廂情願之嘛
凌 : 但係.........都唔駛咁甩皮甩骨架

作者: 聰洛多薩比    時間: 16-9-2008 13:30

引用:
原帖由 安佑 於 16-9-2008 03:44 發表 之不過, 駛唔駛咁理性分析呢, 娛樂呢家野, 不嬲都係憑個人感覺以下對白節錄自周星馳的 "大內密探度零發"凌 : 乜西門吹雪係 barcode 頭架, 咦, 花滿樓.....盲係應該嘅, 但....點解係陀背嘅, 兩個都咁 ...

我一直覺得...

好多心目中所想事物...

只係由細到大耳濡目染咁...

比左一個既定既形象我地...

就例如話白雪公主一定好靚...

如花就一定係醜...

當有令一個反傳統既出現...

d人就會覺得反感...

就會開始批評同打擊...

如果我地既思想可以開放d...

甚至係逆思考...

咁就可以見識到更大既世界...

唔好局限自己向一個框框之內...

作者: inabottle    時間: 19-9-2008 00:50

欣宜既白雪公主...小樽都有印象, 當時報導真勁, 就算無睇都聽聞當時唔唱K既FANS反應好大, 向廣管局投訴, 明白FANS既心有不甘  ... 講翻欣宜, 佢有好多選擇(齋唱), 唔相信有人迫到佢扮佢唔想做既事 ... 佢扮任何跟出名靚女既人物都死, 那又何必勉強 ...  歌唱得好就專攻唱好了.

作者: 安佑    時間: 19-9-2008 05:49

引用:
原帖由 inabottle 於 19-9-2008 00:50 發表 欣宜既白雪公主...小樽都有印象, 當時報導真勁, 就算無睇都聽聞當時唔唱K既FANS反應好大, 向廣管局投訴, 明白FANS既心有不甘  ... 講翻欣宜, 佢有好多選擇(齋唱), 唔相信有人迫到佢扮佢唔想做既事 ... 佢扮 ...

佢阿媽作風太過霸道, 臨死都要推佢上位至甘心, 生霸死霸不及肥霸, 呢樣野已經被扣分扣到了負數
白雪公主事件唔關唔唱K事, 係迪迪尼匯演, 唔唱K係另外一單野 (豬扮人強吻唔唱K)

以肥霸個契大佬鄧光榮同英皇嘅關係, 要英皇出手捧佢並唔係咩難事, 但老楊點解唔肯出手丫, 因為佢唔係傻仔囉, 知道捧親佢就係自己囉黎衰, 一個咁負面嘅藝人第二代, 點捧呀. 有壇野叫做關楚耀, 個底無乜花, 譚校長力捧又點,  咪又係等自動消失

藝人第二代有幾多個見得人丫
楊天經  陳寶珠個仔
洪天明  洪金寶個仔
房祖明  成龍個仔
鄧上文  鄧英敏個女
劉凱威  劉丹個仔
鄧兆尊  新馬仔個仔

作者: 聰洛多薩比    時間: 19-9-2008 17:00

引用:
原帖由 安佑 於 19-9-2008 05:49 發表 佢阿媽作風太過霸道, 臨死都要推佢上位至甘心, 生霸死霸不及肥霸, 呢樣野已經被扣分扣到了負數白雪公主事件唔關唔唱K事, 係迪迪尼匯演, 唔唱K係另外一單野 (豬扮人強吻唔唱K)以肥霸個契大佬鄧光榮同英皇嘅 ...

安佑兄好似好唔鍾意佢咁喎...

我就咁睇...

每個父母總會希望子女出人頭地...

亦希望可以自立自強...

我唔覺得肥姐佢有錯...

只係佢太急於一時...

令到欣宜成為眾人既笑柄...

最緊要向肥姐身上我總覺佢真係好有母愛...

至於佢霸道...

我都係咁睇...

佢成日話自己最公平...

其實最唔公平就係佢...

好心佢就唔好做和事佬啦...

唔好乜都要第一先得...

心平氣和唔好咩???

作者: 安佑    時間: 20-9-2008 05:40

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 19-9-2008 17:00 發表 安佑兄好似好唔鍾意佢咁喎... 我就咁睇... 每個父母總會希望子女出人頭地... 亦希望可以自立自強... 我唔覺得肥姐佢有錯... 只係佢太急於一時... 令到欣宜成為眾人既笑柄... 最緊要向肥姐身上我總覺 ...

可能肥霸咁唸, 佢自己咁嘅外表都可以有成就, 就一廂情願地以為自己個女都可以, 又唔唸下自己當初點解要谷到佢咁肥, 個人認為佢係為左要個女似自己, 唔可以比佢出黎個樣似鄭少秋

但係, 當佢一廂情願之時, 卻沒有想到其他人的感受, 而且, 娛樂圈就正正係為了觀眾的感受而做, 更甚的是, 佢個女並唔想走佢阿媽的肥人路線, 而是堅持要以佢百幾二百磅的外表做"玉女"

作者: kkeeleung    時間: 20-9-2008 17:29

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 19-9-2008 17:00 發表 安佑兄好似好唔鍾意佢咁喎... 我就咁睇... 每個父母總會希望子女出人頭地... 亦希望可以自立自強... 我唔覺得肥姐佢有錯... 只係佢太急於一時... 令到欣宜成為眾人既笑柄... 最緊要向肥姐身上我總覺 ...

坦白, 一向不喜歡肥肥那霸道的作風, 可能只係個人意見, 但她白恃大姐身份, 令觀眾透不過氣的. 至於欣宜, 可能她真係有實力O既, 但就真係不討好我, SORRY! 由细到大, 她在我心中都係肥肥製造出來的 "超级另類女孩 " 我不想用些太眨義詞語, 我只對肥肥有反感.遺憾係女兒挾着母親的威名出入電視台17-18年, 借母親的名氣入娛圈, 一併承受母親的"名聲" 和 "惡名" 亦是自然的事.

此外, 藝人下一代, 真係似樣的.  無幾多個. 假如你相信石堅個仔係石修嘅話. '這不是事實'那就 係 LU. 鲍方個女, 鲍喜靜. 蝦叔個仔 - 關聰. ................................ 嘩. 全部要係70年代自已打併出身. 今天............................. 唉!!!!!!!!!!!!!!!!!!

作者: LouisLee    時間: 21-9-2008 16:35

引用:
原帖由 kkeeleung 於 20-9-2008 17:29 發表 藝人下一代, 真係似樣的.  無幾多個. 假如你相信石堅個仔係石修嘅話. '這不是事實'那就 係 LU. 鲍方個女, 鲍喜靜. 蝦叔個仔 - 關聰. ................................ 嘩. 全部要係70年代自已打併出身. 今天............................. 唉!!!!!!!!!!!!!!!!!!

咁霆鋒都算 OK 啦, 係戴咗綠帽慘 D!!!

作者: kkeeleung    時間: 21-9-2008 18:30

引用:
原帖由 安佑 於 19-9-2008 05:49 發表 佢阿媽作風太過霸道, 臨死都要推佢上位至甘心, 生霸死霸不及肥霸, 呢樣野已經被扣分扣到了負數白雪公主事件唔關唔唱K事, 係迪迪尼匯演, 唔唱K係另外一單野 (豬扮人強吻唔唱K)以肥霸個契大佬鄧光榮同英皇嘅 ...
其實佢哋第ニ代不太"爭氣"亦不無原因. 父母咁红, 咁忙, 能付出來教育下一代的時間, 自然少啲啦. [ 本帖最後由 kkeeleung 於 21-9-2008 22:16 編輯 ]
作者: 安佑    時間: 22-9-2008 06:07

引用:
原帖由 LouisLee 於 21-9-2008 16:35 發表   咁霆鋒都算 OK 啦, 係戴咗綠帽慘 D!!!

佢唔係戴綠帽喎, 只係結婚之前所發生嘅野, 有無坦白就唔知, 之不過係後尾比人揚左出黎先攪到咁大件事

講番謝老四個仔
呢個正一樂壇敗類,  讀書唔成就去日本玩幾年, 番黎香港就靠老母同老羊關係黎出大大舊錢去捧佢, 論唱功佢只不過係二打六一名, 拍戲又唔好得過姓黎果件蛋散幾多, 都係例牌表情一號, 就算係果班腦筍都未生埋嘅小朋友, 睇得多都厭啦, 如果唔係, 又點會短期之內變成谷底王丫, 其實低處未算低架

最大敗筆就係個所謂演唱會度學黃貫中挅結他, 結果不倫不類, 畫虎不成反類犬

而家都好嘅, 番大陸搵人民幣, 起碼仲可以養家, 又可以有錢比個大花筒老豆駛下, 都算係咁囉

作者: LouisLee    時間: 22-9-2008 18:41

引用:
原帖由 安佑 於 22-9-2008 06:07 發表 佢唔係戴綠帽喎, 只係結婚之前所發生嘅野, 有無坦白就唔知, 之不過係後尾比人揚左出黎先攪到咁大件事講番謝老四個仔呢個正一樂壇敗類,  讀書唔成就去日本玩幾年, 番黎香港就靠老母同老羊關係黎出大大 ...

呢條飛仔之前我都唔太喜歡, 不過佢肯幫個大洗老豆還債兼俾錢佢嘆世界, 不失為一個孝順仔!!!

作者: kkeeleung    時間: 23-9-2008 00:33

引用:
原帖由 安佑 於 22-9-2008 06:07 發表 佢唔係戴綠帽喎, 只係結婚之前所發生嘅野, 有無坦白就唔知, 之不過係後尾比人揚左出黎先攪到咁大件事講番謝老四個仔呢個正一樂壇敗類,  讀書唔成就去日本玩幾年, 番黎香港就靠老母同老羊關係黎出大大 ...

有冇帶綠帽係在乎檸檬本人嘅感受啫. "拍C"有冇背叛他, 都不是最大問题. 最主要都係覺得近幾年來, 他都只集中於電影, 我估肯定無練歌. 就算有幾多才華都係假啦!

在這先講翻欣宜吧! 只要她真有實力, 要上位都不太難, 起碼路已鋪得七七八八, 要觀眾放低她過去的袍服,欣宜自己亦先得放下. 首先, 唔該佢啲契媽契爺吾好再話佢點可憐點惨, 18 19 歲已死了媽媽, 孤身一人, 向他老爸指指點點. 讓她真的作一個個體發展. 同時, 先專注樂壇發展, 練好歌藝. 建立一個好形像, 再讓觀眾慢慢接受自已. 切勿貪心多線發展及自恃有 Auntie & uncle 睇住而不自愛...

作者: Kal-El    時間: 13-10-2008 19:10

引用:
原帖由 安佑 於 16-9-2008 03:44 發表 之不過, 駛唔駛咁理性分析呢, 娛樂呢家野, 不嬲都係憑個人感覺以下對白節錄自周星馳的 "大內密探度零發"凌 : 乜西門吹雪係 barcode 頭架, 咦, 花滿樓.....盲係應該嘅, 但....點解係陀背嘅, 兩個都咁 ...

我讚成, 鐘意明星, 我地都係用 '規範性分析' , 係唔會用'實証分析' 的....呵呵....

雖然做論文時, 我地係'實証'派, 而唔係 '規範' 派....

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0